Pannenkoeken recept

Zelf pannenkoeken bakken? Met maar 4 ingrediënten kun je deze heerlijke pannenkoeken bakken, inclusief handige stap voor stap foto's. Het pannenkoekenbeslag is voor zowel zoete als hartige pannenkoeken.

Hoofdgerecht 10 min + 20 min bakken

ingrediënten

voor 8 stuks

Pannenkoekenbeslag

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Doe de bloem in een kom en voeg hier een snufje zout aan toe. Maak een kuiltje in het midden en kluts de eieren erdoor. Voeg ongeveer ¼ van de melk erbij en mix tot een gladde massa. Voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk toe en mix tot een egaal pannenkoekenbeslag.

  2. Verhit een beetje boter in een pan. Schep met een soeplepel een lepel beslag in de pan en laat uitvloeien. Voeg eventueel na een half minuutje (als de pannenkoek nog niet helemaal gestold is) wat dunne plakken appel, rozijn en/of spek toe. Als de bovenzijde droog is en de onderkant een mooi kleurtje heeft, kun je hem omdraaien met een spatel of met de deksel van een pan (zie ook de video).

  3. Bak dan ook de andere kant van de pannenkoek mooi bruin. Leg op een bord en houd de pannenkoeken warm onder een bord en bak ook de rest tot het beslag op is. Bestrooi zoete pannenkoeken met poedersuiker of besprenkel met stroop.

  4. Bekijk hier mijn video voor het bakken van pannenkoeken.

  5. 6 tips voor pannenkoeken bakken:


    • Om klontjes te voorkomen: zeef de bloem van tevoren, voeg de melk beetje bij beetje toe aan de bloem en laat dit geleidelijk opnemen.


    • Laat, als je de tijd hebt, het beslag na het mixen 15 tot 30 minuten rusten, hierdoor wordt het beslag wat dikker.


    • Gebruik bij voorkeur een pan met een dikke bodem, die geleidt de warmte goed waardoor de pannenkoek mooi egaal gebakken wordt.


    • Draai de pannenkoek niet te snel om, wacht tot de bovenzijde gestold is of belletjes bevat voor je hem omdraait.


    • Voeg tussen het bakken door een klein beetje boter (of net als ik vloeibare margarine) toe aan de pan.


    • Voeg een extra ei toe voor extra luchtige pannenkoeken.


    Lees ook deze blog met 10 variatietips voor zoete en hartige pannenkoeken.

Heeft het gesmaakt?
2665 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!