Perfect gebakken biefstuk: tips + video

Jaren geleden was biefstuk bakken best een dingetje voor mij. Na een aantal pogingen waarbij de biefstuk zo taai was dat je er uren op moest kauwen voordat je hem kon doorslikken heb ik er toch handigheid in gekregen.

En het is ook een kwestie van een aantal keer doen denk ik. Kun jij ook nog een aantal tips gebruiken voor een perfecte rare, medium of well done gebakken biefstuk, lees dan snel verder en bekijk mijn video waarin ik stap voor stap biefstuk bak.

Belangrijke tip bij het bakken van biefstuk:

  • Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen voordat je gaat bakken. Hierdoor is het temperatuurverschil minder groot en ‘schrikt’ de biefstuk minder als hij in de pan gaat met malser vlees als resultaat.
  • Ik heb wel eens gelezen dat het beter zou zijn om vlees na het bakken te kruiden omdat zout het vocht onttrekt. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Zelf merk ik eigenlijk geen verschil vandaar dat ik het vlees kruid voor het bakken.
  • Doe de biefstuk op het juiste moment in de pan. Laat de boter smelten in de pan en wacht tot het meeste schuim en bellen zijn verdwenen. Maar wacht ook niet te lang, anders verbrand de boter. Dit merk je doordat de boter donker wordt en gaat roken.
  • Prik nooit met een vork of mes in het vlees tijdens het bakken. Hierdoor gaan er sappen verloren die het vlees lekker mals houden. Gebruik daarom een tang of spatel.
  • Laat de biefstuk na het bakken nog een paar minuten in een stuk aluminium folie rusten. Ook dit zorgt er voor dat de sappen beter behouden blijven.
  • Check ook deze handige truc om d.m.v. je hand en vingers te bepalen of je biefstuk rare (nog vrij rood van binnen), medium (binnenzijde is nog iets rood maar de rest roze) of well done (doorbakken) gebakken is.
  • Maak na het bakken van het vlees een lekkere jus door het vet en de aanbaksels in de pan los te roeren en af te blussen met een beetje water of bouillon. Laat de saus daarna iets indikken en gebruik eventueel een beetje maïzena om hem dikker te maken.

Recept gebakken biefstuk

Ingrediënten
Paar mooie stukken biefstuk
Peper en zout
Klont boter

Materialen
Aluminiumfolie
Keukenpapier
Tang of spatel

Bereiding:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid het vlees aan beide kanten met een beetje peper en zout. Smelt de boter in de pan en voeg het vlees toe. Schroei eerst op hoog vuur alle zijdes dicht en zet daarna het vuur lager. Bak voor een rare resultaat (2 a 3 minuten per zijde. Voor medium 4 a 5 minuten per zijde en well done 6 a 7 minuten per kant. Dit is gebaseerd op een stuk vlees van ca 2 cm dik. Laat de biefstuk daarna 3 minuten in aluminiumfolie rusten (iets langer kan ook als de rest van het eten nog niet klaar is)

Bekijk voor extra tips en uitleg mijn video:

Bewaar
Print
Deel
Lekker & gezond 3 x lekkere zomerse lunch salades + tips

Reacties

Laat je reactie achter

Stephanie | Kookles Thuis 11 maart 2016 om 09:14

Mmm.. Een goed biefstukje is zeker heerlijk! Koop ook altijd het beste vlees dat je kan betalen.. dat proef je echt. Ik doe zout en peper altijd net voordat het vlees de pan in gaat. Dan heeft het zout geen kans om vocht te ontrekken. En voor het bruinen van het vlees gebruik ik altijd een beetje olijfolie, dat verbrand niet zo snel als boter. Daarna natuurlijk wel een klontje boter! Krijg er honger van..

Beantwoorden

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.