Veel gestelde vragen

1. Algemeen

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via de contactpagina en we proberen je vraag z.s.m te beantwoorden.

Hebben jullie ook een kookboek?

Yes, wij hebben een eigen LeukeRecepten kookboek uitgebracht met hierin meer dan 100 recepten lekkere en leuke recepten. Het bevat makkelijke basisrecepten en  leuke varianten. Hij is te koop voor €21,99. Lees hier meer over ons kookbooek.

Mag ik recepten kopiëren?

Nee, je mag geen teksten en/of foto’s kopiëren en gebruiken zonder mijn toestemming. Neem contact op via [email protected] of kijk hier voor de uitgebreide disclaimer.

Is de nieuwsbrief gratis en hoe vaak ontvang ik hem?

Ja die nieuwsbrief is en blijft gratis. De nieuwsbrief bevat de nieuwste recepten, blogs en leuke tips en musthaves. Ik verstuur hem 2 x per maand.  Ontvang je geen nieuwsbrief terwijl je je hebt aangemeld? Kijk dan eens in je spam map of bij Gmail in de map ‘promotions’.

Zijn er recepten of artikelen gesponsord?

D.m.v. banners op mijn site ontvang ik inkomsten. Vergelijk het met advertenties in een tijdschrift of reclame op tv. Ook schijf ik advertorials die samen met de adverteerder tot stand komen en waarvoor ik betaald krijg. Hierbij kijk ik welke producten of diensten interessant zijn voor op LeukeRecepten. Ook staat er altijd bij een artikel vermeld of iets gesponsord is of niet. Lees er meer over in onze disclaimer.

Inmiddels ben ik fulltime bezig met het bedenken van recepten, koken, publiceren, video’s opnemen, nieuwsbrieven maken, social media etc. En op deze manier kan ik jullie elke dag gratis nieuwe recepten en artikelen aanbieden.

Hoe werkt de kookstand?

Bij een recept vind je op mobiel en tablet een knop met kookstand. Hiermee gaat je apparaat niet op sluimer en worden de teksten en beelden van een recept extra groot getoond. Handig voor tijdens het koken.

Hoe werkt de boodschappenknop van Jumbo en AH?

Bij een recept vind je een knop van Jumbo en Albert Heijn supermarkt. Hiermee kun je in 1 x alle ingredienten van een recept in het boodschappenmandje doen en online bestellen

2. Bereiding recepten

Hoeveel calorieën zitten er in een recept?

Momenteel staan er nog geen calorieën bij een recept, maar we zijn aan het kijken om dit in de toekomst mogelijk te maken.Wel heb ik een rubriek op de site met lightrecepten, deze bevatten minder dan 500 kcal per persoon.

Is de oventemperatuur in de recepten voor elektrisch, gas of hetelucht?

Ik heb een elektrische oven waarbij ik bijna altijd de boven en onder warmte functie gebruik (conventioneel). De temperaturen in mijn recepten zijn dan ook hier op afgestemd. Deze gebruik ik voor ovenschotels, cakes, pizza’s etc. Heb jij een gasoven of gebruik je de hetelucht functie verminder de temperatuur in de recepten dan met ongeveer 10 %. Kijk hier voor een handige tabel. Als je meerdere lagen/gerechten in de oven wilt verwarmen kun je het beste de hetelucht stand gebruiken. Deze verdeelt de hete lucht gelijkmatig door de oven. Ook heb ik een grill in de oven die ik soms de laatst paar minuutjes aanzet bij bijvoorbeeld  een gratin voor een extra krokant korstje.

Heb je ook recepten voor speciale diëten zoals glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm of suikervrij?

Ik heb een categorie op mijn site voor glutenvrije receptenkoolhydraatarme recepten en vegan recepten. Misschien komen er in de toekomst nog meer categorieën bij gerecht op een dieet of eetwijze.

