Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Alles wat je moet weten over mosselen

Het heeft even geduurd voordat ik mosselen ging waarderen. Ik snapte niet zo goed waarom mensen helemaal lyrisch konden worden van een pan met van die weekdieren. Maar ik heb gemerkt dat, naast de kwaliteit van de mossel, de bereiding ook heel belangrijk is. Ik heb ondertussen al op verschillende manieren mosselen gegeten: in witte wijn, op spaanse wijze, in een soepje en gegratineerd en begin steeds meer te begrijpen waarom mosselen zo populair zijn.
Een tijdje terug werd ik gevraagd of ik een mosselrecept wilde maken voor het tijdschrift Buitenleven. Sterrenkok Ralph Drost had hiervoor een lekker receptje bedacht waar ik graag mee aan de slag ging. Omdat ik nog niet zo heel veel ervaring had in het bereiden van mosselen heb ik me wat ingelezen op het internet. Omdat er waarschijnlijk meer mensen zijn die graag mosselen willen bereiden maar niet zo goed weten hoe ze moeten beginnen heb ik zet ik even wat handige tips en info op een rijtje gezet.

Wanneer is het mosselseizoen?

Vroeger zei men dat het seizoen van de mosselen alleen tijdens de maanden met een ‘r’ was, dus van september t/m maart. Tegenwoordig begint het mosselseizoen al vaak in juli en loop deze tot februari. Van maart t/m juni zijn de mosselen aan het groeien. Door diverse koel- en verwerkingstechnieken liggen er tijdens deze periode ook vaak mosselen in de winkels. Maar het lekkerst zijn ze in de maanden augustus en september.

Heb ik een speciale mosselpan nodig?

Mosselen gaan tijdens het koken open staan en nemen zo veel ruimte in beslag. Mosselpannen hebben daarom een extra hoge deksel. Maar je kunt ook een grote soeppan nemen die je niet meer dan 1/3 vult met dichte mosselen.
mosselen blog 01
mosselen blog 01

 

mosselen blog 01

 

Hoe controleer ik de mossels?

Spoel de mosselen een aantal keer met koud water. Laat ze daarna een tijdje in een bak met koud water liggen. Zo weekt het zand los en kunnen open mosselen hun schelp sluiten. Mosselen die niet hun schelp sluiten kun je een tik geven met een lepel of op het aanrecht tikken. Sluit de mossel zijn schelp nog steeds niet dan is hij dood en niet meer eetbaar en kun je hem weggooien. Ook extreem zware mosselen kun je beter weggooien, hier zit waarschijnlijk zand in. Mosselen met kapotte schelp kun je ook meteen in de prullenbak gooien. Borstel de mosselen voor gebruik nog even af met een borsteltje om de laatste zandresten te verwijderen en snijd eventuele baarden (die harig uitziende sliertjes) eraf.
Tegenwoordig zijn er panklare mosselen te koop in de winkel. Deze zijn al gecontroleerd en schoongemaakt, lekker handig dus. Hoewel ze schoon lijken is het toch altijd goed om ze nog een keer af te spoelen en vluchtig te checken of er geen kapotte of zware mosselen tussen zitten.

Hoe lang moeten mosselen koken?

Timing is belangrijk met het koken van de mosselen. Als je ze te lang kookt worden ze namelijk taai. Zelf had ik een centimeter witte wijn aan de kook gebracht in de mosselpan, mosselen toegevoegd en 4 minuten met gesloten pan laten koken. Tussendoor had ik twee keer goed met de pan geschud. Na 4 minuten waren alle mosselen open en perfect gaar. Zijn nog niet alle schelpen open zet de pan dan 1 a 2 minuten terug op het vuur.

Op welke manieren kan ik mosselen bereiden?

Mosselen kun je koken in een klein laagje water, bouillon of droge frisse witte wijn (rode wijn kan eventueel ook). Voor een klassiek mosselrecept voeg je mosselgroenten toe aan het voht. Er zijn kant en klare verpakkingen met mosselgroenten te koop maar je kunt ook zelf een mix maken van prei, bleekselderij, selderij, ui, wortel. In Nederland worden mosselen vaak met brood en een dipsaus gegeten en in Belgie meestal met frieten.
Zelf vind ik mosselen in tomatensaus ook erg lekker. Hierbij fruit je een uitje en wat knoflook in een (mossel)pan en voeg je een scheutje wijn, peper en zout en 400 gr stukjes tomaat (vers of uit blik) toe en laat je 10 min sudderen. Doe daarna 1 kg mosselen er bij en laat 4 a 5 min koken totdat de mosselen op staan. Een rood pepertje geeft wat extra pit aan de tomatensaus.
Ook kun je mosselen paneren en daarna frituren of gratineren.

Hoeveel mosselen per persoon?

Als hoofgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Tip: wist je dat mosselschelpen niet in de groene gft container mogen maar in de grijze container moeten!
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)
Tilly - Reageren 20-03-2016 om 16:01 uur

Ik maak de mossel met knolseldeij wortel ern ui En wat pei We doen er stokbrood met kruiden boterecht heel lekker Een glaaje wijn of een bierje heerlijk

Rieks - Reageren 31-08-2014 om 7:56 uur

koken in bier is ook erg lekker

Monique - Reageren 26-08-2014 om 13:08 uur

De tomatensaus lijkt me heerlijk, maar weet iemand ook de Spaanse saus?

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Cannelloni met spinazie en zalm
Pasta ovenschotel met witlof
Bietenlasagne met walnoten
Lasagne met champignon saus
Gegratineerde gnocchi ovenschotel