Rode curry met kipballetjes in 25 minuten + alles over Thaise curries

Curry is er in veel verschillende soorten en smaken en is voornamelijk afkomstig uit de Aziatische keuken. Zo heb je bijvoorbeeld Tandoori uit de Indiase keuken en Laksa uit Singapore. Maar deze keer ga ik het hebben over de verschillende Thaise curries en laat ik zien hoe je hier heel makkelijk een lekker maaltje mee kan maken, ook in de Hollandse keuken.

De Thaise keuken kenmerkt zich door het gebruik van verse ingrediënten en specerijen. Vooral koriander, gember, limoen, rijst, pepers en kokosmelk worden veel gebruikt. Als je aan Thaise curries denkt, dan denk je wellicht aan pittig. Maar dit hoeft niet perse. Er zijn ook curries die wat milder zijn. Ik heb een handig lijstje gemaakt van 5 verschillende Thaise curries en hun smaken en ingrediënten.

Groene curry: vrij pittig en scherp maar ook fris van smaak. Ingrediënten zijn o.a. limoenblad, chilipeper en gember. Lekker met kip, vis, paksoi en/of rundvlees.

Rode curry: pittig en kruidig van smaak maar ook romig. Ingrediënten zijn o.a. rode peper en citroengras. Lekker met kip, varkensvlees en/of aubergine.

Gele curry: scherp met een kerriesmaakje. Ingrediënten zijn o.a. kurkuma (voor de gele kleur), koriander, kerrie en pepers. Lekker met kip, vis, garnalen en/of peultjes.

Massaman curry: Vaak wat milder van smaak met Midden Oosterse invloeden. Ingrediënten zijn o.a. korianderzaad, komijn, kaneel en citroengras. Lekker met lamsvlees, rundvlees, wortel en/of aardappels.

Penang: Vrij scherp en nootig en een tikje zoet door de pinda’s. Ingrediënten zijn o.a. chilipeper, komijn, pinda’s of pindakaas en laos. Lekker met biefstuk, kip en varkensvlees.

Uiteraard hoef je je hier niet aan te houden en kun je zelf variëren en experimenteren met ingrediënten en smaken.

Om zelf curry te maken heb je vaak veel verschillende en onbekende producten nodig van de Toko. Ik heb ooit wel eens zelf curry gemaakt maar meestal gebruik ik een curry paste zoals die van Conimex. Deze zijn lekker van smaak zoals ze ook in Azië smaken en makkelijk in gebruik. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan :). Ze hebben een Thaise rode curry, groene curry en de massaman curry in hun assortiment en verder ook een Laksa curry en Groenten curry. De rode curry die ik in dit recept gebruikt heb is spicy van smaak maar ook niet té pittig vind ik, precies goed. En het zoete van de mango en frisse van limoen combineren hier perfect bij.
 
De Thaise curries kunnen zoals je ziet bijna altijd wel met kip gecombineerd worden. Nu kan dat met stukjes kip maar ik dacht laat ik iets leuks bedenken en dat werden kipballetjes. Deze kleine gehaktballetjes van kippengehakt bak je eerste even rondom bruin en daarna stoof je ze gaar in de rode curry. Super lekker en weer eens iets anders. En natuurlijk kunnen gehaktballetjes van rund- of varkensvlees ook. Maar ik vind kip vaak iets lichter en lekkerder, zeker in de Aziatische keuken.

Recept Thaise Rode Curry met kipballetjes
HOOFDGERECHT – 25 MINUTEN – 2 A 3 PERSONEN

Ingrediënten:
1 x Conimex Thaise Rode Curry paste
200 ml kokosmelk
300 gr kipgehakt
40 gr paneermeel
1 ei
1 paksoi
1 mango
Handje cashewnoten
1 limoen
150 gr rijst
Optioneel: koriander

Bereiding:
Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Meng ondertussen het kipgehakt met het paneermeel en het ei en een snufje peper en zout. Draai er balletjes van. Verhit een beetje olie in een pan. Bak de balletjes in een pan met een beetje olie rondom bruin.

Snijd de paksoi in reepjes. Voeg deze toe aan de balletjes en laat grotendeels slinken. Voeg de curry paste, de kokosmelk en 50 ml water toe en roer door elkaar. Laat een paar minuutjes zachtjes pruttelen. Schil de mango en snijd in stukjes en warm nog even mee in de saus. Serveer de rode curry met rijst, cashewnoten, koriander en besprenkel met wat limoensap.

Tips:

  • Vervang de paksoi ook eens door sperziebonen of peultjes.
  • Mocht je een vegetarische variant willen maken dan kun je ook bijvoorbeeld deze wortelballetjes proberen of stukjes tofu.
  • Vervang de koriander door peterselie of laat deze achterwege als je niet van koriander houdt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Conimex.


Vind je dit leuk?
5 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Esther Hermelink 20 augustus 2018 om 18:17

Erg lekker recept!! Blijft zeker in mijn favorieten staan.

Joke Mrowiec van Veluw 22 maart 2018 om 08:02

Leuke recepten,om uit te proberen.

Petra 11 maart 2018 om 16:45

Ga ik koken ziet er heerlijk uit.

Emmy 21 februari 2018 om 20:42

Vandaag dit recept gemaakt! Was heerlijk. Vooral de mango gaf een verrassende twist aan het recept. Bedankt voor het leuke en lekkere recept!

karin 20 februari 2018 om 08:42

ziet er weer heerlijk uit Sandra