Hoofdgerechten

Hoofdgerechten

Inspiratie nodig voor een simpel of juist uitgebreid hoofdgerecht? Hier vind je heerlijke, gezonde hoofdgerechten met vlees, kip, vis, vegetarisch of vegan, die makkelijk thuis te maken zijn. Wil je een klassiek gerecht zoals lasagne of stoofvlees, of juist iets nieuws proberen zoals gevulde varkensrolletjes, Parmezaanse kip of mihoen met gamba’s?

Populair

Lasagne bolognese

Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.

Hoofdgerecht

1 uur + 45 min oventijd

4 pers.

Chili con carne

Dit recept voor chili con carne met gehakt, bonen en rijst maak je zonder pakjes en zakjes en is super simpel om zelf te maken

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Wraps met kip

Lekkere tortilla wraps gevuld met Mexicaans gekruide kip en paprika. Makkelijk en snel klaar.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Nieuw

Kip madras

Maak zelf deze verse kip madras zonder pakjes en zakjes. Een romig en kruidig mengsel van stukjes kip, paprika en appel geserveerd met rijst en boontjes.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Gevulde puntpaprika’s met quinoa

Gevulde puntpaprika’s uit de oven: heerlijk zoet, kruidig én met een bite van de knapperige amandelen en quinoa. Dit recept is helemaal plantaardig, voedzaam en staat binnen 40 minuten op tafel.

Hoofdgerecht

15 min + 25 min oventijd

4 pers.

Bloemkoolstamppot met spekjes

Lekker stamppotje van aardappels en bloemkool met een bite van walnoten en (vega) spekjes. Het kleine vleugje mosterd maakt de stamppot extra lekker.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Zelfgemaakte tonijnburgers

Dit recept is voor heerlijke tonijnburgers. Zelfgemaakt met tonijn uit blik. Bak ze goudbruin en serveer op een broodje met sriracha mayonaise, rucola, tomaat en avocado. Smakelijk!

Hoofdgerecht

10 min + 10 min

2 stuks

Hollands pannetje met jachtsaus

Maak zelf dit verse pannetje met aardappel, sperziebonen en kip in een lekkere kruidige zelfgemaakte jachtsaus, zonder pakjes of zakjes dus. Een makkelijke AGV maaltijd voor doordeweeks waar iedereen van mee smult.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Regenboog lasagne

Heerlijke kleurrijke lasagne met laagjes spinazie, tomaat, pompoen en rode biet. Leuk om te serveren en te maken, en bovendien erg lekker door de verschillende smaken.

Hoofdgerecht

40 min + 35 min oventijd

4 pers.

Uitgelicht recept

Hollands pannetje met jachtsaus

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Maak zelf dit verse pannetje met aardappel, sperziebonen en kip in een lekkere kruidige zelfgemaakte jachtsaus, zonder pakjes of zakjes dus. Een makkelijke AGV maaltijd voor doordeweeks waar iedereen van mee smult.

Bekijk recept

Gezonde hoofdgerechten

Vegan kip kerrie met rijst en sperziebonen

Zin in een snelle curry? Deze vegan kip kerrie maak je binnen een halfuur, is enorm smaakvol en is makkelijk om in te vriezen. Daarnaast is dit recept ook helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min kooktijd

2 pers.

Vegetarische risotto met groenten

Lekkere smeuïge risotto met geroosterde courgette, wortel en paprika uit de oven. Geserveerd met Parmezaanse kaas. Een perfect vegetarisch diner!

Hoofdgerecht

20 min + 25 min oventijd

4 pers.

Tajine met groenten

De Marokkaanse keuken heeft ontzettend veel bekende gerechten, waaronder de tajine. Deze variant met wortel, kikkererwten en aardappel maak je makkelijk zelf in je eigen keuken en is ook nog helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min kooktijd

5 porties

Hoofdgerechten met vlees

Gevulde paprika’s met rijst

Makkelijk recept voor gevulde paprika met een kruidig mengsel van o.a. rijst, gehakt en maïs met een Mexicaanse twist. Afgemaakt met blokjes feta on top!

Hoofdgerecht

20 min + 35 min oventijd

4 pers.

Ovenschotel met gehakt en aardappel

Probeer deze heerlijke ovenschotel met aardappel, gehakt, prei en champignons. Dit gemakkelijke recept is perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd en zit boordevol smaak. De ovenschotel is eenvoudig te bereiden en bevat enkel basisingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Hoofdgerecht

35 min + 30 min oventijd

4 pers.

Tortellini met verse spinazie

Maak je volgende diner een hit met dit heerlijke tortellini en spinazie gerecht! Perfect gebakken spek en romige pestosaus. Geef je kookkunsten een boost met dit verrukkelijke Italiaans geïnspireerde gerecht: tortellini met verse spinazie. Kaasachtig, warm, vers en vol van smaak.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarische hoofdgerechten

Panzanella met groene asperges

Deze broodsalade met gegrilde groene asperges en tomaatjes in een heerlijke frisse citroendressing is een lekker lentegerecht en ook ideaal om mee te nemen met een picknick.