Voor recepten met lactose zijn vaak alternatieve beschikbaar. Melk kun je bijvoorbeeld vervangen door lactosevrije melk zoals sojamelk, amandelmelk of rijstmelk en kookroom door sojaroom. In bijna al mijn bakrecepten gebruik ik gewone geraffineerde suiker. Deze is te vervangen door bijvoorbeeld palmsuiker, agavesiroop, kokosbloemsuiker etc. Kijk hier voor de hoeveelheden.

Zijn je recepten gezond?

Ik maak niet specifiek gezonde recepten. Maar ik probeer wel rekening te houden met een goede balans. Zo probeer ik voldoende groenten te verwerken in gerechten en maak ik gebruik van veel verse ingredienten en maak ik veel dingen zelf. Recepten die veel voedingstoffen bevatten en verantwoord zijn heb ik gebundeld in een categorie Gezonde recepten. Let op, dit betekent niet dat deze recepten ook altijd weinig calorieën bevatten.

Tip: bekijk hier nog meer handige kooktips

3. Mijn LeukeRecepten account

Wat kun je allemaal met een LeukeRecepten account?

Als je een eigen profiel pagina hebt aangemaakt kun je je favoriete recepten opslaan. Hierdoor heb je altijd je bewaarde recepten bij de hand. Ook kun je een eigen eetplanning samenstellen met je favoriete recepten. Verder kun je eigen notities bij recepten zetten mocht je iets aanpassen in een recept. En krijg je toegang tot gratis E-books.

Ook kun je je tijdens of na het aanmaken van een account aanmelden voor een persoonlijk weekmenu. Je krijgt dan elke week een weekmenu in je mail gebaseerd op jouw voorkeuren.

Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Na het inloggen kun je je wachtwoord veranderen bij ‘mijn profiel’. Nadat je het nieuwe wachtwoord hebt gewijzigd kun je voortaan hiermee inloggen. Ben je je wachtwoord vergeten, dan kun je dit opvragen via ‘wachtwoord vergeten’ op de inlogpagina

Hoe sla ik mijn favoriete recepten op?

Om je favoriete recepten op te slaan en/of een eigen weekmenu te maken moet je een profiel aanmaken. Klik hiervoor op ‘maak account’ en meld je aan:

– met een gebruikersnaam en wachtwoord. Vul je E-mail adres en een wachtwoord in. Check ook je welkomst mail (eventueel in je spam box).  Na het inloggen kun je eventueel je profiel aanvullen met extra informatie zoals je naam, foto en voorkeuren.

– met je eigen Facebook profiel. Hierbij worden je foto en naam overgenomen van je Facebook-profiel. Dit geeft ons ons geen mogelijkheid om berichten te plaatsen onder jouw naam of op jouw Facebook pagina. Ook hebben wij geen toegang tot jouw Facebook profiel.

Daarna voeg je eenvoudig door op het hartje te klikken bij een recept of blog je favoriete artikelen toe aan je lijst. Deze zie je terug onder de knop ‘bewaarde recepten’ in je account. Je kunt deze recepten ook onderdelen in collecties. Verwijderen gaat eenvoudig door op het kruisje te klikken.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

Ga naar ‘inloggen’ en klik vervolgens op ‘wachtoord vergeten’. Vul je E-mailadres in en kijk daarna in je mail (let op, deze kan ook in je spam terecht zijn gekomen). Klik op de link in je mail en vul een nieuwe wachtwoord in. Log daarna opnieuw in met je nieuwe gegevens.

Hoe werkt de eetplanning?

Je kunt zelf een eigen eetplanning samenstellen met je favoriete recepten. Je hoeft niet alle dagen in te vullen en je kunt ze altijd weer verwijderen. Klik bij je favoriete recepten op het map-icoontje en voeg het recept toe aan de dag van de week. Verwijderen kan via het kruisje.

Hoe maak ik een collectie aan?

Op de pagina ‘mijn collecties‘ kun je mapjes aanmaken waarmee je bewaarde recepten kunt onderverdelen. Maak bijvoorbeeld een collectie aan  voor verjaardag, kerst of barbecue. Let op; de recepten die je in een collectie zet verdwijnen niet uit je algemene overzicht van bewaarde recepten. Als je ze daar verwijderd worden ze ook automatisch verwijderd uit je collecties.

