Ga naar de inhoud
Lekker en verantwoord vegan bananenbrood

Lekker en verantwoord vegan bananenbrood

Met dit makkelijke recept maak je lekker en luchtig bananenbrood zonder dierlijke producten zoals ei, boter of melk. Helemaal plantaardig en vegan dus! En net zo lekker, misschien nog wel lekkerder!  

10 oktober 2019

Sandra

Dit bananenbrood is niet alleen een gezond en verantwoord tussendoortje omdat er geen geraffineerde suikers of onnatuurlijke producten in zitten maar is ook nog eens verantwoord m.b.t het milieu en dierenwelzijn. Zoals jullie weten ben ik steeds bewuster aan het worden op dat vlak en daarnaast vind ik het ook heel leuk om te experimenteren met meer vegetarische en plantaardige ingrediënten en recepten.
Normaal maak je bananenbrood met eieren, boter en soms melk. Deze heb ik in dit recept vervangen door plantaardige ingrediënten. In plaats van boter heb ik gekozen voor Becel vloeibaar, deze is 100% plantaardig en maakt het bananenbrood lekker smeuïg en zacht. Deze margarine bestaat uit een mix van koolzaadolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie. Door voor Becel te kiezen i.p.v. boter help je mee met het verminderen van de CO2 uitstoot, waterverbruik en landbouwgrond. Met deze vloeibare variant kun je dus niet alleen braden of roerbakken maar ook een cake of bananenbrood maken.
Eieren zijn vrij lastig te vervangen in bakrecepten, ze zorgen namelijk voor luchtigheid in een recept. Maar ik heb een oplossing, door bakingsoda en appelazijn te mengen krijg je een schuimend mengsel dat ook zorgt voor een luchtig resultaat. Lees hier meer over eieren vervangen. En de melk heb ik vervangen door amandelmelk, deze heeft een lichte nootachtige smaak en past goed bij de smaak van banaan en kaneel. Resultaat: het vegan bananenbrood was heel goed gelukt! Het was de eerste keer dat ik een vegan bananenbrood had gemaakt en hij was lekker smeuïg en zoet van smaak. Hij was misschien wel ietsjes minder gerezen als een recept met eieren maar hij was evengoed wel iets omhooggekomen in de oven en de structuur was vrij luchtig. De smaak was heel lekker, zelfs ietsjes zoeter dan dat ik had verwacht. Ik heb ervan gesmuld! Het is dus helemaal niet ingewikkeld of lastig om een bananenbrood vegan te maken en ik ga deze zeker vaker maken! Wil je toch liever een ‘gewoon’ bananenbrood maken met eieren dan is dit basisrecept voor bananenbrood een aanrader.

Recept vegan bananenbrood

TUSSENDOORTJE – 20 MIN + 50 MIN OVENTIJD – 10 PLAKJES Ingrediënten 4 rijpe bananen 225 zelfrijzend bakmeel Snuf kaneel 1 theelepel vanille aroma of extract 3 verse dadels (60 gr) 75 ml amandelmelk Snufje zout 100 ml Becel vloeibaar 1 theelepel bakingsoda 1 theelepel appelazijn 75 gr blauwe bessen Benodigdheden Cakevorm Keukenmachine Bereiding Verwarm de oven op 180 graden. Week de dadels 10 minuten in heet water zodat ze wat zachter worden om dadelijk te mixen. Doe 3 bananen in de keukenmachine en voeg de dadels in stukjes toe. Doe de amandelmelk erbij en vanille en mix tot een papje. Voeg de Becel vloeibaar toe en mix er doorheen.
Doe het mengsel in een kom en schep de kaneel, zout en zelfrijzend bakmeel erdoor. Doe de appelazijn in een kommetje en voeg het bakingsoda er bij, dit gaat schuimen. Voeg dit mengsel bij het beslag en roer erdoorheen. Doe als laatste nog de blauwe bessen erdoor. Doe het bananenbrood beslag in een ingevette of siliconen cakevorm. Snijd de laatste banaan door de lengte doormidden en leg op de bovenzijde van het beslag, druk ietsjes aan.
Zet de vorm 50 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of hij goed gaar is. Laat hem afkoelen en snijd in plakjes. Bewaar het vegan bananenbrood max 5 dagen afgesloten of afgedekt. Tip: in plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook (volkoren) bloem of speltbloem gebruiken met 1,5 theelepel bakpoeder. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.