IJs recepten

IJs recepten

Wat is er nou lekkerder dan een bak zelfgemaakt ijs in de vriezer te hebben staan? In een handomdraai klaar en voor de meeste recepten heb je niet eens een ijsmachine nodig! Waterijs, yoghurtijs, roomijs of sorbet, deze verfrissende ijsjes zijn stuk voor stuk het proberen waard.

Populair

Vanille roomijs maken

Met maar 3 ingrediënten en zonder ijsmachine maak je super makkelijk heerlijk vol en romig ijs dat makkelijk schepbaar is. Lekker op een zomerse dag of feestelijk tijdens Kerst.

Nagerecht

10 min + 6 uur opstijven

8 porties

Monchou ijs met kersen

Maak in 10 minuten dit heerlijke romige ijs met Monchou, kersen en Bastogne zonder ijsmachine

Nagerecht

10 min + 6 uur bevriezen

8 pers.

Nutella ijs

Romig ijs zonder ijsmachine en gemaakt met maar 4 ingrediënten!

Nagerecht

15 min + 6 uur opstijven

1 liter

Nieuw

Lactosevrij roomijs

Eenvoudig te bereiden roomijs dat geschikt is voor een lactosevrij of vegan dieet. Met maar 4 ingrediënten bereid je in 10 minuten het ijs voor om daarna op te laten stijven in de vriezer.

Nagerecht

10 min + 5 uur opstijftijd

4 pers.

Aperol spritz ijsjes

Dol op Aperol Spritz? Probeer dan deze zelfgemaakte ijsjes met Aperol. Klaar in 10 minuten. Leuk op een feestje of borrel.

10 min voorbereiding + 6 uur vriestijd

6 stuks

Vanille roomijs maken

Met maar 3 ingrediënten en zonder ijsmachine maak je super makkelijk heerlijk vol en romig ijs dat makkelijk schepbaar is. Lekker op een zomerse dag of feestelijk tijdens Kerst.

Nagerecht

10 min + 6 uur opstijven

8 porties

Affogato

De kracht van de Italiaanse keuken zit hem in de simpliciteit. Twee fantastische ingrediënten die samen nóg lekkerder zijn in dit heerlijke dessert.

Nagerecht

5 min

1 persoon

Frambozen milkshake

Een frisse en zoete milkshake voor de warme dagen. Deze vegan variant met frambozen heb je in een handomdraai gemaakt en ga je vast heerlijk vinden!

Drankjes

5 min

2 milkshakes

Tropische bananensplit

Heerlijk klassiek dessert in een tropisch jasje met ananas, kokos en eventueel een scheutje likeur.

Nagerecht

20 min

2 pers.

Uitgelicht recept

Aardbeien yoghurtijs

Nagerecht

20 min + 6 uur opstijven

4 porties

Zelfgemaakt romig ijs met verse aardbeien, slagroom en yoghurt. Makkelijk te maken zonder ijsmachine en heerlijk als dessert.

Bekijk recept

Gezonde ijs recepten

Frozen yoghurt met aardbeien

Makkelijk en gezond zelf frozen yoghurt maken met maar 3 ingrediënten! Lekker als toetje of als ijskoud tussendoortje

Tussendoortjes

20 min

2 pers.

Mango kokos ijsjes

Heerlijke zelfgemaakte tropische waterijsjes, verfrissend en een heerlijk tussendoortje op een warme dag. Ook ideaal voor kids!

Nagerecht

10 min + 6 uur bevriezen

6 stuks

Pindakaas ijsjes

Lekkere romige en gezonde ijsjes op basis van bananen, yoghurt en pindakaas! Een lekker tussendoortje, ook ideaal voor kinderen.

Nagerecht

10 min + 6 uur bevriezen

6 stuks

Lactosevrije ijs recepten

Vegan choco ijskoffie

Een heerlijke plantaardige ijskoffie met banaan en cacao voor een lekkere en ijskoude chocoladesmaak

Drankjes

5 min

2 stuks

Vegan ijs met Oreo

Vegan oreo ijs, het perfecte ijs voor de zomer zonder ijsmachine!

Nagerecht

10 min + 30 min

6 pers.

Watermeloen ijsjes

Frisse zomerse waterijsjes met maar 4 ingredienten op basis van watermeloen en peer, lekker dorstlessend en gezond!

Nagerecht

10 min + 6 uur bevriezen

10 stuks

Hoe krijg ik zelfgemaakt ijs smeuïg?

Een ijsmachine geeft natuurlijk het meest luchtige ijs omdat er het ijs steeds rondgedraaid wordt. Schep daarom, als je ijs maakt zonder ijsmachine, het ijs vaak om zodat je het zo luchtig mogelijk krijgt. Het liefst elk half uur even omscheppen. Doe je dit niet, dan zal het sneller kristalliseren en hard worden.

Bewaar het ijs daarnaast in een lage bak en dek het af met folie. Zo wordt het minder snel hard.

Welk ijs is het gezondst?

Af en toe moet een lekker bolletje ijs best kunnen. Maar welk ijs is nou het gezondst? Qua calorieën kun je het beste een waterijsje kiezen. In een raketje bijvoorbeeld zitten 40 kcal.

Ook yoghurtijs is een gezondere optie dan roomijs. Een bolletje yoghurtijs bevat ongeveer 70 kcal. Maar kies wel voor yoghurtijs dat gemaakt is van echte yoghurt (en niet alleen een yoghurt smaakje heeft) en weinig suiker. Je kunt het ook zelf maken van yoghurt en fruit, dan weet je zeker dat er ook nog een voedzaam aspect aan zit.

In sorbetijs zit geen room, maar dit wordt gemaakt van fruit of fruitsap. Maak zelf eens sorbetijs van echt fruit en je krijgt zelfs nog vitamines binnen!

Roomijs en softijs zijn niet zo zeer hele voedzame keuzes, maar af en toe een keer moet best kunnen.