Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Feestelijke zalm en croûte met spinazie en Boursin

Vaak krijg ik van bekenden de vraag of ik nog leuke tips of recepten heb voor het kerstdiner. De kerstrecepten moeten wel speciaal zijn en er feestelijk uit zien. Maar vooral niet al te moeilijk zijn en geen uren duren. Voor deze mensen heb ik hét ideale kerstrecept: zalm en croûte met spinazie en Boursin.
 
Je hoeft bijna niks zelf te doen, alleen de spinazie aan te bakken. De oven doet het rest van het werk. Ook over de verschillende kruiden en smaken hoef je niet na te denken want door de Boursin krijgt het gerecht meteen een lekkere smaak. En zalm en croûte ziet er ook nog eens super feestelijk uit!
 
boursin zalm overzicht

Zalm en croûte

HOOFDGERECHT – 20 MIN + 30 MIN OVENTIJD – 4 PERSONEN
 
Ingredienten
1 stuk zalm a 600 tot 700 gram
500 gr verse spinazie
150 gr Boursin Knoflook & Fijne kruiden
30 gr pijnboompitten
Sap van halve citroen
1 ei
Peper en zout
1 rol vers bladerdeeg a 270 gram
1 eetl olijfolie
1 eetl paneermeel
 
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Besprenkel de zalm met het citroensap en bestrooi met peper en zout. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de spinazie totdat deze in zijn geheel geslonken is. Schep de spinazie in een zeef en druk het meeste vocht er uit met de bolle kant van een lepel.
 
boursin zalm 01boursin zalm 01boursin zalm 01 
Doe de spinazie in een kom en roer de Boursin er door. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier (als deze nog niet bij de rol bladerdeeg zit). Bestrooi de bovenzijde met een beetje paneermeel.
 
boursin zalm 01boursin zalm 01boursin zalm 01
Leg het stuk zalm op het voorste gedeelte van het bladerdeeg. Verdeel het spinaziemengsel over de zalm. Bestrooi met wat pijnboompitten. Klap het achterste stuk bladerdeeg over de zalm en spinazie.
 
boursin zalm 01boursin zalm 01boursin zalm 01
Druk de naden goed dicht en vouw de zijkanten goed dicht. Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde van het bladerdeeg pakket hiermee. Zet de zalm en croûte 30 minuten in de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes of een aardappelpuree.
 

Tips:

  1. Houd je niet zo van knoflook, probeer dan Boursin Sjalot & Bieslook.
  2. (half) Droge witte wijn smaakt heerlijk bij dit visgerecht.
  3. Maak een paar inkepingen bovenop het bladerdeeg, dan kan het vocht er uit.
  4. In plaats van een grote rol bladerdeeg kun je ook 6 á 8 kleine plakjes bladerdeeg met de naden aan elkaar vast maken.
  5. Maak in plaats van 1 groot stuk zalm kleine eenpersoons porties zalm in bladerdeeg.
  6. Kijk hier voor nog meer smakelijke recepten met Boursin .

afsluiting

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (26)
Laura - Reageren 20-04-2017 om 8:16 uur

Hmm ziet er lekker uit! Ik wil het vandaag proberen te maken. Serveer je hier ook nog wat bij of is dat al een hele vullende maaltijd? Kan ik ook meel gebruiken in plaats van paneermeel? Thanks voor jullie geweldige website met heerlijke recepten!

Laura - Reageren 19-04-2017 om 15:49 uur

Hmm ziet er lekker uit! Ik wil het morgen proberen te maken. Serveer je hier ook nog wat bij of is dat al een hele vullende maaltijd? Kan ik ook meel gebruiken in plaats van paneermeel? Thanks voor jullie geweldige website met heerlijke recepten!

Det - Reageren 22-03-2016 om 16:11 uur

kan het recept niet printen: zalm en croute met spinazie en boursin

remko - Reageren 12-02-2016 om 17:20 uur

Heerlijk!! Iets chili bij de spinazie gedaan voor wat pit...

Rian - Reageren 20-01-2015 om 18:16 uur

Hoi sandra, Ik heb hem vanavond gemaakt en hij was echt heerlijk! Lekker smeuiig en goed op smaak. Kreeg van iedereen complimentjes dus dit is zeker een blijver. Bedankt voor het recept!

Sandra - LeukeRecepten - Reageren 21-01-2015 om 12:43 uur

Fijn om te horen Rian!

Rian - Reageren 19-01-2015 om 21:03 uur

Gekke vraag; kan ik de zalm zo kopen bij de vishandel als zalmmoot? Dan kan ik hem gelijk gebruiken zonder dat de visboer de zalm nog moet fileren of het vel eraf moet halen ( ik ben echt een leek op visgebied) En moet de zalm echt garen of is het alleen om te verwarmen en voor het bladerdeeg dat hij de oven ingaat? Het klinkt vreselijk knullig maar ik vraag het toch maar even, ben namelijk van plan om het morgen te maken. Gr.

