Hoofdgerechten

Hoofdgerechten

Inspiratie nodig voor een simpel of juist uitgebreid hoofdgerecht? Hier vind je heerlijke, gezonde hoofdgerechten met vlees, kip, vis, vegetarisch of vegan, die makkelijk thuis te maken zijn. Wil je een klassiek gerecht zoals lasagne of stoofvlees, of juist iets nieuws proberen zoals gevulde varkensrolletjes, Parmezaanse kip of mihoen met gamba’s?

Populair

Lasagne bolognese

Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.

Hoofdgerecht

1 uur + 45 min oventijd

4 pers.

Chili con carne

Dit recept voor chili con carne met gehakt, bonen en rijst maak je zonder pakjes en zakjes en is super simpel om zelf te maken

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Wraps met kip

Lekkere tortilla wraps gevuld met Mexicaans gekruide kip en paprika. Makkelijk en snel klaar.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Nieuw

Risotto met zalm

Maak zelf dit smaakvolle recept van risotto met zalm. Een Italiaans hoofdgerecht van romige risotto met erwtjes en een vleugje citroen, geserveerd met wat rucola en een heerlijk gebakken stuk zalm.

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Pita tandoori

Dit recept voor pita tandoori is ideaal als je weinig tijd hebt en toch iets lekkers wil maken. Met kip, een kruidige tandoori marinade en verfrissende yoghurtsaus in een knapperig pitabroodje.

Hoofdgerecht

30 min

5 stuks

Taquitos

Deze taquitos zijn zo simpel om te maken en perfect voor een eenvoudige doordeweekse avondmaaltijd, lunch of snack voor onderweg. Met een aantal ingrediënten heb je ze in 25 minuutjes zelf gemaakt. Ingrediënten mengen, wraps vullen en kort bakken en je bent klaar!

Hoofdgerecht

25 min

8 stuks

Pastaschelpen met groenten en geitenkaas

Heerlijk recept voor een schotel met pastaschelpen, gevuld met groenten en geitenkaas in tomatensaus. Een smaakvolle en eenvoudige maaltijd die je zeker vaker wil maken!

Hoofdgerecht

40 min + 20 min oventijd

4 pers.

Bobotie recept

Maak zelf een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht met dit bobotie recept! Een eigen kruidenmix zorgt voor een authentieke smaak, zonder pakjes en zakjes. Met sperziebonen, abrikoos en appel.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Quattro formaggi pizza

Ontdek hoe je zelf een heerlijke quattro formaggi pizza maakt met dit recept. Gemaakt met een verrukkelijke mix van mozzarella, gorgonzola, Parmezaanse kaas en taleggio. Probeer het zelf!

Hoofdgerecht

20 min + 20 min oventijd

2 stuks

Uitgelicht recept

Hollands pannetje met jachtsaus

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Maak zelf dit verse pannetje met aardappel, sperziebonen en kip in een lekkere kruidige zelfgemaakte jachtsaus, zonder pakjes of zakjes dus. Een makkelijke AGV maaltijd voor doordeweeks waar iedereen van mee smult.

Bekijk recept

Gezonde hoofdgerechten

Vegan mac ‘n cheese

Deze vegan mac ’n cheese is helemaal plantaardig en zo verrassend goed! Het typisch Amerikaanse gerecht in een ander jasje, maar minstens zo lekker.

Hoofdgerecht

15 min

4 pers.

Vegetarische hachee

Tijdens de koude winterdagen zijn stoofpotjes, soepen en ovenschotels het allerlekkerst. Een van de bekendste, Hollandse hachee, hebben wij helemaal plantaardig / vegan gemaakt vandaag!

Hoofdgerecht

10 min + 30 min kooktijd

4 porties

Bloemkool curry

Probeer deze snelle en gezonde bloemkool curry met kokosmelk en rode currypasta. Een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd met spinazie en kikkererwten. Lekker om te serveren met naanbrood of rijst.

Hoofdgerecht

20 min

3 pers.

Hoofdgerechten met vlees

Witlof met ham en kaas uit de oven

Lekker recept voor witlof uit de oven met ham en kaas. Een klassiek recept met romige kaassaus, perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd of als bijgerecht. Zo lust iedereen wel witlof toch?

Hoofdgerecht

30 min + 15 min oventijd

4 stuks

Pastinaak stamppot met balletjes

Een heerlijk recept voor de herfst: pastinaak stamppot met boerenkool. Met lekker veel groenten en vega gehaktballetjes met jus. Je kunt deze stamppot met vlees, vegetarisch of vegan maken.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min

3 pers.

Nasi taart

Deze nasi taart is een quiche met Oosterse groenten en een creatieve twist op de klassieke nasi. Met knapperig bladerdeeg, verse wokgroenten en kruidig (vegetarisch) gehakt is dit een heerlijke avondmaaltijd.

Hoofdgerecht

30 min + 35 min minuten

4 pers.

Hoofdgerechten met vis

Pasta met garnalen en knoflook

Probeer deze snelle pasta met garnalen en knoflook, een eenvoudig gerecht met volop smaak. Door het gemak en de simpele ingrediënten is dit recept ideaal voor een doordeweekse avond.

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Vis in filodeeg pakketjes

Door kabeljauw op een bedje van prei gaar te stomen in een krokant jasje van filodeeg blijft deze lekker mals en vol van smaak. Deze filodeeg pakketjes met vis zijn bovendien een verrassend en feestelijk gerecht om te serveren met een (kerst) diner.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Saffraan risotto

Deze romige saffraan risotto is een echte Italiaanse klassieker. Door de combinatie saffraan, rozijnen en knoflook krijgt dit gerecht een mooie 'golden touch'.

