5 redenen én oplossingen als kinderen moeilijk eten

Jakkes, dit lust ik niet hoor! Kinderen zijn vaak niet de meest makkelijke eters. Maar hoe komt dat? En met welke tips kun je ze toch aanmoedigen om iets te proeven of eten?

In deze blog vertelt Ingrid, (kinder)voedingscoach, moeder van Nienke en Pleun en oprichter van Plien’s foodclub, over haar ervaringen en tips. Haar missie is om volwassenen en kinderen bewust te maken van goede keuzes wat voeding betreft in de vorm van meer groenten en minder vlees en verspilling. Daarnaast is ze groot kookfanaat en inspireert ze graag anderen. Neem ook eens een kijkje op haar website voor haar online programma’s of ga samen op online supermarktsafari.

Ingrid: ik hoor van veel van mijn klanten dat ze af en toe horendol worden van die kids die niks lusten. Moeders die heel terughoudend zijn in het op tafel zetten van nieuwe gerechten. Hoe komt dat nou? Dat ga ik je vertellen. En gelukkig, het ligt NIET aan jouw kookkunsten. Het heeft meerdere oorzaken, waarvan je er een paar misschien al weet, maar niet allemaal!

  1.     Zo moeten jonge kinderen wel 10-15 keer een smaak proeven voordat ze die smaak gaan waarderen.

Ja Ingrid, die kende ik al…Maar het ligt aan méér.

  1.     Zeg jij wel eens:

Eet eerst even je broccoli op schatje, dan krijg je daarna nog een stukje vlees?’ Of ‘Hup even nog een paar hapjes bloemkool en dan krijg je een toetje!’ Wat zeg je dan eigenlijk tegen je kind? Ja ik snap dat je die groente niet zo lekker vindt, even doorbijten dan beloon ik je zo met iets dat wél lekker is…. Vlees, toetje of wat dan ook. Dat is gewoon ingebakken in onze cultuur. Je hebt het waarschijnlijk niet in de gaten…Herkenbaar?

  1.     Je skipt een groente omdat je denkt dat je kind het niet lust

Leer je kind dat het niet zo is dat als je geen gekóókte broccoli lust, dat je dan de hele groente nooit lust. Het kan zomaar zijn dat je kind hem wel door de soep lust. Of als broccolirijst. De structuur en bereidingswijze doet zó veel. Leer je kind dat ook. Dat je een groente op zóveel manieren kan klaarmaken (en nee da’s niet ingewikkeld) en dat het dus steeds anders smaakt. En zo heb ik nog zóveel meer trucjes en maniertjes voor betere eters! Ik snap als moeder van 2 allesproevers (geen alleseters) dat dat niet altijd makkelijk is. Zelf hoor ik van mijn jongste ook regelmatig gepiep…

  1.     Je houdt ze klein

Praat ze groot. Misschien ben je nu wel oud genoeg om ze te lusten…Kinderen willen graag groot zijn, zeker tot een jaar of 6 kan deze truc werken. Bij typische seizoensgroente zoals asperges paste ik deze truc toe. Je lust geen asperges? Ja het kan zijn dat je nog niet oud genoeg bent om ze te lusten…. Dikke kans dat er stiekem een stukje geproefd wordt, want hé ze willen graag groot zijn.

  1.     Elke dag strijd aan tafel

Strijd om eten is nooit goed. Je geeft je kind een machtsmiddel. Eten. Jij bepaalt WAT je kind eet. Je kind bepaalt HOEVEEL. Speel: Raad het geheime ingrediënt. Heb ik van mijn nichtje die dit een geweldig spelletje vindt. Dit kun je niet bij hele jonge kinderen doen, maar vanaf een jaar of 4/ 5 jaar, leer je je kind heel bewust proeven. Een groot applaus voor diegene die het geheime ingrediënt raadt.

Variëren met kinderrecepten

Maak ze nieuwsgierig naar nieuwe smaken. Anders blijf je elke week met sperzieboontjes, tomaat en paprika op tafel zitten…Elke groente heeft zijn eigen waardevolle voedingsstoffen, variëren dus! Ga bijvoorbeeld voor een makkelijke lasagnette en de volgende keer voor visschinitzel met broccoli. Kijk ook eens hier voor 10 x lekkere kinderrecepten.

Als (kinder)voedingscoach weet ik dat het niet altijd meevalt. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Vind je het leuk om me te volgen? Op Insta Stories krijg je een kijkje achter de schermen in huize Plien’s. Ik deel tips en recepten om op een makkelijke manier meer groente, wat minder vlees te eten. Oh en verspillen van eten daar doe ik ook niet aan!

Hoe doe jij dit met je kinderen? Of heb jij nog een handige tip? Laat een reactie achter onder deze blog.

Vind je dit leuk?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel