Zalm en croûte met spinazie en Boursin

Vaak krijg ik van bekenden de vraag of ik nog leuke tips of recepten heb voor het kerstdiner. De kerstrecepten moeten wel speciaal zijn en er feestelijk uit zien. Maar vooral niet al te moeilijk zijn en geen uren duren. Voor deze mensen heb ik hét ideale kerstrecept: zalm in bladerdeeg met spinazie en Boursin.

Je hoeft bijna niks zelf te doen, alleen de spinazie aan te bakken. De oven doet het rest van het werk. Ook over de verschillende kruiden en smaken hoef je niet na te denken want door de Boursin krijgt het gerecht meteen een lekkere smaak. En zalm in bladerdeeg ziet er ook nog eens super feestelijk uit!
 
boursin zalm overzicht

Zalm en croûte

HOOFDGERECHT – 20 MIN + 30 MIN OVENTIJD – 4 PERSONEN
 
Ingredienten
1 stuk zalm a 600 tot 700 gram
500 gr verse spinazie
150 gr Boursin Knoflook & Fijne kruiden
30 gr pijnboompitten
Sap van halve citroen
1 ei
Peper en zout
1 rol vers bladerdeeg a 270 gram
1 eetl olijfolie
1 eetl paneermeel
 
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Besprenkel de zalm met het citroensap en bestrooi met peper en zout. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de spinazie totdat deze in zijn geheel geslonken is. Schep de spinazie in een zeef en druk het meeste vocht er uit met de bolle kant van een lepel.
 
boursin zalm 01boursin zalm 01boursin zalm 01
Doe de spinazie in een kom en roer de Boursin er door. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier (als deze nog niet bij de rol bladerdeeg zit). Bestrooi de bovenzijde met een beetje paneermeel.
 
boursin zalm 01boursin zalm 01boursin zalm 01
Leg het stuk zalm op het voorste gedeelte van het bladerdeeg. Verdeel het spinaziemengsel over de zalm. Bestrooi met wat pijnboompitten. Klap het achterste stuk bladerdeeg over de zalm en spinazie.
 
boursin zalm 01boursin zalm 01boursin zalm 01
Druk de naden goed dicht en vouw de zijkanten goed dicht. Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde van het bladerdeeg pakket hiermee. Zet de zalm en croûte 30 minuten in de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes of een aardappelpuree.
 

Tips:

  1. Houd je niet zo van knoflook, probeer dan Boursin Sjalot & Bieslook.
  2. (half) Droge witte wijn smaakt heerlijk bij dit visgerecht.
  3. Maak een paar inkepingen bovenop het bladerdeeg, dan kan het vocht er uit.
  4. In plaats van een grote rol bladerdeeg kun je ook 6 á 8 kleine plakjes bladerdeeg met de naden aan elkaar vast maken.
  5. Maak in plaats van 1 groot stuk zalm kleine eenpersoons porties zalm in bladerdee

afsluiting

Vind je dit leuk?
21 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Floor 20 december 2020 om 16:10

Wat is een lekker bijgerecht om mee te serveren met kerst?

Marlies 19 december 2018 om 12:26

Hahaha, en dit jaar ook een reactie. Ik ga hem maken voor mijn familie op Eerste Kerstdag...... Ik ben gek op Boursin, dus dat komt goed uit 😇

Laura 20 april 2017 om 08:16

Hmm ziet er lekker uit! Ik wil het vandaag proberen te maken. Serveer je hier ook nog wat bij of is dat al een hele vullende maaltijd? Kan ik ook meel gebruiken in plaats van paneermeel? Thanks voor jullie geweldige website met heerlijke recepten!

Laura 19 april 2017 om 15:49

Hmm ziet er lekker uit! Ik wil het morgen proberen te maken. Serveer je hier ook nog wat bij of is dat al een hele vullende maaltijd? Kan ik ook meel gebruiken in plaats van paneermeel? Thanks voor jullie geweldige website met heerlijke recepten!

Det 22 maart 2016 om 16:11

kan het recept niet printen: zalm en croute met spinazie en boursin

remko 12 februari 2016 om 17:20

Heerlijk!! Iets chili bij de spinazie gedaan voor wat pit...

Rian 20 januari 2015 om 18:16

Hoi sandra, Ik heb hem vanavond gemaakt en hij was echt heerlijk! Lekker smeuiig en goed op smaak. Kreeg van iedereen complimentjes dus dit is zeker een blijver. Bedankt voor het recept!

Sandra - LeukeRecepten 21 januari 2015 om 12:43

Fijn om te horen Rian!

