Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

foodblog

Tex Mex: taco ovenschotel met gehaktballetjes

  • 19-04-2018
  • 0 reacties
  • Sandra

Ik ben echt dol op de Tex Mex keuken, maar wat is dit nou precies en wat kun je er allemaal mee? In deze blog vertel ik meer hierover, deel ik een aantal lekkere ideeën én het recept van deze taco ovenschotel met gehaktballetjes.

Koken met verschillende soorten zuivel

  • 13-04-2018
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Wat is het verschil tussen kookroom en slagroom? Waarom is crème fraiche anders dan zure room? Wanneer gebruik je kokosmelk? Op al deze vragen krijg je in deze blog een antwoord. Soms vind ik het zelf ook moeilijk hoor, want welke zuivelsoort gebruik je nu in welk recept? Welke zuivelsoorten zijn geschikt in koude gerechten? En welke in warme gerechten? Het is stiekem best moeilijk om dit uit elkaar te houden en hier komen dan ook veel vragen over binnen. Het was dus tijd om op onderzoek uit te gaan en een beetje duidelijkheid te krijgen. Melk Er zijn natuurlijk verschillende soorten melk: volle, halfvolle en magere melk. Dit heeft alles met het vetpercentage te maken. Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet. Slagroom Dit heeft minimaal een vet percentage van 35%, waardoor de room goed op te kloppen is. Deze roomsoort wordt vaak gebruikt met een beetje suiker zodat er opgeklopte, zoete slagroom ontstaan voor in zoete gerechten. Maar kan ook prima in hartige gerechten zoals soepen en quichevullingen gebruikt worden. Kookroom Dit is room met een lager vetpercentage als slagroom, waardoor het niet goed op te kloppen is. Hierdoor is het geschikt in gerechten om een saus - of soep lekker romig te maken. Let wel op, hoe lager het vetpercentage in de room, hoe sneller deze gaat schiften. Schiften is het scheiden van het vet en dit ziet er niet zo lekker uit. Wanneer je de room op een lage temperatuur verhit, zal je hier niet zo snel last van hebben. Kookroom heeft meestal een vetpercentage tot 20%. Daarnaast is aan kookroom vaak ook zetmeel toegevoegd om het schiften te voorkomen. Kokosmelk Deze melk, die vrij romig is, wordt gemaakt van vers kokosrasp. Dit wordt gemengd met water en zo ontstaat er een melkachtige substantie. Kokosmelk in onwijs romig en heeft gerechten een exotische smaak. Deze melk wordt veel gebruikt in curry’s en is tevens vegan. Crème fraiche In Nederland hebben we een vrij dikke crème fraiche met een vet percentage van 35% - 45%. Over het algemeen geldt de regel; hoe meer vetpercentage, hoe lekkerder en romiger. Crème fraiche is ideaal voor in  warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Zure room Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt. Dit is dus de reden dat zure room in koude gerechten gebruikt wordt. Daarnaast is de smaak ook een tikkeltje... zuurder! Dit komt door de melkzuur bacteriën in de room die licht beginnen te fermenteren. Mascarpone Dit is een beetje de vreemde vogel in dit rijtje. Mascarpone valt namelijk onder de kaassoorten. Het is een hele zachte roomkaas. Toch staat deze in dit rijtje, want het is niet altijd duidelijk waar mascarpone voor gebruikt wordt. Meestal is dit in zoete recepten. Denk eens aan tiramisu of een heerlijke trifle. Toch is deze roomkaas ook goed in hartige gerechten te gebruiken, bijvoorbeeld als basis voor een romige pastasaus. Zowel warm als koud te gebruiken dus. Het vet percentage is meestal tussen de 20% en 30%, dus verwarmen is het beste op laag vuur. Hopelijk geeft deze blog een beetje meer inzicht in hoe je welke soorten zuivel tijdens het koken in kunt zetten. Deze blog is gemaakt door Jaimy

De maand van LeukeRecepten – maart 2018

  • 09-04-2018
  • 1 reactie
  • Sandra

Dit maandoverzicht is wat later dan gepland. Het was de laatste tijd zo druk met leuke opdrachten, Pasen en natuurlijk kwam het LeukeRecepten magazine kwam uit! Ik vertel er je meer over in dit maandoverzicht:

LeukeRecepten magazine 2018 is uit + recept gado gado salade

  • 04-04-2018
  • 0 reacties
  • Sandra

Wellicht hebben jullie hem al zien liggen in de winkels of al in huis: het LeukeRecepten magazine 2018 is uit! Dit is inmiddels mijn tweede magazine met 70 lekkere recepten. In deze blog deel ik hier eentje van en vertel ik je meer hierover.

