Kerst babka met cranberry

Heb jij wel eens gehoord van een babka? Of misschien ken je het onder de naam vlechtbrood. Het is een soort combinatie van brood en cake en komt oorspronkelijk uit Polen of Ukraine.

Vaak wordt dit zoete gebak gevuld met chocolade maar ik heb een versie gemaakt met cranberry zodat hij helemaal Kerst-proof is. Hij is heerlijk bij de kerstbrunch en weer eens iets anders dan een kerststol. Ik had van te voren niet verwacht dat hij zo goed zou lukken. Natuurlijk heb je wel een bepaald idee in je hoofd maar dan is het extra leuk als het resultaat nog beter en mooier is. Ook de combinatie van zoet en het zure van de cranberry vond ik heel erg lekker. En ook het maken viel reuze mee, je hebt alleen wat geduld nodig :)

Recept babka met cranberry
GEBAK – 30 min + 75 min rijzen + 40 oventijd – 12 plakken

Ingredienten
300 gr bloem
120 ml lauwwarm water
1 ei
1 eetlepel zachte boter
Flinke snuf zout
2 eetlepels suiker
1 zakje instant gist
1 eetlepel vanille aroma

Vulling:
60 ml sinaasappelsap
60 gr suiker
150 gr verse cranberries
2 eetlepels gedroogde cranberries
Snuf kaneel
1 zakje vanillesuiker

Topping:
Boter om te bestrijken
½  eetlepel melk
50 gr poedersuiker

Materialen
Cakevorm van ca. 28 tot 30 cm
Mixer met deeghaken
Bakpapier

Bereiding
Voeg de gist toe aan het water. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg het water met gist, de vanille aroma, suiker, boter en het ei toe en meng met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Dek de kom af met een iets vochtige theedoek en laat op een warme plek zo’n 45 minuten rijzen. Dit kan bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven op 30 graden.

Maak ondertussen de vulling. Breng de sinaasappelsap met de suiker, vanillesuiker en kaneel aan de kook. Voeg de verse cranberries toe en laat zachtjes koken tot ze opengaan. Voeg de gedroogde cranberries toe en laat nog iets inkoken tot het de structuur van jam heeft. Laat het vervolgens afkoelen.

Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet heel goed in. Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van ca. 30 x 40 cm. Gebruik een beetje bloem om plakken tegen te gaan. Besmeer met de cranberry jam en houd ca. 2 cm van de rand vrij. Rol de plak op volgens de lange zijde. Snijd of knip de rol doormidden over de lange zijde. Leg de 2 halve rollen met de snijzijde naar boven zodat je de vulling goed ziet.

Leg ze in het midden over elkaar in de vorm van een kruis. Vlecht ze dan aan beide zijdes over elkaar. Druk de uiteinden aan elkaar. Mocht de vlecht iets langer zijn dan de bakvorm dan druk je hem iets in elkaar. Pak hem voorzichtig op en leg hem in de bakvorm. Dek af met de theedoek en laat weer 30 min rijzen. Let op dat de bovenzijde niet aan de theedoek gaat plakken naarmate hij rijst.

 Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de babka vervolgens in 40 min gaar en goudbruin. Besmeer hem direct na het eruit halen met een beetje gesmolten boter voor een mooie glans. Meng de melk met poedersuiker tot een glazuur en drizzel over de babka voor het serveren. Bewaar de babka ca. 3 dagen in folie gewikkeld of goed afgedekt op een droge koele plek.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Marion 11 december 2019 om 19:07

Hoi, vandaag deze heerlijke babka gemaakt. Vroeg me alleen af wanneer ik de suiker moet toevoegen van het deeg? Vandaag niet gedaan, maar toch heerlijk. Ik ben geen geweldige bakker maar deze lukte me goed.

Sandra 12 december 2019 om 08:43

Super om te horen dat het goed gelukt is. De suiker moet er samen met de vanille aroma bij en de boter etc. Ik zag dat het er niet in stond bij de bereiding. Ik heb het aangepast.