Ga naar de inhoud
Poké bowl recept: vers gemaakt

Poké bowl recept: vers gemaakt

In dit poké bowl recept maak je stap voor stap je eigen verse poké bowl met in soja gemarineerde tonijn, sushi‑rijst en kleurrijke groenten. Persoonlijk serveer ik dit als lichte maaltijd of makkelijke lunch. De combinatie van zoete mango, wakame en radijs geeft een frisse twist. Door zelf je poké bowl te maken bepaal je precies zelf welke ingrediënten je gebruikt en maak je hem precies zoals jij hem lekker vind. En vaak nog gezonder en goedkoper ook.

45 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Glutenvrij recept

Ingrediënten: Poké bowl recept

Voor bowls

  • 200 gr sushi rijst
  • 3 eetlepels sushi azijn
  • 200 gr rauwe tonijn in blokjes
  • 100 gr sojaboontjes
  • 100 gr zeewiersalade ( wakame )
  • 1/2 mango in blokjes
  • 50 gr wortel julienne
  • Paar plakjes radijs

Marinade tonijn / dressing:

  • 1 teen knoflook ( in plakjes )
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels mirin ( Japanse rijstwijn )
  • 1 limoen
  • chili vlokken naar smaak
  • 3 eetlepels honing of agave
  • 2 eetlepels sesamolie

Garnering

  • zwart en wit sesamzaad
  • limoen schijfje

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: Poké bowl recept

  1. Begin met het maken van de marinade. Snijd de teen knoflook in 2 of 2 stukjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade, op het sesamzaad en het limoensap na, samen in een pannetje en laat ongeveer 15 tot 20 op zacht vuur pruttelen. Daarna haal je de marinade van het vuur en laat je deze afkoelen. Voeg daarna het limoensap toe aan de saus.


    poke bowl ingredienten poke bowl ingredienten 2 poke bowl stap voor stap
  2. Kook ondertussen de sushirijst volgens de verpakking. Wanneer de sushirijst klaar is om met de deksel dicht na te garen, voeg je voorzichtig de sushi azijn toe. Laat nu nog 15 minuten na garen.


    poke bowl stap voor stap poke-bowl_svs_02 poke bowl stap voor stap
  3. Voeg ongeveer 1 tot 2 eetlepels van de marinade toe aan de tonijn. Laat dit even staan. De overige marinade kun je als dressing gebruiken. Maak nu de Poké bowl op door de rijst in het middel op te scheppen en de overige ingrediënten in een rondje er omheen. Besprenkel met de dressing. Garneer de poke bowl met zwart sesamzaad en limoenschijfjes.


  4. Sandra’s tips:

    sushi azijn kun je ook zelf maken met 2 theelepels suiker en een snuf zout opgelost in 3 eetlepels rijstazijn.


    Probeer voor de poké bowl tonijn te kopen die zo vers mogelijk is, je gaat deze ten slotte rauw eten.


    Kun je geen sojaboontjes vinden in de winkel of toko? Voeg dan bijvoorbeeld avocado of komkommer toe.


    Lees hier meer over rijst koken en handige tips.


Tips

Is een poke bowl gezond?

Ik vind een poké bowl gezond omdat hij vol zit met verse groenten, zachte avocado en eiwitrijke vis zoals tonijn of zalm. Het is een goede balans van koolhydraten, eiwitten en vetten. Tip: kies voor volkoren rijst of quinoa als basis voor extra vezels en voedingstoffen. En gebruik niet te veel saus of dressing om het zout gehalte te beperken

Wat voor dressing of saus gebruik je in een poké bowl?

Ik maak graag een lichte dressing van sojasaus of tamari, sesamolie, rijstazijn en eventueel een beetje honing of gember voor frisheid. Wil je pit? Dan mix ik een beetje sriracha of chili door mayo of olie. De dressing of saus kun je op het laatste over de poke bowl sprenkelen.

Wat zit er allemaal in een poké bowl?

Een poké bowl begint met een basis van sushi rijst. Daarop leg je blokjes rauwe vis (tonijn of zalm) of tofu, en vul je aan met kleurrijke toppings: komkommer, edamame, wortel, avocado, wakame of mango. Af en toe maak ik er een crunch van met sesamzaadjes en nori voor de smaakmix