![7 populaire granen en zaden op een rijtje – deel 1](https://www.leukerecepten.nl/app/uploads/2015/04/granen_blog.jpg)
7 populaire granen en zaden op een rijtje – deel 1
Overal poppen er, letterlijk en figuurlijk, nieuwe soorten granen en zaden op. En zelfs ik zie door de bomen af en toe het bos niet meer. Daarom leek het me handig om een aantal populaire granen en zaden zoals freekeh, quinoa en amaranth op een rijtje te zetten, lees mee:
16 april 2015
Sandra
Freekeh is een groene tarwekorrel die afkomstig is uit het midden oosten. Hij wordt geoogst als hij nog niet rijp is. Vervolgens wordt hij gedroogd en geroosterd waaroor waardoor hij een lekkere nootachtige smaak krijgt. Het is een graansoort dus hij is niet glutenvrij. Ik heb nu een aantal keren iets met freekeh gemaakt en ben inmiddels fan. Check bijvoorbeeld deze Amaranth Amaranth is geen graan maar een zaadje en glutenvrij dus. De zaadjes worden in de keuken wel vaak behandeld als granen en zijn vergelijkbaar met quinoa. Amaranth kun je gebruiken om brood te bakken, als pap of in plaats van rijst. Je kunt de zaadjes ook poffen en bijvoorbeeld als ontbijt door de yoghurt scheppen. Verkrijgbaar als vlokken of als zaadjes van o.a. het merk Zonnatura. Quinoa
Inmiddels is quinoa al helemaal ingeburgerd (al weet ik nog niets niet of ik het goed uitspreek). Quinoa wordt meestal gezien als een graan maar is eigenlijk een zaadje, en glutenvrij dus. Quinoa is er in de kleuren rood, wit en zwart en is populair als vervanger van pasta of rijst of gepoft door de yoghurt. Ik vind het een lekkere afwisseling en gebruik het regelmatig in de keuken, zo maakte ik al eerder deze Gerst & (parel)gortWe beginnen met gerst, deze eeuwenoude graansoort wordt vooral gebruikt voor het maken van bier en whisky en als veervoer. Gerst bevat een kleine hoeveelheid gluten en is over het algemeen niet erg geschikt om brood te bakken. Gort is gepelde gerst en parelgort is gepelde gerst die ook nog geslepen is tot een gladde ronde korrel. (Parel) gort is een stuk bruikbaarder in onze keuken, je kunt er bijvoorbeeld soep mee maken of als risotto, salade of als toetje eten. Lassi heeft vluggort in zijn assortiment, deze hoef je maar 15 min te koken in tegenstelling met ‘gewone’ gort die je een nacht moet laten weken. Bulgur Bulgur is vooral bekend in de Turkse en mediterraanse keuken. Het zijn gebroken tarwekorrels gemaakt van durumtarwe en bevatten dus gluten. Een bekend gerecht gemaakt met bulgur is TeffDeze redelijk onbekende graansoort begint steeds meer in opmars te raken, sommige beweren dat dit de nieuwe hype wordt. Deze kleine graansoort komt oorspronkelijk uit Ethiopie en wordt meestal vermalen tot meel. Met dit meel kun je bijvoorbeeld weer pap, pannenkoeken of muffins maken. In principe bevat teff gluten, maar niet de gluten waar mensen met een glutenintollerantie ziek van worden dus wordt het meel meestal bestempeld als glutenvrij. Teff is o.a in de winkel verkrijgbaar van Zonnatura. Binnenkort komt deel 2 van deze blog online en vertel ik o.a over spelt, couscous en havermout. Ik heb deze informatie verzameld via Wikipedia, EllenEten en Gezondheidenco
Vind je dit leuk?
1 stemmen
Bedankt voor je stem!