
Courgettesoep
Lekkere zelfgemaakte courgettesoep met een vleugje munt en room. Deze soep kun je in slechts 20 minuutjes eenvoudig maken.
20 M
Ingrediënten
Voor personen
-
1 grote ui
-
2 teentjes knoflook
-
2 courgettes ( in blokjes )
-
1 groentebouillonblokje
-
3 takjes verse munt
-
125 ml slagroom
-
800 ml water
-
Zout en peper
-
scheutje olijfolie
Benodigdheden
-
Staafmixer
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui glazig. Snijd de knoflook klein en fruit nog 2 min op laag vuur mee. Voeg ook de blokjes courgette toe en bak nog een paar minuten mee. Voeg het water en de bouillonblokjes toe breng aan de kook. Scheur de blaadjes munt van de takken en hak fijn en voeg toe aan de pan met courgette. Kook de courgette ca 8 minuutjes, hierdoor is hij makkelijker te pureren.
-
Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer en roer de slagroom er door. Breng de courgettesoep eventueel nog op smaak met wat extra peper en zout en verwarm nog een minuutje door. Garneer de soep eventueel met een takje munt en wat extra courgetteblokjes.
-
Tips: Bewaar de courgettesoep maximaal 3 dagen afgesloten in de koelkast of vries in bakjes in. Kijk ook eens tussen al mijn soep recepten.
Tips
Kun je courgette rauw eten?
Zeker! Courgette kun je rauw eten, bijvoorbeeld in dunne linten of plakjes. Lekker in een salade met citroen, feta en munt. Het heeft een milde, frisse smaak en blijft lekker knapperig. Wel even goed wassen van tevoren. Als de smaak bitter is: niet eten, dan is hij waarschijnlijk niet meer goed.
Moet ik een courgette schillen voor gebruik?
Nee, schillen is niet nodig. De schil is eetbaar en bevat veel voedingsstoffen. Wel even goed wassen voor gebruik.
Waar moet je op letten bij het kopen van een courgette?
Als je courgette koopt, let dan op de stevigheid en kleur. Kies er eentje die mooi donkergroen (of geel, bij gele varianten) is, zonder deuken of zachte plekken. De schil moet strak en glad zijn – rimpels of vlekken zijn een teken dat de courgette al wat ouder is. Een courgette van zo’n 15 tot 20 cm is het lekkerst: jong en sappig, met een zachte smaak en weinig zaadjes. Hele grote courgettes kunnen wat melig of waterig zijn. Ook goed om te weten: hoe lichter de courgette aanvoelt, hoe meer vocht hij waarschijnlijk bevat. Dus wil je ‘m grillen of bakken zonder dat alles nat wordt? Ga dan voor een stevig en compact exemplaar.
Wat is het verschil tussen groene en gele courgette?
Eerlijk gezegd, niet heel veel. Het zijn allebei gewoon courgettes, maar de gele variant is iets zachter en milder van smaak. Vooral leuk voor kleur op je bord!
Nog meer handige kooktips om courgette te bereiden en bewaren
Wil je nog meer weten over de courgette? Bekijk onze kooktips over courgette en leer hoe je deze veelzijdige groente kan bereiden, bewaren, heerlijke recepten en nog veel meer leuke weetjes! Of bekijk de top 10 courgette recepten.
Heeft het gesmaakt?
1650 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 110
- vet 9 gr
- verzadigd vet 5.5 gr
- koolhydraten 5 gr
- w.v. suikers 3 gr
- vezels 1.5 gr
- eiwit 2 gr
- zout 1 gr
Ook lekker