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Vegetarische hoofdgerechten

Naan pizza met kruidig gehakt

Wil je ook eens iets anders maken dan een gewone pizza, en er een leuke twist aan geven? Maak dan deze supermakkelijke naan pizza met kruidig gehakt en paprika. Dit heb je in 10 minuutjes al in de oven staan.

Hoofdgerecht

10 min + 10 min oventijd

4 stuks

Pasta met roomsaus

Geniet van een heerlijke pasta met romige saus, perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd. Deze pasta zit boordevol champignons, kipstukjes en broccoli en is afgemaakt met wat (Parmezaanse) kaas.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Ovenschotel met broccoli

Een smaakvol recept voor ovenschotel met broccoli en aardappelschijfjes. Gemaakt met (vega) gehakt, kookroom en een knapperige laag kaas is dit heerlijk comfort food dat je al in 25 minuutjes in de oven hebt staan.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

3 pers.

Vegan hoofdgerechten

Kip met mango

Deze kip met mango zorgt voor wat exotische smaken op tafel. De mango, peultjes en kip worden gemengd met een heerlijke saus van sojasaus, tomatenpuree en ahornsiroop. Serveer met rijst en enjoy!

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Pasta met cannellini bonen saus en feta

Geniet van de smaken van deze pasta met cannellini bonen saus en feta - een romige, hartige saus met een vleugje citroen en walnoten. Perfect voor een snelle en voedzame maaltijd!

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Paksoi stamppot met Oosterse twist

Maak ook een deze verrassend lekkere paksoi stamppot met een Oosterse twist. Heerlijk met kastanjechampignons, cashewnoten en gebakken tempeh. In een half uurtje heb je dit gerecht al op tafel staan.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Wat eten de meeste mensen als avondeten?

In Nederland zijn er best wat gerechten die vaak gegeten worden. Je ziet wel invloeden van allerlei andere keukens zoals de Italiaanse en Aziatische. Maar er zijn ook veel typisch Nederlandse gerechten zoals stamppot, erwtensoep, ovenschotels met aardappel of een simpel AGV’tje. In Nederland eten we bijvoorbeeld vaak:

– Aardappelen, groenten en vlees (AGV), ook bekend als ‘prak’.
– Pasta: verschillende soorten zoals bolognese, carbonara of pesto.
– Rijstgerechten, zoals ook risotto en paella.
– Nasi Goreng: gebakken rijst met groenten en vlees.
– Wokgerechten met bijvoorbeeld noedels of bami.
– Ovenschotels, vaak met aardappels maar ook bijvoorbeeld lasagne, moussaka of quiche.
– Soepen, zoals erwtensoep, tomatensoep of kippensoep.
– Salades, bijvoorbeeld met kip, tonijn of geitenkaas.
– Stamppot: aardappelpuree met groenten, zoals boerenkool, zuurkool of wortelstamp
– Stoofpotten, bijvoorbeeld hachee, rendang, draadjesvlees of boeuf bourguignon.
– Visgerechten, bijvoorbeeld gebakken vis, kibbeling of zalm.

Je ziet wel dat er tegenwoordig steeds meer gevarieerd wordt met andere gerechten en ingrediënten. Maak bijvoorbeeld eens iets met quinoa, couscous, een traybake of een keer iets zonder vlees.

Zoek je nog inspiratie voor het hoofdgerecht van vandaag? Kijk dan bij het weekmenu van deze week of druk op de ‘Verras me-knop’.

Wat is een goede avondmaaltijd?

Een goede avondmaaltijd is een gebalanceerde maaltijd die voedzaam en vullend is en allerlei nodige voedingsstoffen bevat. Denk daarbij aan:

– Volkoren producten zoals volkoren rijst, volkoren pasta, volkoren couscous of volkoren wraps. Wissel dit af met aardappelen, hier zitten zelfs meer vitamines, mineralen en voedingsvezels in.
– Veel groenten, probeer verschillende soorten groenten te eten en het liefst uit het seizoen. Dat is lekker, betaalbaar en duurzaam. Tip: probeer elke week verschillende kleuren groenten op je bord te leggen. Dan krijg je ook verschillende voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Maar eet vooral wat je lust, het moet natuurlijk wel leuk blijven!
– Vis, vlees, peulvruchten en verder kun je ook eieren en noten toevoegen.
– Bereid het eten met vloeibaar vet, zoals vloeibare margarine of olie.
– Gebruik liever extra kruiden in plaats van zout.
– Je kunt natuurlijk ook fruit eten bij het avondeten, zoals ananas of appel.
– Qua zuivel kun je kiezen voor magere kwark of yoghurt en geraspte kaas (30+).

Gezond avondeten bestaat uit een combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, en zeker voldoende groenten en evt. fruit. Het moet natuurlijk ook passen bij de persoonlijke behoeften en voorkeuren, zoals een dieet, koolhydraatarm, vegetarisch of veganistisch eten of bepaalde voedselallergieën. Kijk voor ideeën voor een gezond hoofdgerecht eens bij de categorie met gezonde recepten.

Wat is lekker en simpel avondeten dat ik kan maken?

Zoek je makkelijke recepten voor het avondeten die ook nog lekker zijn? Op mijn website staat een hele categorie met makkelijke recepten, waar ik ook alle lekkere en simpele hoofdgerechten heb verzameld. Onderaan die pagina vind je nog de veelgestelde vragen met extra suggesties.

Daarnaast is er een categorie met snelle recepten die tussen de 0-20 minuten klaar zijn, met ideeën voor als je weinig tijd hebt of wil besteden aan het koken vandaag. Ook snelle recepten voor het hoofdgerecht vind je hier. Allerlei smakelijke en gezonde recepten die vlug klaar zijn.