Wat is een persoonlijk weekmenu?

Dit weekmenu ontvang je 1 x per week in je mail en bevat voor elke dag van de week een recept gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeuren. Zoals vegetarisch, glutenvrij of koolhydraatarm. Ook wordt er rekening gehouden met je favoriete keuken zoals Italiaans of Mexicaans. Het weekmenu is gratis en je kunt je aanmelden bij het aanmaken van een LeukeRecepten account of als je al een account hebt via je profielpagina

4. Eetschema's op maat (premium)

Meld je aan voor eetschema's op maat en ontvang elke week een compleet eetschema op basis van jouw kcal inname en voorkeuren.

Hoe ingewikkeld zijn de eetschema's?

Absoluut niet ingewikkeld! Het doel is om gezond eten voor iedereen toegankelijk te maken, juist ook als je een drukke baan hebt of veel onderweg bent. Daarom voldoen alle recepten in je weekmenu’s aan de volgende richtlijnen:

 • Weinig ingrediënten
 • Makkelijk mee te nemen
 • Snel te bereiden
 • Betaalbaar
 • Smakelijk

Wat zijn de voordelen van een premium account voor eetschema's op maat?

Met een Premium abonnement voor eetschema’s op maat krijg je toegang tot de volgende extra functies:

 • Elke week een nieuw menu op basis van je macro + caloriebehoefte
 • Een automatische boodschappenlijst voor je weekmenu’s
 • De optie om je weekmenu’s met 1 klik te importeren bij Albert Heijn (niet verplicht)
 • De optie om het aantal eetmomenten voor je weekmenu’s in te stellen
 • De optie om intoleranties op te geven en producten die je niet lust uit te sluiten
 • De optie om maaltijden uit je weekmenu’s met 1 klik te vervangen
 • De optie om favoriete recepten op te slaan in je profiel
 • De optie om je geadviseerde caloriebehoefte + macro’s te wijzigen
 • De optie om tussentijds je doelstelling te wijzigen
 • Toegang tot de FitChef app

Kan ik de dag dat ik het eetschema ontvang wijzigen?

Ja, je kunt op je profielpagina de dag van de week invoeren wanneer jij graag het eetschema ontvangt, bijvoorbeeld elke maandag of zaterdag.

Ik eet vegetarisch of veganistisch, wat nu?

Als je een Premium abonnement op FitChef hebt, kun je vlees en vis uitsluiten van je weekmenu’s. Ook zuivel en lactose zijn uit te sluiten. We zijn ook volop in ontwikkeling en we werken hard aan een filter voor compleet veganistische weekmenu’s. Zodra die beschikbaar is, zal het voor Premium leden ook mogelijk zijn om weekmenu’s zonder dierlijke producten samen te stellen!

Kan ik mijn Premium abonnement weer opzeggen?

Je kunt je Premium abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Wanneer je een Premium abonnement neemt betaal je voor een bepaalde periode vooruit, afhankelijk van je gekozen abonnement. Je abonnement is per gekozen periode op te zeggen via je dashboard.

Op het moment dat je  abonnement afloopt heb je geen toegang meer tot je weekmenu’s, boodschappenlijsten en (favoriete) recepten.

Hoe snel kan ik resultaat verwachten?

Wanneer je ervoor kiest om af te vallen kun je met onze weekmenu’s ongeveer 1 kg per week afvallen, afhankelijk van je beginsituatie. Wanneer je juist voor gewichtstoename kiest kom je wekelijks 0,1 tot 0,3 kg aan.

Snellere gewichtsveranderingen zijn onverstandig: ze leiden tot terugval op de lange termijn, tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen of juist overmatige vetopslag. We raden je daarom niet aan om sterk van onze geadviseerde verhoudingen af te wijken.

Sommige mensen verbranden simpelweg wat meer of wat minder kilocalorieën. Wil je aankomen of afvallen en zie je na enkele weken nog steeds geen verschil? Pas dan via de settings in je profiel je calorie-inname met 100-200 kcal per dag aan. Wij verwerken dit dan bij je nieuwe menu’s.