Sandra - LeukeRecepten - Reageren 20-01-2015 om 12:39 uur

Hoi Rian Dat is helemaal geen gekke vraag hoor, ik ben zelf ook geen pro als het gaat om vis. Ik zou vragen of de visboer het vel er af haalt. Je kunt zalm ook bakken op de huid maar omdat het nu in een ovenschotel gebruikt wordt zou ik voor de zekerheid het vel er af (laten) halen. De zalm gaart ook echt in de oven, dus hij is lichtroze als hij uit de oven komt. Altijd een beetje spannend als je niet in het pakketje kunt kijken :) Veel succes en ik hoop dat het lukt! Groetjes Sandra

Marie - Reageren 26-12-2014 om 18:06 uur

we hebben het eerste kerstdag gegeten, het was heerlijk en het is een prachtig gerecht om te serveren. De zalm is heerlijk zacht, echt een aanrader en absoluut niet ingewikkeld om te maken.

Janneke - Reageren 23-12-2014 om 6:26 uur

Ik heb dezelfde vraag als Odette: Kan je dit gerecht 's ochtends al maken en 's avonds serveren in verband met het opnieuw opwarmen van de spinazie?

Sandra - leukerecepten - Reageren 23-12-2014 om 10:40 uur

Hoi Janneke, Ik heb dit nog niet geprobeerd maar zelf zou ik het gerecht pas vlak van te voren maken. Je zou wel alvast de spinazie kunnen bakken en kunnen mengen met de Boursin en dit mengsel kunnen bewaren in de koelkast.

Joke - Reageren 25-07-2015 om 12:41 uur

Ik maak de de zalm en croute ' s middgs al helemaal gereed op bakpapier en schuif hem in de koelkast totdat ik hem 's avonds in de oven zet. Gaat prima. Zorg er wel voor dat de spinazie en de zalm niet te nat zijn. Het is iedere keer weer een succes. En als er nog wat over is, smaakt hij de volgende dag ook nog heerlijk.

jitty - Reageren 22-12-2014 om 19:15 uur

Lekker recept!

Dick v.d. Kolk - Reageren 22-12-2014 om 13:34 uur

Ziet er geweldig uit, Jammer ben alleen, kan het niet opmaken. Maar bewaar het recept wel.

Odette - Reageren 22-12-2014 om 8:43 uur

Kan je de voorbereiding ook de avond er voor doen en dan in de koelkast bewaren en vlak voor diner de volgende dag in de oven doen? Of zou je dit gerecht ook op een buffet koud kunnen serveren?

Sandra - LeukeRecepten - Reageren 23-12-2014 om 10:50 uur

Hoi Odette Ik heb dit nog niet geprobeerd maar zelf zou ik het gerecht pas vlak van te voren maken. Je zou wel alvast de spinazie kunnen bakken en kunnen mengen met de Boursin en dit mengsel kunnen bewaren in de koelkast. Je zou het ook koud kunnen serveren.

Ronald - Reageren 20-12-2014 om 8:45 uur

ziet er goed uit!

Els - Reageren 19-12-2014 om 21:39 uur

Is er een alternatief voor de spinazie?

sandra - leukerecepten - Reageren 20-12-2014 om 11:57 uur

Je zou misschien groenten zoals paprika, courgette of prei fijn kunnen snijden, even aanbakken en mengen met de Bousin.

Kim - Reageren 21-12-2014 om 0:36 uur

Waar kan je vers bladerdeeg kopen op een rol?

Saskia - Reageren 22-12-2014 om 19:59 uur

In Rotterdam vind ik dat bij de Turkse supermarkt.

Sandra - Leukerecepten - Reageren 21-12-2014 om 12:34 uur

Ik heb ze zien liggen bij de Jumbo en AH, ze liggen bij de croissantjes in blik in het koelvak. Maar je kunt ook een paar kleine vellen bladerdeeg aan elkaar vast maken.

Jolanda - Reageren 20-12-2014 om 10:47 uur

Daar ben ik ook erg benieuwd naar.

Rosette - Reageren 18-12-2014 om 12:31 uur

ziet er echt heerlijk uit, dit gaat het worden op 26-12-2014

Mareva - Reageren 15-12-2014 om 18:55 uur

Dit lijkt me leuk voor kerst

lia de boer - Reageren 16-12-2014 om 6:08 uur

ziet er heerlijk en smakelijk uit ga het zeker maken

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus
Ziti al forno met gehaktballetjes
Pasta pesto salade met kip
Kip in Parmaham met courgette