5 tips voor gerechten met een lage footprint

Hoe kies je ingrediënten met een lage footprint? In deze blog geven we je tips welke opties er zijn om steeds duurzamer te koken en eten.

 

Je kunt je ecologische voetafdruk verkleinen met de ingrediënten die je koopt. En nee, je hoeft er niet minder lekker voor te gaan eten. Juist het tegenovergestelde! Producten die in het seizoen zijn, zijn bijvoorbeeld zoveel meer smaakvol dan als ze niet in het seizoen zijn. Een vegetarische hamburger is misschien niet net zo lekker als een hamburger van vlees, maar deze twee met elkaar vergelijken is misschien ook niet nodig. Ze zijn zo verschillend van elkaar. Een vegetarische hamburger is óók lekker, maar niet hetzelfde. Maar moet het dat ook echt zijn? Ook voor de vlees hamburger zijn duurzamere opties te bedenken. Lees hieronder tips om met een lage footprint te gaan koken.

 

5 tips voor gerechten met een lage footprint

  • Eet minder of geen vlees, vis en zuivel

Het is niet moeilijk en zelfs héél lekker om eens wat vaker vega of vegan te eten, ook al ben je een echte vleeseter. Er zijn zoveel gerechten waarin vlees echt niet nodig is. Bereid groentes eens zoals je vlees of vis zou bereiden en je zult versteld staan van de smaken die er ontstaan. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer zuivelvervangers die heerlijk smaken in je koffie, maar waar je ook heel smaakvolle recepten mee kan maken. Bijvoorbeeld vegan ijs met Oreo koekjes.

  • Kook met de seizoenen mee

Koop producten die in het seizoen zijn. Naast dat het duurzamer is, is het vaak ook goedkoper. Oh, en niet te vergeten; ook lekkerder. Waarom zou je blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland of Chili eten als je ze in de zomer uit Nederland kunt eten? Door de lange reis verliezen ze vaak ook een deel van de smaak en dat is zo’n zonde van de mooie producten. We zijn tegenwoordig best verwend dat we altijd en overal alles kunnen krijgen en in het geval van seizoensproducten is dat echt niet altijd beter. Maak van het eten van de ingrediënten die bijvoorbeeld alleen in juni te verkrijgen zijn kleine geluksmomentjes. Zo geniet je extra van de duurzamere keuze die je hebt gemaakt. En met de herfst voor de deur is bijvoorbeeld deze groentetaart met pompoen en pastinaak een aanrader. Bekijk ook:

  • Koop lokale producten

Deze tip hangt nauw samen met de vorige tip om met de seizoenen mee te eten. Door producten te kopen die lokaal zijn gemaakt of verkregen, hoeven de ingrediënten minder ver te reizen. Je hoeft echt niet alle boerenwinkeltjes af op je vrije zaterdag. Alhoewel dat wel heel erg leuk klinkt, is dat niet altijd haalbaar qua tijd. Gelukkig hebben steeds meer supermarkten ook lokale producten. Naast producten die in het seizoen zijn, verkopen supermarkten steeds vaker producten die lokaal zijn verkregen of met lokale ingrediënten zijn geproduceerd. Van quinoa tot sojasaus en burgers van Nederlandse bonen.

  • Check de labels

Beter Leven sterren, het MSC keurmerk, het bewuste keuze label, er zijn heel veel logo’s die je kunnen helpen om een keuze die bijdraagt aan een lage footprint te maken. Er valt een hoop te discussiëren over de keurmerken, maar als je een betere keuze wil maken dan bijvoorbeeld plofkip. Dan kies je voor kipproducten met 3 Beter Leven sterren of biologisch. Bij vis kun je kiezen uit MSC (duurzaam gevangen wilde vis) of ASC (verantwoorde kweekvis. Kijk hierbij vooral naar wat jij belangrijk vindt. Wil je graag tonijn uit blik eten? De tonijn van Fish Tales is het enige merk dat uitsluitend duurzame MSC-gecertificeerde en met hengel en lijn gevangen tonijn verkoopt.

  • Ga voor groente en fruit zonder verpakking

Neem sowieso altijd je eigen boodschappentas mee naar de supermarkt. Verschillende supermarkten verkopen ook boodschappentassen die gemaakt zijn van duurzame materialen. Bewaar daar dan ook een extra katoenen tasje in voor als je toch eens meer koopt dan dat je eigenlijk van plan was. Zo voorkom je dat je alsnog een plastic tas moet kopen.

Naast je boodschappentas is het ook een duurzame keuze om te investeren in herbruikbare zakjes waar je groente en fruit in kunt doen. Kies voor groente en fruit dat niet voorverpakt is, maar vul je herbruikbare zakjes. Peren, tomaten en nog meer fruit en groentes kun je ook los kopen. Nog een bijkomend voordeel; je koopt dan zoveel als je er nodig hebt en verspilt minder eten. Ook op voorverpakt eten kun je verpakkingen besparen. Koop bijvoorbeeld rijst in bulk, zuivel in glazen flessen (met statiegeld) en neem potten van thuis mee om deze te laten hervullen (als dit mogelijk is in de winkel waar je naartoe gaat).

Stapje voor stapje je ecologische voetafdruk verkleinen

Wil je toch graag bepaalde ingrediënten eten zoals vlees of een niet zo duurzame fruitsoort die je favoriet is? Kies voor jezelf wat je belangrijk vindt. Je kunt niet altijd alles goed doen. Wil je bijvoorbeeld graag tomaten eten, maar zijn ze eigenlijk niet in het seizoen? Kijk dan bijvoorbeeld naar waar ze vandaan komen? Tomaten uit Italië of Frankrijk hoeven minder ver te reizen dan tomaten uit bijvoorbeeld Australië. Of, misschien kun je achterhalen of ze uit een duurzame kas komen of bijvoorbeeld biologisch zijn. Maak zelf deze keuzes en zet daar steeds meer stapjes in om jouw footprint kleiner te maken.

 

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel