Zelf pitabroodjes maken + video

Zelf pitabroodjes maken stond al lang op mijn lijstje om een keer doen. Eigenlijk kocht ik altijd kant en klare pita’s omdat dit lekker snel is. Maar zelfgemaakte pitabroodjes zijn ook niet veel werk en nog lekkerder weet ik nu.

Als eerste zocht ik op het internet naar een goed recept. Toen kwam ik uit bij een recept van Rutger Bakt voor kruidige pitabroodjes. En met Rutger zit je altijd goed, hij is niet voor niets winnaar geworden bij Heel Holland Bakt :). Ik heb het recept aangepast en er ‘gewone’ pitabroodjes van gemaakt en de hoeveelheden aangepast.

Alleen ging het de eerste keer toch mis. Maar dat lag niet aan het recept want dat was goed maar ik had ze te lang in de oven gebakken. Na 10 min kwamen ze er namelijk uit als broodjes zo hard als steen. Omdat we dit recept ook aan het filmen waren heb ik meteen nieuw deeg gemaakt en vervolgens 5 min afgebakken en toen waren ze gelukkig perfect! Omdat elke oven anders is kan dit dus verschillen, dus houd ze goed in de gaten.

Tips bij het maken van pitabroodjes:

Mochten ze nog erg bleek zijn dan kun je ze ook even kort in een koekenpan of grillpan op hoog vuur bakken tot ze iets bruin zijn. Ik heb ook gelezen in sommige recepten dat je ze zelfs zonder oven kunt maken en meteen in de pan kunt bakken maar dat heb ik (nog) niet getest.

Vervang de bloem ook eens door volkoren meel of speltmeel voor een gezondere variant.

Je kunt ze ook goed verpakt invriezen en na het ontdooien nog even kort opwarmen in de oven broodrooster.

Recept Pita broodjes

BIJGERECHT – 10 MIN + 1 UUR RIJZEN + 5 OVENTIJD – 6 STUKS

Ingrediënten
250 gr bloem
150 ml lauwwarm water
Snuf zout
½ zakje gist van 7 gr
1 eetlepel olijfolie

Materialen
Bakplaat met bakpapier
Mixer met deeghaken

Bereiding
Doe de bloem met een snufje zout in een kom. Meng het gist met het water. Doe dit bij de bloem samen met de lepel olijfolie. Mix dit met een mixer met deeghaken of met je handen goed door elkaar tot een soepel deeg en dek af met folie of een iets vochtige theedoek. Laat dit vervolgens 1 uur rijzen. Zet het deeg bij voorkeur in de buurt van de verwarming of een andere warme plek.

Verwarm de oven op 230 graden. Kneed het deeg nog een keer kort door en verdeel in 6 gelijke stukken. Maak er balletjes van en druk of rol ze uit op de bakplaat met bakpapier met behulp van wat bloem tot ½ cm dik. Bak ze vervolgens 5 min af in de oven. Je zult zien dat ze bol worden maar (als je ze dus er op tijd uit haalt) deze weer inzakken en je ze makkelijk open kunt snijden.

Vind je dit leuk?
8 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel