Ga naar de inhoud
IJs recepten

IJs recepten

Wat is er nou lekkerder dan een bak zelfgemaakt ijs in de vriezer te hebben staan? In een handomdraai klaar en voor de meeste recepten heb je niet eens een ijsmachine nodig! Waterijs, yoghurtijs, roomijs of sorbet, deze verfrissende ijsjes zijn stuk voor stuk het proberen waard.

Uitgelicht recept

Aardbeien yoghurtijs

Zelfgemaakt romig ijs met verse aardbeien, slagroom en yoghurt. Makkelijk te maken zonder ijsmachine en heerlijk als dessert.

20 M + 6 U opstijven

Vegetarisch recept
Bekijk recept

Hoe krijg ik zelfgemaakt ijs smeuïg?

Een ijsmachine geeft natuurlijk het meest luchtige ijs omdat er het ijs steeds rondgedraaid wordt. Schep daarom, als je ijs maakt zonder ijsmachine, het ijs vaak om zodat je het zo luchtig mogelijk krijgt. Het liefst elk half uur even omscheppen. Doe je dit niet, dan zal het sneller kristalliseren en hard worden.


Bewaar het ijs daarnaast in een lage bak en dek het af met folie. Zo wordt het minder snel hard.


Welk ijs is het gezondst?

Af en toe moet een lekker bolletje ijs best kunnen. Maar welk ijs is nou het gezondst? Qua calorieën kun je het beste een waterijsje kiezen. In een raketje bijvoorbeeld zitten 40 kcal.


Ook yoghurtijs is een gezondere optie dan roomijs. Een bolletje yoghurtijs bevat ongeveer 70 kcal. Maar kies wel voor yoghurtijs dat gemaakt is van echte yoghurt (en niet alleen een yoghurt smaakje heeft) en weinig suiker. Je kunt het ook zelf maken van yoghurt en fruit, dan weet je zeker dat er ook nog een voedzaam aspect aan zit.


In sorbetijs zit geen room, maar dit wordt gemaakt van fruit of fruitsap. Maak zelf eens sorbetijs van echt fruit en je krijgt zelfs nog vitamines binnen!


Roomijs en softijs zijn niet zo zeer hele voedzame keuzes, maar af en toe een keer moet best kunnen.