(H)eerlijke en verantwoorde brownies met banaan

Met dit recept maak je niet alleen heerlijke sticky chocolade brownies die gezond(er) zijn maar help je een handje mee naar een betere wereld. Hoe vertel ik in deze blog inclusief het recept van deze te lekkere brownies! 

Ik vind het altijd een leuke uitdaging om een verantwoordere versie te maken van een niet zo’n healthy recept. Dus bijvoorbeeld een gezonde cheesecake, appeltaart of koekjes. En deze keer ging ik aan de slag met brownies. Deze bestaan vaak uit een groot deel suiker, chocolade en boter. Door deze ingrediënten te vervangen door voedzamere alternatieven maakte ik deze brownies een stuk verantwoorder. Maar ik vind het wel belangrijk dat de smaak nog steeds lekker is en deze niet onder doet aan de ‘gewone’ brownies. En dat is bij dit recept perfect gelukt kan ik zeggen!

Essentieel bij brownies is dat ze lekker smeuïg en vol van smaak zijn. Dat loste ik in mijn recept op door o.a. bananen, dadels en pindakaas te gebruiken. Hierdoor worden de brownies lekker fudgy en bovendien geeft dit een extra lekkere smaak. Daarnaast gebruikte ik amandelmeel, extra pure chocolade en een beetje zonnebloemolie. Het resultaat was echt super goed! De brownies zijn lekker zacht vanbinnen, hebben een volle chocoladesmaak en je proeft een vleugje banaan terug.

Naast het gezonder maken ben ik zelf ook steeds meer bezig om mijn recepten duurzamer te maken. Dit doe ik o.a. door:

  • Pure en goede ingrediënten te kiezen
  • Voor biologische producten te kiezen, het liefst lokaal geteeld
  • Met de seizoenen mee te koken
  • Te kijken naar keurmerken, zoals een Fairtrade keurmerk of het Beter leven keurmerk
  • Vegetarisch te eten, en vaker voor plantaardige zuivel te kiezen
  • Te letten op de hoeveelheid plastic van de verpakkingen

Voor deze brownies heb ik daarom ook gekozen voor klimaat neutrale bananen met Fairtrade keurmerk. Ook de chocolade heeft het Fairtrade keurmerk dat er o.a. voor zorgt dat de boeren in Afrika een eerlijke prijs krijgen voor hun cacao. En bovendien zijn deze brownies ook nog eens vegan*, er komt dus geen dierlijk product aan te pas. Omdat ik deze dingen belangrijk vind doe ik graag mijn boodschappen bij PLUS Supermarkt. Zij hebben duurzaam, verantwoord en goed eten hoog in het vaandel staan. PLUS is niet voor niets uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt en hun duurzame en biologische assortiment groeit dagelijks. Van vrije uitloop eieren tot hun Korenlanders brood met tarwe en spelt uit Nederland en van biologische yoghurt tot het biologische amandelmeel in het recept van de brownies. Kortom; lekker bezig!

Recept verantwoorde brownies met banaan

GEBAK – 25 MIN + 25 MIN OVENTIJD – 9 STUKJES

Ingredienten
200 gr Fairtrade Extra Pure chocolade
2 Fairtrade bananen (+1/2 banaan voor garnering)
1 handje walnoten
50 gr Bio+ amandelmeel
30 gr speltmeel
2 theelepels bakpoeder
50 gr dadels
100 gr pindakaas
3 eetlepels ahornsiroop
50 ml zonnebloemolie

Mixer
Bakpapier
Ovenvorm van 20 x 20 cm
 
Bereiding
Doe de dadels in een bakje en giet er heet water op en laat ca 10 minuutjes staan. Verwarm de oven naar 180 graden. Smelt de chocolade au bain-marie.

Schil de bananen en prak deze fijn. Haal de dadels uit het water, verwijder het velletje en de pit en prak ze verder fijn samen met de bananen. Doe dit mengsel in een mengkom en mix de zonnebloemolie, ahornsiroop en pindakaas erdoor. Giet daarna ook de gesmolten chocolade erdoor en mix door elkaar.

Meng het amandelmeel, speltmeel en bakpoeder door elkaar in een kommetje en voeg toe aan het natte gedeelte en spatel er doorheen. Hak de walnoten grof en schep er ook door.

Vet de vorm in of bekleed met bakpapier en giet het chocolade mengsel erin. Snijd de halve banaan in plakjes en verdeel deze over de bovenzijde, voor elk stukje brownie een plakje. Bestrooi eventueel met wat extra walnoten en zet de brownies dan 25 min in de oven.

Haal ze uit de oven, het is normaal dat ze nog een beetje wiebelig zijn. Laat ze afkoelen en zet ze daarna in de koelkast om ze goed op te laten stijven. Haal ze 20 min voor het serveren uit de koelkast.

* let erop dat de pure chocolade ook vegan is, soms kan pure chocolade namelijk melkbestanddelen bevatten. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS.

 

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel