fbpx
Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Interessante ontdekking! Deze 8 onverwachte producten zijn vegan!

Is brood vegan? En pasta? En wat dacht je van drop of honing? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen en vind je een handige lijst met producten die 100% plantaardig zijn.

Vegan eten kan best een uitdaging zijn maar als je goed kijkt zijn er toch best veel producten die geheel plantaardig zijn. Zelf eet ik niet vegan maar ik ben er wel steeds meer bewust van wat de impact van dierlijke producten is op ons milieu en het dierenwelzijn. Daarom kies ik steeds vaker voor plantaardige producten. En dat is soms maar een kleine aanpassing. Zo gebruik ik altijd amandelmelk in mijn havermout en koffie en gebruik ik Becel in plaats van boter om mee te smeren of in te braden. Ook heb ik laatst een vegan bananenbrood gebakken zonder eieren. 

Ik ben in de vegan wereld gedoken en heb in grote lijnen uitgezocht welke ingrediënten wel en niet vegan zijn en daar kwam ik tot een paar interessante ontdekkingen. Die vind je hieronder in de lijst. Soms is het zo dat het product en de voedingswaarden per merk kan verschillen, let daarom goed op het groene vegan logo op de verpakking of de ingrediëntenlijst. Heb jij nog een leuke toevoeging aan deze lijst, laat het hieronder achter in deze blog. 

Daarnaast zijn er nog een paar producten die niet vegan zijn maar waaraan je misschien direct denkt zoals: honing, snoep met gelatine zoals drop of winegums en chips (bevat soms melkpoeder). Bij het maken van bier en wijn worden soms ook dierlijke producten toegevoegd, dit verschilt per merk. 

Tip: Op veganwiki vind je veel producten die wel of niet vegan zijn.

Lijst met producten die vegan zijn: 

 

  1. Sojasaus: deze Oosterse smaakmaker op basis van sojabonen is over het algemeen vegan. O.a die van de Albert Heijn, Kikkoman en Conimex bevatten in ieder geval geen dierlijke producten. Let op dat in sommige Oosterse sauzen wel honing kan zitten of sporen van lactose. Ketjap is over het algemeen ook vegan. Check ook eens deze lekkere vegan salade met kipstuckjes ketjap.

 

  1. Brood: Veel broden uit de supermarkt zijn vegan. Check voor de zekerheid de verpakking of er geen melk, boter, eieren of L-cysteïne in zit. Vooral kleine zelfstandige bakkerijen maken soms nog gebruik van dierlijke L-cysteïne dat zorgt voor luchtigheid maar de grote bakkerijen en supermarkten maken over het algemeen gebruik van een plantaardige variant. Let op: zachte bolletjes, krentenbollen en croissantjes bevatten vaak roomboter of ei. Naanbrood bevat vaak yoghurt waardoor het niet vegan is maar bij bijvoorbeeld Ekoplaza verkopen ze wel veganistisch naanbrood van het merk Omundo en bij de Jumbo van Rosita’s.

 

  1. Noedels en pasta: o.a. sobanoedels, mihoen en rijstnoedels zijn over het algemeen vegan en ideaal voor een lekkere Oosterse maaltijd. Je hebt ook kant en klare instant noedels in een pot of zakje met een smaakje waar je heet water bij moet doen, deze zijn vaak niet vegan omdat ze sporen van ei of schaaldieren bevatten. En eiernoedels zijn uiteraard niet vegan. Pasta is over het algemeen vegan, vooral die uit de supermarkt. Pasta wordt gemaakt van o.a. tarwe en water maar in de wat luxere varianten zit soms ei, dus check altijd de verpakking. 

 

  1. Becel margarine: dit smeersel is gemaakt van plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Let op; sommige varianten margarine bevatten toch dierlijke vitamine D. Becel margarine bevat vitamine D op plantaardige basis en is daarom 100% plantaardig, ook de vloeibare variant. Vitamine D wordt aangemaakt als je in de zon zit maar omdat vooral in Nederland deze niet altijd schijnt is het belangrijk om deze uit andere bronnen te halen. Vis en eieren bevatten ook vitamine D maar voor veganisten is Becel dus een ideale bron om vitamine D uit te halen. 

 

  1. Bladerdeeg: bladerdeeg bevat vaak roomboter. Maar ik zag dat het vers bladerdeeg van de Albert Heijn en van het merk Tante Fanny helemaal vegan is. Het bladerdeeg van Koopmans uit de vriezer is tegenwoordig ook vegan (roomboter variant niet). Ook filodeeg (uit de vriezer) is over het algemeen vegan. 

 

  1. Falafel: deze balletjes van kikkererwten zijn populair onder de vegetariërs en vegans. Veel kant en klare falafel is vegan. Maar als je falafel vers in een restaurant of kraampje besteld kan er wel gebruik zijn gemaakt van ei. 

 

  1. Jam: ik dacht altijd dat er gelatine in jam zit om hem dik te maken maar dat is niet zo, vruchtenjam is dus over het algemeen gewoon vegan! Om de jam dik te maken wordt er meestal pectine gebruikt, deze stof is afkomstig van planten en fruit. Je kunt dus gerust jam op je brood smeren als veganist! 

 

  1. Wraps: ook tortillawraps zijn meestal vegan. Ze bestaan uit bloem, water zout en wat toevoegingen. Het enige risico zit in de E-nummers of sporen van melk. De tortilla wraps van Albert Heijn, Jumbo en Santa Maria zijn in ieder geval vegan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel

Reacties

Laat je reactie achter

T
Toon 12 november 2019 om 15:40

Is jam vegen???? Voor al het fruit zijn bijen nodig. Hoe ver moet ik gaan?????

Beantwoorden

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×