5 tips voor heerlijk mals stoofvlees
4 februari 2021
Sandra
Stoofschotels zijn er in veel soorten en smaken. Wat dacht je van hachee, boeuf bourguignon of goulash. Allemaal heerlijke gerechten, maar als het vlees niet lekker mals is heeft dit een grote impact op het gerecht. Maar gelukkig zijn er een aantal handige tips die er voor zorgen dat je vlees extra mals wordt. En omdat ik hier regelmatig vragen over krijg heb ik een aantal handige tips op een rijtje gezet hoe je taai stoofvlees voorkomt.
5 tips voor zacht stoofvlees
1. Gebruik het juiste soort vlees
Voor deze hachee heb ik hacheevlees gebruikt, maar voor dit gerecht (of andere stoofschotels met rundvlees) je kunt ook riblappen of sucadelappen gebruiken. Runderlappen kunnen eventueel ook maar zijn over het algemeen iets magerder waardoor ze minder snel mals worden.
2. Vlees op kamertemperatuur
Haal het vlees ongeveer een uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als het vlees nog koud de pan in gaat schrikt deze waardoor de vezels worden samengetrokken en het vlees taai wordt.
3. Pan met dikke bodem
Bij een stoofschotel is het belangrijk dat deze gelijkmatig wordt verwarmd, dat gaat het beste in een pan met dikke bodem. Stoofpannen of braadpannen zijn daarom perfect hiervoor.
4. Gebruik warm water
Voeg na het aanbakken van het vlees warm water toe i.p.v. koud water. Door koud water ‘schrikt’ het vlees namelijk weer en heb je hetzelfde effect als bij punt 2.
5. Lang genoeg laten stoven
Ga niet haasten tijdens het maken van hachee of een andere runderstoofschotels. Het vlees heeft meestal wel 3 uur nodig om lekker mals en zacht te worden. Heb je weinig tijd of geduld? Dan kun je ook eens kijken naar een snelkookpan of een slowcooker die je aanzet en niet meer naar om kijkt.
Vind je dit leuk?
Nog geen stemmen