Let op: met name bij afvallen kan het resultaat op de weegschaal tegenvallen als je intussen ook fanatiek sport. De opbouw van spierweefsel zorgt dan voor een toename van gewicht die kan compenseren voor het vet dat je kwijtraakt. In dat geval word je nog steeds wel slanker, dus let ook op hoe je kleren vallen!

Hoe neem ik een abonnement en wat kost het?

Er zijn 2 opties voor een abonnement:

• 1 jaar voor €6,95 per maand

• 3 maanden voor 9,95 per maand

Het abonnement is daarna maandelijks opzegbaar.

Tip: regelmatig zijn er kortingsacties, check deze aanmeldpagina regelmatig.

Wat voor recepten kan ik verwachten?

Alle recepten zijn makkelijk te bereiden en geheel afgestemd op jouw behoefte en voorkeuren. Je hoeft geen chef kok te zijn om de recepten te bereiden. Net zoals je van LeukeRecepten gewend bent zijn ook de recepten in je eetschema van FitChef lekker, leuk en makkelijk!

Zijn koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte eetschema's mogelijk?

Ja, je kunt kiezen voor een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet.

Wat kan ik allemaal uitsluiten van mijn eetschema?

Gluten, lactose, noten, vis, vlees.

Verder kun je ook meet dan 100 ingredienten uitsluiten die je liever niet eet zoals bijvoorbeeld: aardappel, champignons, brood, garnalen, olijven, koemelk, prei of varkensvlees.

Kan ik mijn gewicht bijhouden en opslaan?

Ja, op je eetschema pagina kun je je gewicht invoeren en indien gewenst elke week een melding ontvangen voor een weegmoment. Ook zie je een grafiek van je voortgang.

Kan mijn gezin mee eten?

Ja zeker! Je hebt de optie om via je boodschappenlijst eenvoudig het aantal personen op te geven – voor het hele eetschema, maar ook voor losse maaltijden.

Kan ik het aantal eetmomenten per dag wijzigen?

Ja, op je profielpagina kun je zelf deze momenten aangeven:

 • Ontbijt
 • Snack (om mee te nemen)
 • Lunch
 • Snack (uit werk of school)
 • Diner
 • Snack (voor de tv)

Waar zijn de berekeningen op gebaseerd?

Je aanbevolen hoeveelheid kilocalorieën wordt berekend met behulp van de Harris en Benedict-formule, een veelgebruikte formule om de energiebehoefte te bepalen. De uitkomst vermenigvuldigen wij met een factor die geschikt is om op een verantwoorde manier af te vallen of aan te komen. Hiermee voorkom je het welbekende ‘jojo-effect’.

Binnen je geadviseerde caloriebehoefte worden de macro’s op basis van je sportieve activiteit bepaald. Hierbij houden wij rekening met wetenschappelijke richtlijnen voor gezonde voeding. Je hebt (optioneel) de mogelijkheid om je geadviseerde caloriebehoefte + macro’s naar eigen wens te wijzigen.

Hoe bestel je de boodschappen online?

Via de boodschappenknop op je profielpagina kun je met 1 klik al je boodschappen van je eetschema online bestellen.

De eetschema’s worden zo kostenefficiënt als mogelijk samengesteld. Concreet betekent dit dat we recepten bij elkaar zoeken die kostentechnisch het beste bij elkaar passen, bijvoorbeeld door binnen één week veel dezelfde ingrediënten te gebruiken en restjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Bestel je je boodschappen liever ergens anders? In de toekomst volgen er koppelingen met meerdere aanbieders van online boodschappen. Tot die tijd kun je je boodschappenlijst natuurlijk altijd voor een andere supermarkt gebruiken. Printen is ook mogelijk.

Kan ik de eetschema's zien in een app?

Nee, momenteel is het niet mogelijk om de eetschema’s in een app te bekijken. Je kunt wel altijd op je computer, telefoon of tablet via de browser inloggen in je account.

Via een handige link in je mail heb je altijd toegang. Tip: sla deze link op bij je favoriete pagina’s of op je beginscherm van je toestel.