Ga naar de inhoud
12 x de beste barbecue tips van Eric

12 x de beste barbecue tips van Eric

Eigenlijk kook ik bijna altijd, maar als het mooi weer is en de bbq gaat aan dan neemt Eric het roer over. Ik mag dan niet eens in de buurt van de barbecue komen, laat staan het vlees draaien.

30 juli 2014

Sandra

Maar dat vind ik ook wel prima want Eric is gewoon veel beter daarin dan ik. Hij weet precies wanneer de barbecue de juiste temperatuur heeft en wanneer het vlees klaar is. Hieronder deelt hij z’n beste bbq tips:

1. Hoe weet je of je BBQ warm genoeg is?

Om te weten hoe warm je barbecue is kun je dit checken met je hand: kun je je hand er maximaal 3 seconde boven houden dan is hij heel heet, 8 seconde dan is hij medium en meer dan 10 seconde dan is hij nog bijna koud. 

2. Op welke manieren kun je barbecueën?

Gas: snel warm, geen rook maar is duurder in aanschaf en geeft geen rokerige smaak aan de gerechtenBriketten: worden langzaam warm maar koelen heel langzaam af waardoor je een lange constante temperatuur hebt. (beste gebruiken bij een bbq met deksel)Houtskool: zijn snel warm maar verliezen ook snel warmte waardoor je er veel van nodig hebt om de bbq op temperatuur te houden. Houtskool geeft een lekkere rokerige smaak aan het eten maar kan ook veel as opleveren. (beste gebruiken bij een open bbq). Probeer ook eens een combinatie van briketten en houtskool. 

3. Hoe kun je de BBQ snel op temperatuur brengen?

Briketten en houtskool zijn op de juiste temperatuur als ze helemaal grijs zijn en een soort van aslaag er om heen hebben. Bij briketten gaat dit dus een stuk langzamer, maar om dit proces te versnellen kun je ook een briketten starter gebruiken. Door de schoorsteenvorm worden de briketten extra snel warm en kun je binnen 15 tot 30 minuten je vlees op de barbecue leggen. 

4. Hoe voeg je extra smaak toe tijdens het BBQ-en?

Wil je tijdens het barbecueën extra smaak en geur toe voegen dan zijn er bijvoorbeeld houtsnippers met een rooksmaak verkrijgbaar of vuurkruiden die je over het vuur strooit.

5. Hoe worden spiesen gelijkmatig gaar?

Snijd groenten en vlees voor spiesen in even grote stukken, zo voorkom je dat sommige stukken verbranden terwijl andere stukken nog niet gaar zijn.

6. Welke tijden kun je aanhouden voor het marineren?

Kip en varkensvlees: 3 uurRund en lam: 5 uurVis: 1 uur (hele vis met huid 2 uur)Groenten: 1 uur

7. Waar leg je aanmaakblokjes neer in de BBQ?

Plaats aanmaakblokjes onder de briketten of houtskool, omdat het vuur en de warmte omhoog gaan heeft het geen zin om ze er boven op te leggen.

8. Welke kruiden en smaken zijn lekker bij welk stukje vlees of vis?

Vis: dille, citroen, koriander, peterselie, bieslook, tijmRund: dragon, mosterd, rozemarijn, salie, tijmVarkensvlees: komijn, koriander, rozemarijn, salie, tijmKip: bieslook, basilicum, foelie, laurier, oregano, paprikapoeder, peterselieDeze smaken en kruiden zijn slechts een aantal voorbeelden, meer ideeën vind je hier: kruidenwijzer.vindikhier.nl

9. Hoe neutraliseer je het rooster?

Wrijf het rooster in met een halve citroen nadat je bijvoorbeeld vis hebt bereid op de bbq, dit neutraliseert namelijk. Hierna kun je weer een lekker stukje vlees of wat groenten op het rooster leggen zonder dat de smaken en geuren van de vis aanwezig zijn. Ook na het barbecueën maak je het rooster makkelijker schoon als je er even een citroentje over heen haalt.

10. Prik niet in het vlees

Ga niet in het vlees prikken met een (vlees)vork, hierdoor gaat het vocht verloren wat het vlees juist lekker sappig maakt. Gebruik een spatel of een tang om het vlees om te draaien.

11. Het vlees plakt vast aan het rooster, wat nu?

Als vlees aan het rooster plakt probeer deze dan niet los te trekken. Vaak laat het vlees na een paar minuten vanzelf los. Je kunt ook voor het barbecueën het rooster lichtjes insmeren met olijfolie.

12.  Hoe maak je de BBQ makkelijk schoon?

Leg het rooster na gebruik in het gras, de volgende dag is meeste vuil al losgeweekt door de dauw. Hierdoor is het makkelijk schoonmaken. Geen gras in de buurt? Wikkel dan het rooster in natte kranten. Met een prop aluminiumfolie haal je makkelijk het meeste vuil van het rooster. Bekijk hier al onze barbecue recepten