Ga naar de inhoud
Pasta carbonara: romige klassieker

Pasta carbonara: romige klassieker

Met dit pasta carbonara recept maak je eenvoudig een authentieke Italiaanse klassieker. In maar een paar stappen zet je een heerlijk romige spaghetti carbonara op tafel met spekjes, eieren en Parmezaanse kaas. De combinatie van deze ingrediënten zorgen voor een lekker romige saus, net zoals de Italianen het doen.

25 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 400 gr spaghetti
  • 200 gr gerookte spekblokjes of reepjes
  • verse peterselie
  • 100 gr Parmezaanse kaas ( geraspt )
  • 3 eieren
  • snuf peper en zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Doe de spekblokjes in een pan en bak ze mooi krokant. Ze hoeven niet helemaal uitgebakken te worden.


  2. Zet ondertussen een grote pan water met een snufje zout op het vuur en als het water kookt voeg je de spaghetti toe. Kook de spaghetti in ongeveer 10 min al dente (of check de verpakking voor de bereidingswijze).


  3. Voeg de pasta direct uit de pan waarin je het hebt gekookt toe aan de pan met spekjes toe en schep er doorheen. Zet het vuur uit van de pan met spekjes en spaghetti.


  4. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en voeg er een klein beetje pasta kookvocht aan toe, zodat de kaas smelt.


  5. Kluts ondertussen de eieren en voeg ze daarna al roerend toe. Blijf roeren totdat het een romige saus.


  6. Garneer de pasta carbonara eventueel met een beetje kaas en peterselie. Pasta carbonara is lekker met een frisse salade.


    spaghetti carbonara spaghetti carbonara spaghetti carbonara
  7. Let op: Als de spaghetti te veel is afgekoeld, bindt de saus niet, maar als de spaghetti te heet is gaan de eieren stollen. Zet de pan daarom niet meer terug op het vuur.


  8. Tip: voor een vegetarische variant kun je vegetarische spekjes gebruiken of ze vervangen door champignons of gezouten cashewnoten.


Tips

Welke pastasoort past het best bij carbonara?

Spaghetti is de klassieke keuze voor pasta carbonara. Maar je kunt ook zeker variëren met bijvoorbeeld rigatoni of mezze maniche.

Kun je room gebruiken in pasta carbonara?

Als je een traditionele pasta carbonara wil maken dan mag je geen room toevoegen. Een echte pasta carbonara wordt romig door de combinatie van eieren, kaas en het pastawater.

Wat is de beste kaas voor pasta carbonara?

Meestal wordt parmezaanse kaas gebruikt voor pasta carbonara. Maar wil je het écht op de traditionele manier bereiden, dan moet je eigenlijk Pecorino Romano gebruiken.

Nog meer handige kooktips om pasta te bereiden

Kijk hier voor nog meer tips om pasta perfect te bereiden. Zoals hoeveel pasta heb je per persoon nodig en waarmee kun je pasta vervangen.