Rian 19 januari 2015 om 21:03

Gekke vraag; kan ik de zalm zo kopen bij de vishandel als zalmmoot? Dan kan ik hem gelijk gebruiken zonder dat de visboer de zalm nog moet fileren of het vel eraf moet halen ( ik ben echt een leek op visgebied) En moet de zalm echt garen of is het alleen om te verwarmen en voor het bladerdeeg dat hij de oven ingaat? Het klinkt vreselijk knullig maar ik vraag het toch maar even, ben namelijk van plan om het morgen te maken. Gr.

Sandra - LeukeRecepten 20 januari 2015 om 12:39

Hoi Rian Dat is helemaal geen gekke vraag hoor, ik ben zelf ook geen pro als het gaat om vis. Ik zou vragen of de visboer het vel er af haalt. Je kunt zalm ook bakken op de huid maar omdat het nu in een ovenschotel gebruikt wordt zou ik voor de zekerheid het vel er af (laten) halen. De zalm gaart ook echt in de oven, dus hij is lichtroze als hij uit de oven komt. Altijd een beetje spannend als je niet in het pakketje kunt kijken :) Veel succes en ik hoop dat het lukt! Groetjes Sandra

Marie 26 december 2014 om 18:06

we hebben het eerste kerstdag gegeten, het was heerlijk en het is een prachtig gerecht om te serveren. De zalm is heerlijk zacht, echt een aanrader en absoluut niet ingewikkeld om te maken.

Janneke 23 december 2014 om 06:26

Ik heb dezelfde vraag als Odette: Kan je dit gerecht 's ochtends al maken en 's avonds serveren in verband met het opnieuw opwarmen van de spinazie?

Sandra - leukerecepten 23 december 2014 om 10:40

Hoi Janneke, Ik heb dit nog niet geprobeerd maar zelf zou ik het gerecht pas vlak van te voren maken. Je zou wel alvast de spinazie kunnen bakken en kunnen mengen met de Boursin en dit mengsel kunnen bewaren in de koelkast.

Joke 25 juli 2015 om 12:41

Ik maak de de zalm en croute ' s middgs al helemaal gereed op bakpapier en schuif hem in de koelkast totdat ik hem 's avonds in de oven zet. Gaat prima. Zorg er wel voor dat de spinazie en de zalm niet te nat zijn. Het is iedere keer weer een succes. En als er nog wat over is, smaakt hij de volgende dag ook nog heerlijk.

jitty 22 december 2014 om 19:15

Lekker recept!

Dick v.d. Kolk 22 december 2014 om 13:34

Ziet er geweldig uit, Jammer ben alleen, kan het niet opmaken. Maar bewaar het recept wel.

Odette 22 december 2014 om 08:43

Kan je de voorbereiding ook de avond er voor doen en dan in de koelkast bewaren en vlak voor diner de volgende dag in de oven doen? Of zou je dit gerecht ook op een buffet koud kunnen serveren?

Sandra - LeukeRecepten 23 december 2014 om 10:50

Hoi Odette Ik heb dit nog niet geprobeerd maar zelf zou ik het gerecht pas vlak van te voren maken. Je zou wel alvast de spinazie kunnen bakken en kunnen mengen met de Boursin en dit mengsel kunnen bewaren in de koelkast. Je zou het ook koud kunnen serveren.

Ronald 20 december 2014 om 08:45

ziet er goed uit!

Els 19 december 2014 om 21:39

Is er een alternatief voor de spinazie?

sandra - leukerecepten 20 december 2014 om 11:57

Je zou misschien groenten zoals paprika, courgette of prei fijn kunnen snijden, even aanbakken en mengen met de Bousin.

Kim 21 december 2014 om 00:36

Waar kan je vers bladerdeeg kopen op een rol?

Saskia 22 december 2014 om 19:59

In Rotterdam vind ik dat bij de Turkse supermarkt.

Sandra - Leukerecepten 21 december 2014 om 12:34

Ik heb ze zien liggen bij de Jumbo en AH, ze liggen bij de croissantjes in blik in het koelvak. Maar je kunt ook een paar kleine vellen bladerdeeg aan elkaar vast maken.

Jolanda 20 december 2014 om 10:47

Daar ben ik ook erg benieuwd naar.

Rosette 18 december 2014 om 12:31

ziet er echt heerlijk uit, dit gaat het worden op 26-12-2014

Mareva 15 december 2014 om 18:55

Dit lijkt me leuk voor kerst

lia de boer 16 december 2014 om 06:08

ziet er heerlijk en smakelijk uit ga het zeker maken