Hoofdgerecht

30 min

3 pers.

Spaghettitaart

Deze vegetarische spaghettitaart is een smaakvol en kleurrijk gerecht vol met groenten zoals courgette, paprika in een heerlijke tomatensaus. Volg ons eenvoudige recept en maak de spaghetti al dente, meng met de saus en bak in de oven totdat de spaghettitaart knapperig en goudbruin is.

Hoofdgerecht

35 min + 25 min oventijd

4 pers.

Aspergeragout

Geniet van een heerlijke zelfgemaakte romige aspergeragout in een knapperig pasteibakje. Met verse witte asperges en erwtjes, lekker voor een speciale gelegenheid of gewoon voor een gezellig diner thuis.

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Wat eten de meeste mensen als avondeten?

In Nederland zijn er best wat gerechten die vaak gegeten worden. Je ziet wel invloeden van allerlei andere keukens zoals de Italiaanse en Aziatische. Maar er zijn ook veel typisch Nederlandse gerechten zoals stamppot, erwtensoep, ovenschotels met aardappel of een simpel AGV’tje. In Nederland eten we bijvoorbeeld vaak:

– Aardappelen, groenten en vlees (AGV), ook bekend als ‘prak’.
– Pasta: verschillende soorten zoals bolognese, carbonara of pesto.
– Rijstgerechten, zoals ook risotto en paella.
– Nasi Goreng: gebakken rijst met groenten en vlees.
– Wokgerechten met bijvoorbeeld noedels of bami.
– Ovenschotels, vaak met aardappels maar ook bijvoorbeeld lasagne, moussaka of quiche.
– Soepen, zoals erwtensoep, tomatensoep of kippensoep.
– Salades, bijvoorbeeld met kip, tonijn of geitenkaas.
– Stamppot: aardappelpuree met groenten, zoals boerenkool, zuurkool of wortelstamp
– Stoofpotten, bijvoorbeeld hachee, rendang, draadjesvlees of boeuf bourguignon.
– Visgerechten, bijvoorbeeld gebakken vis, kibbeling of zalm.

Je ziet wel dat er tegenwoordig steeds meer gevarieerd wordt met andere gerechten en ingrediënten. Maak bijvoorbeeld eens iets met quinoa, couscous, een traybake of een keer iets zonder vlees.

Zoek je nog inspiratie voor het hoofdgerecht van vandaag? Kijk dan bij het weekmenu van deze week of druk op de ‘Verras me-knop’.

Wat is een goede avondmaaltijd?

Een goede avondmaaltijd is een gebalanceerde maaltijd die voedzaam en vullend is en allerlei nodige voedingsstoffen bevat. Denk daarbij aan:

– Volkoren producten zoals volkoren rijst, volkoren pasta, volkoren couscous of volkoren wraps. Wissel dit af met aardappelen, hier zitten zelfs meer vitamines, mineralen en voedingsvezels in.
– Veel groenten, probeer verschillende soorten groenten te eten en het liefst uit het seizoen. Dat is lekker, betaalbaar en duurzaam. Tip: probeer elke week verschillende kleuren groenten op je bord te leggen. Dan krijg je ook verschillende voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Maar eet vooral wat je lust, het moet natuurlijk wel leuk blijven!
– Vis, vlees, peulvruchten en verder kun je ook eieren en noten toevoegen.
– Bereid het eten met vloeibaar vet, zoals vloeibare margarine of olie.
– Gebruik liever extra kruiden in plaats van zout.
– Je kunt natuurlijk ook fruit eten bij het avondeten, zoals ananas of appel.
– Qua zuivel kun je kiezen voor magere kwark of yoghurt en geraspte kaas (30+).

Gezond avondeten bestaat uit een combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, en zeker voldoende groenten en evt. fruit. Het moet natuurlijk ook passen bij de persoonlijke behoeften en voorkeuren, zoals een dieet, koolhydraatarm, vegetarisch of veganistisch eten of bepaalde voedselallergieën. Kijk voor ideeën voor een gezond hoofdgerecht eens bij de categorie met gezonde recepten.

Wat is lekker en simpel avondeten dat ik kan maken?

Zoek je makkelijke recepten voor het avondeten die ook nog lekker zijn? Op mijn website staat een hele categorie met makkelijke recepten, waar ik ook alle lekkere en simpele hoofdgerechten heb verzameld. Onderaan die pagina vind je nog de veelgestelde vragen met extra suggesties.

Daarnaast is er een categorie met snelle recepten die tussen de 0-20 minuten klaar zijn, met ideeën voor als je weinig tijd hebt of wil besteden aan het koken vandaag. Ook snelle recepten voor het hoofdgerecht vind je hier. Allerlei smakelijke en gezonde recepten die vlug klaar zijn.