10 favoriete topping ideetjes + winnaar TOPYOURTUC

  • 30-03-2018
  • 0 reacties
  • Sandra

In deze blog deel ik de winnaar van de #TOPYOURTUC challenge en geef ik nog 10 lekkere ideetjes om je TUC te beleggen. Welke is jouw favoriet ?

Patatas bravas op 3 verschillende manieren

  • 29-03-2018
  • 0 reacties
  • Sandra

Bij een gezellig tapasavondje of (paas)borrel mag patatas bravas absoluut niet ontbreken. Deze aardappeltjes met een Spaanse saus kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. In deze blog 3 heerlijke varianten

Paashaas broodjes en tip voor de paasbrunch

  • 26-03-2018
  • 4 reacties
  • Sandra

Met Pasen voor de deur heb ik iets super leuks bedacht om te maken voor de paasbrunch of het paasontbijt, namelijk paashaas broodjes. Je maakt deze broodjes makkelijk zelf met mijn handige stap voor stap foto’s en ik geef je nog een lekkere tip om ze te besmeren.

Paas pavlova met Hero Abrikozenjam + baktips

  • 23-03-2018
  • 1 reactie
  • Sandra

In deze blog deel ik een heerlijk zoet recept voor op de paastafel, namelijk een pavlova met fruit en room. Zien ze er niet heel erg feestelijk uit? En daarnaast deel ik nog een aantal handige tips om de perfecte pavlova te maken.

Nog meer lekkere toppings voor op je TUC + update Insiders

  • 16-03-2018
  • 1 reactie
  • Sandra

In deze blog deel ik heel veel lekkere toppings voor je TUC, zowel van mijzelf als mijn Insiders. Want zij zijn de afgelopen tijd flink aan de slag gegaan met lekkere ideeën om TUC te toppen. Alle creaties vind je terug op social media onder #TOPYOURTUC.

Light recept: vissoep met garnalen

  • 10-03-2018
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Deze maaltijd soep zit vol met lekkere ingrediënten zoals groenten en macaroni op basis visbouillon en garnalen. Perfect als light maaltijd.

Thaise massaman curry met kip en broccoli in 25 minuten

  • 04-03-2018
  • 4 reacties
  • Sandra

Laatst kon je op mijn blog al lezen over de verschillende Thaise curries en hun smaken zoals de rode en groene curry. En in deze nieuwe blog wil ik het graag hebben over mijn favoriete curry, namelijk de massaman curry! En uiteraard deel ik een lekker recept hiermee.

Kleurrijke kip tandoori bowl + Insiders actie!

  • 02-03-2018
  • 2 reacties
  • Sandra

Bowls zijn helemaal hip! Je hebt ze in allerlei soorten, maten en smaken. Zo kun je de dag bijvoorbeeld beginnen met een smoothiebowl en lunchen met een noedelbowl. En in deze blog deel ik het recept van één van mijn favoriete bowls, namelijk met kip tandoori!

Budget recept: Pizza calzone met tonijn en broccoli

  • 28-02-2018
  • 3 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Een pizza calzone is net even iets anders en veel makkelijker te maken als je zou denken. Dit recept voor calzone met tonijn en broccoli is helemaal budget-proof!

DIY banketbakkersroom

  • 24-02-2018
  • 0 reacties
  • Sandra

Banketbakkersroom is een dikke room die heerlijk zoet is en naar vanille smaakt. Hij wordt vaak gebruikt in soesjes, taart, tompoezen en puddingbroodjes. Ik ben er dol op! En ik laat nu zien hoe je hem heel makkelijk zelf maakt met maar 5 ingrediënten en met stap voor stap video.

