Lekker en verantwoord vegan bananenbrood

Met dit makkelijke recept maak je lekker en luchtig bananenbrood zonder dierlijke producten zoals ei, boter of melk. Helemaal plantaardig en vegan dus! En net zo lekker, misschien nog wel lekkerder!  

Dit bananenbrood is niet alleen een gezond en verantwoord tussendoortje omdat er geen geraffineerde suikers of onnatuurlijke producten in zitten maar is ook nog eens verantwoord m.b.t het milieu en dierenwelzijn. Zoals jullie weten ben ik steeds bewuster aan het worden op dat vlak en daarnaast vind ik het ook heel leuk om te experimenteren met meer vegetarische en plantaardige ingrediënten en recepten.

vegan-bananenbrood
vegan-bananenbrood

Normaal maak je bananenbrood met eieren, boter en soms melk. Deze heb ik in dit recept vervangen door plantaardige ingrediënten. In plaats van boter heb ik gekozen voor Becel vloeibaar, deze is 100% plantaardig en maakt het bananenbrood lekker smeuïg en zacht. Deze margarine bestaat uit een mix van koolzaadolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie. Door voor Becel te kiezen i.p.v. boter help je mee met het verminderen van de CO2 uitstoot, waterverbruik en landbouwgrond. Met deze vloeibare variant kun je dus niet alleen braden of roerbakken maar ook een cake of bananenbrood maken.

vegan-bananenbrood

Eieren zijn vrij lastig te vervangen in bakrecepten, ze zorgen namelijk voor luchtigheid in een recept. Maar ik heb een oplossing, door bakingsoda en appelazijn te mengen krijg je een schuimend mengsel dat ook zorgt voor een luchtig resultaat. Lees hier meer over eieren vervangen. En de melk heb ik vervangen door amandelmelk, deze heeft een lichte nootachtige smaak en past goed bij de smaak van banaan en kaneel.

Resultaat: het vegan bananenbrood was heel goed gelukt! Het was de eerste keer dat ik een vegan bananenbrood had gemaakt en hij was lekker smeuïg en zoet van smaak. Hij was misschien wel ietsjes minder gerezen als een recept met eieren maar hij was evengoed wel iets omhooggekomen in de oven en de structuur was vrij luchtig. De smaak was heel lekker, zelfs ietsjes zoeter dan dat ik had verwacht. Ik heb ervan gesmuld! Het is dus helemaal niet ingewikkeld of lastig om een bananenbrood vegan te maken en ik ga deze zeker vaker maken! Wil je toch liever een 'gewoon' bananenbrood maken met eieren dan is dit basisrecept voor bananenbrood een aanrader.

vegan-bananenbrood

Recept vegan bananenbrood

TUSSENDOORTJE – 20 MIN + 50 MIN OVENTIJD – 10 PLAKJES

Ingrediënten
4 rijpe bananen
225 zelfrijzend bakmeel
Snuf kaneel
1 theelepel vanille aroma of extract
3 verse dadels (60 gr)
75 ml amandelmelk
Snufje zout
100 ml Becel vloeibaar
1 theelepel bakingsoda
1 theelepel appelazijn
75 gr blauwe bessen

Benodigdheden
Cakevorm
Keukenmachine

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Week de dadels 10 minuten in heet water zodat ze wat zachter worden om dadelijk te mixen. Doe 3 bananen in de keukenmachine en voeg de dadels in stukjes toe. Doe de amandelmelk erbij en vanille en mix tot een papje. Voeg de Becel vloeibaar toe en mix er doorheen.

vegan-bananenbrood

Doe het mengsel in een kom en schep de kaneel, zout en zelfrijzend bakmeel erdoor. Doe de appelazijn in een kommetje en voeg het bakingsoda er bij, dit gaat schuimen. Voeg dit mengsel bij het beslag en roer erdoorheen. Doe als laatste nog de blauwe bessen erdoor. Doe het bananenbrood beslag in een ingevette of siliconen cakevorm. Snijd de laatste banaan door de lengte doormidden en leg op de bovenzijde van het beslag, druk ietsjes aan.

vegan-bananenbrood
vegan-bananenbrood
vegan-bananenbrood

Zet de vorm 50 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of hij goed gaar is. Laat hem afkoelen en snijd in plakjes. Bewaar het vegan bananenbrood max 5 dagen afgesloten of afgedekt. 

Tip: in plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook (volkoren) bloem of speltbloem gebruiken met 1,5 theelepel bakpoeder.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Sybren 7 mei 2020 om 12:41

Heerlijk recept voor bananenbrood. Best ever!

Sandra 7 mei 2020 om 19:30

super om te horen!

Marijke 14 oktober 2019 om 17:01

Wordt je gesponsord door Unilever 😩

Sandra 21 oktober 2019 om 10:47

Ik heb inderdaad een samenwerking met Becel. Dit is niet (meer) van Unilever. Naast deze gesponsorde post gebruik ik zelf ook vaak Becel met koken en bakken en probeer ook meer te experimenteren met meer vegetarisch en vegan eten. Dit past dus heel goed bij een merk zoals Becel en ik probeer op een leuke manier jullie te inspireren met lekkere receptjes, maar je bent natuurlijk gewoon vrij om zelf te kiezen welke ingredienten of recepten je maakt :)

nathalie 10 oktober 2019 om 11:36

Becel? Serieus?