7 populaire granen en zaden op een rijtje – deel 1

 
Overal poppen er, letterlijk en figuurlijk, nieuwe soorten granen en zaden op. En zelfs ik zie door de bomen af en toe het bos niet meer. Daarom leek het me handig om een aantal populaire granen en zaden zoals freekeh, quinoa en amaranth op een rijtje te zetten, lees mee:
 
Tarly
Tarly is een harde durum tarwe. Hij wordt ook veel gemalen om er durummeel en vervolgens pasta mee te maken. Als hele korrel is hij een beetje vergelijkbaar met rijst en wordt op dezelfde manier gekookt en gegeten. Tarly is eigenlijk een naam die is gegeven aan een tarwekorrel die voorgekookt is. Er is ook een variant op de markt onder de naam Ebly. Tarly is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie en is o.a verkrijgbaar van het merk Honig.
 
 
Freekeh
Freekeh is een groene tarwekorrel die afkomstig is uit het midden oosten. Hij wordt geoogst als hij nog niet rijp is. Vervolgens wordt hij gedroogd en geroosterd waaroor waardoor hij een lekkere nootachtige smaak krijgt. Het is een graansoort dus hij is niet glutenvrij. Ik heb nu een aantal keren iets met freekeh gemaakt en ben inmiddels fan. Check bijvoorbeeld deze salade met pompoen of deze salade met aubergine. Hij ligt in verschillende winkels onder het merk Artisan en is ook verkrijgbaar in de productlijn van Souq.
 
Freekeh met pompoenfreekeh met granaatappelpitten
 
 
 
 
 
 
 
 
Amaranth 
Amaranth is geen graan maar een zaadje en glutenvrij dus. De zaadjes worden in de keuken wel vaak behandeld als granen en zijn vergelijkbaar met quinoa. Amaranth kun je gebruiken om brood te bakken, als pap of in plaats van rijst. Je kunt de zaadjes ook poffen en bijvoorbeeld als ontbijt door de yoghurt scheppen. Verkrijgbaar als vlokken of als zaadjes van o.a. het merk Zonnatura.
 
Quinoa
Inmiddels is quinoa al helemaal ingeburgerd (al weet ik nog niets niet of ik het goed uitspreek). Quinoa wordt meestal gezien als een graan maar is eigenlijk een zaadje, en glutenvrij dus. Quinoa is er in de kleuren rood, wit en zwart en is populair als vervanger van pasta of rijst of gepoft door de yoghurt. Ik vind het een lekkere afwisseling en gebruik het regelmatig in de keuken, zo maakte ik al eerder deze gevulde aubergines, quinoaburgers of als ovenschotel. Quinoa is nu bijna overal verkrijgbaar.
 
gevulde aubergine met quinoaquinoa burger
 
 
 
 
 
 
 
 
Gerst & (parel)gort
We beginnen met gerst, deze eeuwenoude graansoort wordt vooral gebruikt voor het maken van bier en whisky en als veervoer. Gerst bevat een kleine hoeveelheid gluten en is over het algemeen niet erg geschikt om brood te bakken. Gort is gepelde gerst en parelgort is gepelde gerst die ook nog geslepen is tot een gladde ronde korrel. (Parel) gort is een stuk bruikbaarder in onze keuken, je kunt er bijvoorbeeld soep mee maken of als risotto, salade of als toetje eten. Lassi heeft vluggort in zijn assortiment, deze hoef je maar 15 min te koken in tegenstelling met ‘gewone’ gort die je een nacht moet laten weken.
 
Bulgur 
Bulgur is vooral bekend in de Turkse en mediterraanse keuken. Het zijn gebroken tarwekorrels gemaakt van durumtarwe en bevatten dus gluten. Een bekend gerecht gemaakt met bulgur is tabouleh of misschien heb je wel eens gehoord van kibbeh. Bulger is vergelijkbaar en vaak vervangbaar door rijst of couscous. Bulgur is steeds beter verkrijgbaar in de winkel o.a. via het merk Lassie, Zonnatura of Artisan
 
taboulehkibbeh
 
 
 
 
 
 
 
Teff
Deze redelijk onbekende graansoort begint steeds meer in opmars te raken, sommige beweren dat dit de nieuwe hype wordt. Deze kleine graansoort komt oorspronkelijk uit Ethiopie en wordt meestal vermalen tot meel. Met dit meel kun je bijvoorbeeld weer pap, pannenkoeken of muffins maken. In principe bevat teff gluten, maar niet de gluten waar mensen met een glutenintollerantie ziek van worden dus wordt het meel meestal bestempeld als glutenvrij. Teff is o.a in de winkel verkrijgbaar van Zonnatura.
 
Binnenkort komt deel 2 van deze blog online en vertel ik o.a over spelt, couscous en havermout.
 
Ik heb deze informatie verzameld via Wikipedia, EllenEten en Gezondheidenco
 
 
 
Bewaar
Print
Deel

3 x recepten met pompoen

Pompoenrisotto
Pompoensoep
Pompoencake

Reacties

Laat je reactie achter

jelca 22 april 2015 om 21:54

heel zinnig ben ook erg benieuwd naar Spelt vooral.

Beantwoorden
Jen 6 juli 2018 om 13:31

Dankuwel voor de uitleg. Zou u het kunnen aanvullen met wat volkoren is en wat niet?

Beantwoorden

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.