Alles over Thaise curries + rode curry met kipballetjes in 25 minuten

  • 18-02-2018
  • 4 reacties
  • Sandra

Curry is er in veel verschillende soorten en smaken en is voornamelijk afkomstig uit de Aziatische keuken. Zo heb je bijvoorbeeld Tandoori uit de Indiase keuken en Laksa uit Singapore. Maar deze keer ga ik het hebben over de verschillende Thaise curries en laat ik zien hoe je hier heel makkelijk een lekker maaltje mee kan maken, ook in de Hollandse keuken.

LeukeRecepten magazine 2018 update + voorverkoop voor €3,99

  • 18-02-2018
  • 8 reacties
  • Sandra

Mocht je het nog niet gehoord of gelezen hebben? Eind maart 2018 komt een nieuw LeukeRecepten magazine in de winkels te liggen. Dit is de tweede uitgave die weer bomvol staat met meer dan 70 heerlijke recepten.

10 x smoothie recepten

  • 16-02-2018
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Smoothies zijn heerlijk als vervanging of aanvulling op je ontbijt, maar ook erg lekker als tussendoortje. Bekijk de smoothie pagina met allemaal heerlijke recepten voor deze drankjes. Dit zijn 10 heerlijke variaties.

3 x recepten voor TUC toppings + Insiders actie

  • 08-02-2018
  • 3 reacties
  • Sandra

Vandaag is Eric jarig! Hoewel hij dit liever niet groots viert wil ik dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ik heb daarom een aantal lekkere verjaardagshapjes bedacht voor een gezellig feestje!

Light recept: Roerbak groenten met kip en woksaus

  • 06-02-2018
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Wanneer een recept veel groenten bevat, dan kun je dit vaak snel tot een light recept omtoveren, zoals bij deze roerbak van kip en zelfgemaakte woksaus.

De maand van LeukeRecepten - januari 2018

  • 02-02-2018
  • 2 reacties
  • Sandra

Yes de eerste maand van 2018 zit er weer op! Januari ging super snel en ik behaalde al mijn eerste mijlpalen. Ging uit eten bij een paar leuke hotspots en kookte heel veel lekker en gezonde nieuwe recepten en heb een heel leuk nieuwtje! O ja en ik heb het maandoverzicht iets anders ingedeeld, er staan nu 2 i.p.v. 3 foto's naast elkaar zodat ze ook op mobiel beter te zien zijn.

10 x soepen

  • 29-01-2018
  • 0 reacties
  • Sandra

Geen inspiratie om te koken? Met een soepje zit je altijd goed; makkelijk en snel te maken en vaak ook erg gezond. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van traditionele uiensoep tot een trendy gazpacho. Lees verder en laat je inspireren door deze verzameling van soepen. Zit jouw favoriete soep hier niet tussen? Kijk eens op de soepen pagina voor nog meer lekkere soeprecepten.

Stamppot ovenschotel met pittig gehakt + stamppot-tips

  • 25-01-2018
  • 2 reacties
  • Sandra

Ik ben echt dol op stamppotjes, zeker in de winter nu het koud is buiten. En ik vind het helemaal leuk om af te wisselen met ingrediënten en een verrassende variant te maken op deze oer-Hollandse pot. Maar dan wel lekker makkelijk en zonder gedoe.

Budget recept: Gepofte zoete aardappel met zuurkool

  • 20-01-2018
  • 2 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Deze zoete aardappel is onwijs zacht van smaak en perfecte winterse combinatie met zuurkool en spekjes, maar dan in een ander jasje.

7 x gezond broodbeleg

  • 14-01-2018
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Het jaar starten met gezond belegde boterhammen; dat kan! In deze blog geef ik je inspiratie om je boterhammen gezond, maar vooral ook erg lekker te beleggen!

Light recept: Thai beef bowl

  • 06-01-2018
  • 1 reactie
  • Sandra

Deze bowl met een Oosters tintje is een heerlijke en lichte maaltijd die snel klaar is. En hij ziet er ook nog eens leuk uit in zo’n kommetje!

1 2 3 ... 19 Volgende Alles weergeven

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

Risotto met witte asperges en zalm
Asperge salade met geitenkaas
Zomerse noedelsalade met garnalen en mango
Quiche met gerookte zalm en asperges
Asperge salade met Hollandse garnaal