Recept tikka masala met gehaktballetjes + 5 foodstyling tips

Laatst heb je al kunnen lezen wat Eric zijn ultieme fototips zijn voor een mooie foodfoto. Hij vertelde vooral over de belichting en het diafragma. Met deze tips kom je al een heel eind maar vergeet vooral de presentatie niet, daarom deel ik nu mijn 5 beste stylingtips met jullie.

Ik kan me voorstellen dat je niet net als ons drie grote kasten vol hebt staan met servies, dienbladen, bestek en props. Onze verzameling is afgelopen jaren flink toegenomen en telkens als ik ergens in een winkel of online een mooi bordje of kleedje zie moet ik het kopen. Het is bijna een verslaving. Maar ook met een paar basis props kun je prima uit de voeten. Zet bijvoorbeeld eens 2 borden op elkaar of fotografeer eens vanaf de grond of de tuintafel.

Ook deze keer heb ik de nieuwe Indiase Tikka Masala van Knorr Wereldspecials als uitgangspunt genomen. Lekker en snel, want dit authentieke gerecht en een romige saus met kruiden zoals komijn, kerrie en koriander staat binnen 30 min op tafel. En met deze Tikka Masala kan ik goed laten zien hoe je een gerecht in een saus er toch heel smakelijk uit kan laten zien. En het is zeker geen straf om het gerecht nogmaals te eten.

Ik ben echt dol op deze lekkere Indiase klassieker. Wel heb ik er deze keer letterlijk een eigen draai aan gegeven. Ik heb zelf gehaktballetjes gemaakt i.p.v. kip en een koolsalade als bijgerecht. Zoals je kunt zien ben ik ook creatief geweest met de rijst en heb deze in een kommetje gedaan en vervolgens omgedraaid. Uiteraard deel ik ook mijn recept van deze Tikka Masala 2.0.

Recept Tikka Masala met gehaktballetjes

Ingrediënten
1 x Knorr Tikka Masala
300 gr rundergehakt (h.o.h.)
1 tomaat
1 rode ui
1 appel
150 gr witte kool, fijngesneden
Paar takjes verse koriander of peterselie
4 eetlepels (magere) yoghurt
Peper en zout
Optioneel: paneermeel

Bereiding
Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Doe ondertussen het gehakt in een kom en voeg de helft van het zakje droge kruidenmix toe en meng er doorheen. Voeg eventueel een klein beetje paneermeel toe om het mengsel wat steviger te maken. Draai er dan balletjes van, ca. 12 tot 15 stuks.

Doe de balletjes in een pan samen met een scheutje olie of boter en bak ze rondom bruin. Voeg de fijngesnipperde ui toe en bak even mee. Doe de curry pasta bij de gehaktballetjes en voeg vlak daarna 150 ml water (op de verpakking staat 200 ml), de tomaat in stukjes en de rest van de kruidenmix toe. Laat dit ca. 7 a 8 minuutjes pruttelen.

Meng ondertussen de witte kool met 3 eetlepels yoghurt, snufje peper en zout. Snijd de appel in blokjes (voeg een beetje citroensap toe als je nog een foto wil maken, check!) en meng door de witte kool.

Roer als laatste een eetlepel yoghurt door de currysaus met gehaktballetjes. Rooster de amandelen uit de verpakking lichtjes (niet noodzakelijk maar wel mooier). Garneer de Tikka Masala met de amandelen en wat verse koriander of peterselie. Serveer samen met de rijst en de koolsalade en aan tafel!

5 x foodstyling tips

1. Garnering

Wat je foto veel mooier en frisser maakt is de garnering. Een paar blaadjes basilicum, een schepje zure room in de soep of wat nootjes of rode peper over een gerecht geven een extra smakelijke touch. Zorg hier voor contrast in de kleuren. Ook is het vaak mooi om een takje kruiden of wat nootjes naast het bord te leggen. Maar maak het niet te druk, de aandacht moet wel uitgaan naar het gerecht.

2. Natuurlijke glans en kleur

Ik gebruik nooit glansspray of onnatuurlijke ingrediënten om een foto mooier te maken. Dat zou zonde zijn want de gerechten die we fotograferen voor LeukeRecepten zijn ook ons avondeten. En smaak is belangrijker dan een mooie foto vind ik. Wel gebruik ik soms een beetje olijfolie om een stukje vlees of groente wat extra glans te geven, zeker als we al even bezig zijn met fotograferen. Ik gebruik een bakkwastje om dit er op te smeren maar je kunt ook sprayen.

Sommige ingrediënten verkleuren snel zoals avocado, appel of banaan. Deze besprenkel ik van te voren met een beetje citroensap wat de verkleuring tegen gaat.

3. Stap voor stap

We fotograferen vaak in stappen. Ik begin eerst met een foto van het geheel en snijd of schep er daarna pas iets uit. Bijvoorbeeld een ovenschotel of een taart. Ook een salade meng ik pas op het laatst. Zo heb je altijd een goede foto mocht je spijt krijgen. Want als je eenmaal er iets uit hebt gesneden of geschept dan kun je moeilijk terug.

4. Kies de juiste props

Sommige gerechten komen beter uit in een kommetje dan op een bord of andersom. Een gerecht in een saus presenteer ik meestal in een kom. Op een plat bord loopt dunne saus vaak uit wat een lelijk resultaat geeft. Plaats ook bijvoorbeeld mooi bestek, een glaasje of een kleedje onder of naast het bord. Dit maakt het een stuk gezelliger en aantrekkelijker. Mijn favo winkels om te shoppen voor props zijn Dille & Kamille, Zara Home of bij een vintage winkel. Als ondergrond gebruiken wij vaak houten plankjes in verschillende kleuren. Deze hebben we zelf geverfd. Ook zijn er ondergrondjes verkrijgbaar van vinyl die net echt van hout lijken, deze kun je bestellen via Etsy en nemen tevens minder plek in beslag. Probeer ook eens een lichte marmeren steen als ondergrond.

5. Contrast tussen gerecht en ondergrond

Bij mij moet het gerecht altijd centraal staan. Daarom gebruik ik nooit te opvallende kleuren en achtergronden. En een bruine saus op een bruin bord valt ook niet op. Daarom gebruik ik bij voorkeur witte of lichte borden. Maar soms is het ook mooi om bijvoorbeeld witte rijst of pasta op een donker bord te presenteren zoals op de foto’s hierboven. Zorg in ieder geval voor wat contrast.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en dat mijn tips bruikbaar zijn. Heb je nog vragen of zelf een goeie tip, deel hem dan hieronder op mijn blog.

Dit is een gesponsord artikel

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel