Werkt intermittent fasting?

Wat zijn de voor en nadelen van intermittent fasting? En hoe pas je het toe? In deze blog lees je er alles over.

Intermittent fasting is een vorm van vasten die je de afgelopen tijd mogelijk voorbij hebt horen of zien komen. Er is de afgelopen tijd veel over geschreven en er zijn veel mensen die deze vorm van eten toepassen in hun dagelijks leven. Deze manier van eten zou mogelijk goed zijn voor de gezondheid en het zou veel gezondheidsvoordelen leveren om bepaalde periodes te vasten en beperkte periodes te eten. Wat is intermittent fasting nu precies en wat is er in de literatuur over te vinden?

Wat betekent Intermittent fasting?

Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Letterlijk vertaalt betekent het ‘periodiek vasten’. Het wordt omschreven als een voedingspatroon waarbij je periodes van vasten afwisselt met perioden van voeden. Het gaat hierbij dus om wanneer je iets eet en niet wat je eet. In principe eet je nog steeds dezelfde hoeveelheid, maar dan binnen een bepaalde tijd.

Vormen van intermittent fasting

Intermittent fasting omvat voedingspatronen waarbij individuen periodes van vasten hanteren, waarbij geen tot weinig energie ingenomen wordt, afgewisseld met perioden van ‘normale’ energie inname, dat in terugkerende perioden. Er zijn verschillende methoden van dit periodieke vasten. De 3 bekendste vormen zijn:

- Alternate day fasting:

hierbij vast je om de dag, dus de ene dag eet je ‘normaal’, de dag daarna eet je niks tot maximaal 25% van je energiebehoefte;

- Periodiek vasten:

ook wel de 5:2 methode, hierbij vast je 2 dagen van de week en de andere 5 dagen eet je gewoon ‘normaal’. Ook hier eet je op de vast dagen niks tot maximaal 25% van je energiebehoefte;

- Time restricted fasting:

de meest bekende vorm hiervan is de 16:8 methode. Hierbij eet je binnen een tijdbestek van 8 uur, de andere 16 uur van de dag wordt er gevast. Je kunt zelf invullen welke 8 uur van de dag je wilt eten, dat kan zijn van 10 – 6 uur, van 12 – 8 uur of andere tijdstippen wat voor jou werkt.

Deze manier van eten wordt soms ook wel gezien als een manier waarop we vroeger aten. Toen moesten we eerst op zoek gaan naar ons eten voordat we überhaupt konden eten, waardoor er vaak voor langere periodes gevast werd. Nu we vrijwel altijd voedsel tot onze beschikking hebben is daar geen sprake meer van. Dit is een van de redenen waarom mensen ervoor kiezen om dit toe te passen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat deze manier van eten het beste is voor de gezondheid. Dit eetpatroon kan worden ‘nagebootst’ met intermittent fasting.

Is intermittent fasting gezond?

Daarnaast schijnt deze manier van eten veel voordelen hebben voor de gezondheid. Dit zijn andere redenen waarom mensen ervoor kiezen om intermittent fasting toe te passen. Het schijnt positieve effecten te hebben op de vetverbranding, waardoor je afvalt, het verhoogt de insulinegevoeligheid (wat zou beschermen tegen diabetes type 2), verbetert de cholesterol, kan hart- en bloedvaten verbeteren en zou zorgen voor een langere levensduur. Dat klinkt allemaal veelbelovend en heel positief. Maar wat zegt de literatuur over intermittent fasting?

Onderzoek naar intermittent fasting is met name gericht op gewichtsverlies. Veel van deze studies laten zien dat intermittent fasting een positief effect heeft op het gewichtsverlies, in combinatie met een verlaging van de energie-inname. Het is dus belangrijk om in een energie disbalans te zitten, oftewel, minder energie binnen te krijgen dan wat je verbruikt om gewicht te verliezen. Dit geldt ook in het geval van intermittent fasting en ook voor de positieve effecten. Deze positieve effecten zijn dus niet 1 op 1 te linken aan intermittent fasting, want wanneer je overgewicht hebt en dan gewicht gaat verliezen, heeft dat een gunstig effect op je cholesterol, insulinegevoeligheid en hart- en bloedvaten. Wat ook opvalt is dat er door veel mensen gesproken wordt over een ‘voedingspatroon’ of een ‘manier van eten’ en dat het juist geen dieet is, terwijl er in de literatuur gesproken wordt van een ‘dieetstrategie’.

Zijn er bewijzen dat intermittent fasting werkt?

Onderzoek naar intermittent fasting is nog steeds heel beperkt, met name op de lange termijn. Wat de effecten hiervan zijn, is dus eigenlijk nog niet bekend. Er zijn wel veel aanwijzingen en aannames over het gunstige effect op de gezondheid. Echter is dat (nog) niet significant bewezen en ontbreken er nog onderzoeken naar onder andere de effecten op de lange termijn.

Als deze manier van eten voor jou werkt, dan is het helemaal prima om aan intermittent fasting te doen. Wat het belangrijkste is, is dat je luistert naar jouw lichaam en luistert naar wat jouw lichaam nodig heeft. Ieder lichaam is anders en wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij je er goed bij voelt, of je nu wel aan intermittent fasting doet of niet.
Daarnaast is het ook belangrijk om gezond en volwaardig te eten, ook als je aan intermittent fasting doet. Het betekent namelijk niet dat je binnen de periodes dat je eet alleen maar ‘ongezonde’ voeding in kan nemen, omdat je toch aan intermittent fasting doet. Zoals eerder genoemd blijft het belangrijk om voedzame voeding te blijven eten, echter geldt dit ook wanneer je niet aan intermittent fasting doet.

Is intermittent fasting geschikt voor iedereen?

Tot slot zijn er een aantal doelgroepen waarbij het afgeraden wordt om aan intermittent fasting te doen:
- kinderen;
- ouderen;
- mensen met diabetes type 1 en 2;
- zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden of borstvoeding geven;
- mensen met ondergewicht/risico op ondergewicht;
- mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad.

Ook wanneer je een lage bloeddruk hebt is het niet altijd verstandig om te beginnen aan intermittent fasting. Intermittent fasting is dus niet voor iedereen geschikt. Laat je hierbij begeleiden door een specialist of diëtist.

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Olivia Martinez 18 mei 2021 om 17:48

Geweldige post. Bedankt voor het delen:) https://www.matchoffice.be/huren/virtueel-kantoor

Corry 17 juni 2020 om 09:22

Interessant artikel.