Hoe kook je een perfect hard of zachtgekookt ei?

Hoe krijg je je eitje nou perfect hard of zacht gekookt? En hoe kun je een ei makkelijk pellen? Op deze vragen geef ik in deze blog antwoord.

Een gekookt eitje is heerlijk bij het ontbijt, maar ook in een salade of op een cracker of maak eens gevulde eieren. Zelf eet ik bijna elke zondag een gekookt eitje bij het ontbijt. Ik houd van een medium gekookt ei, niet te hard en niet te zacht. Gelukkig weet Eric dat inmiddels :)  

Hoe lang moet je een ei koken?

De kooktijd van een middelgroot ei, direct in kokend water is:

  • Zachtgekookt ei: 3 a 4 minuten
  • Half zachtgekookt ei: 4 a 5 minuten
  • Hardgekookt ei: 7 a 8 minuten

Doe je de eieren in koud water en verwarm je deze vervolgens. Tel dan vanaf het moment dat het water kookt 1 minuut minder als de tijd hierboven. Het ei is dan namelijk tijdens het verwarmen al iets gestold.

Waar moet je bij het koken van een ei rekening houden?

Je hebt grote en kleine eieren, in de maat S t/m L. Een klein ei heeft natuurlijk minder tijd nodig om te stollen dan een groot ei. In dit artikel ga ik uit van een gemiddeld ei, dus maat M.

Bewaar je een ei in de koelkast of er buiten?

Het beste is om een ei te bewaren in de koelkast, door de kou wordt de bacteriegroei geremd en blijft een ei langer goed. In de winkel ligt een ei buiten de koeling, dit komt omdat de temperatuur van tot de kip het ei legt tot in de winkel zo lang mogelijk gelijk wordt gehouden ivm condensvorming. (bron: Voedingscentrum)

Hoe weet je of een ei vers is?

Er staat natuurlijk een datum op het doosje van de eieren. Maar dit wil ook niet alles zeggen, dus eet ik ook wel eens ei dat iets over de datum is. Je kunt dan makkelijk testen of hij toch nog goed is door het ei in een hoge beker of kom met water te doen.

  • Blijft het ei plat op de bodem liggen: dan is hij vers
  • Ligt hij rechtop met de punt naar beneden: 2 a 3 weken oud (bruikbaar maar ruik altijd of je niks raars ruikt)
  • Drijft het ei: dan is hij bedorven en kun je hem beter weggooien

Wanneer doe je het ei in het water?

Je kunt het ei in koud water doen en vervolgens verwarmen of meteen in kokend water doen. Zelf doe ik het laatste. Wat dan wel eens gebeurt is dat het ei breekt als je het in kokend water doet, hiervoor heeft Eric iets gevonden. Hij houd het ei even onder de warme kraan voordat hij het ei in het kokende water doet. En een snufje zout kan ook helpen, hierdoor stolt het eiwit sneller en loop het minder vlug uit het ei mocht er een barstje in komen.

Als je het ei in koud water doet en dan verwarmd brengt dit minder risico’s met zich mee maar het is ook iets lastiger inschatten wanneer een ei perfect gaar is.  

Kan ik ook een ei koken in de oven, magnetron of Airfryer?

Ja, je kunt eieren koken in de magnetron. Je moet hierbij wel voorzichtig zijn want eieren kunnen als je het niet goed aanpakt ontploffen. Doe de eieren in een magnetronbestendige kom, giet er kokend water over tot de eieren onder staan en schep een theelepel zout er bij. Dek de schaal af en verwarm de magnetron ca. 3 tot 6 minuten op middelhoge stand.

Wat vaak beter gaat is de eieren te koken in de oven, dit duurt wel wat langer. Verwarm de oven op 160 graden. Leg de eieren in een muffinbakblik (zonder water) en zet ze 25 tot 30 minuten in de oven. Leg ze daarna 10 minuten in koud water. Deze manier ook handig als je meerdere eieren wil koken die allemaal dezelfde hardheid hebben.

Wat ook kan is een ei koken in de Airfryer, dit heb ik zelf nog niet geprobeerd maar ik las dat je een ei 10 tot 12 minuten op 120 graden in de Airfryer doet zonder voor te verwarmen. Dit ga ik binnenkort eens testen!

Hoe pel ik makkelijk een ei?

Een vers ei is moeilijker te pellen dan een ei wat al 1 of 2 weken oud is. Dus als je een ei moeilijk kan pellen dan komt dit waarschijnlijk om deze dus heel vers is. Ook helpt het als je het ei na het koken afspoelt onder de koude kraan, hierdoor ‘schrikt’ het ei en laat de schaal makkelijker los.

Je kunt ook het ei een glas of afgesloten bakje met water doen en schudden. Bekijk hiervoor dit filmpje.

Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken voor het koken van een ei?

  • Eierprikker: hiermee prik je een heel klein gaatje in de bolle kant van het ei waar de luchtkamer zit. Hierdoor kan het ei makkelijker uitzetten en barst het minder snel.
  • Eggtimer, dit ei van plastic kook je mee in het water en geeft d.m.v. kleur aan of de eieren hard of zacht gekookt zijn.
  • Eierkoker, met dit apparaat kook je eieren perfect met een druk op de knop.

Ik had voor het typen dan deze blog niet gedacht dat dat er zo veel te vertellen viel over het koken van een ei haha. Misschien kende je al sommige tips maar ik weet zeker dat het met deze tips en antwoorden lukt om het perfect gekookt eitje te koken. En wil je liever een roerei? Check dan dit recept voor het maken van een roerei. Fijne paasdagen!

Vind je dit leuk?
51 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

635136f91cf54 20 oktober 2022 om 13:55

er kan wel patat bij!

Louis 11 oktober 2020 om 09:38

Hallo. Ik zou de tekst even nalopen op d of t of dt

Bleh 11 augustus 2021 om 16:08

Zeik niet

Rick 26 april 2021 om 09:41

@Louis, moet er nog een punt of uitroepteken achter de zin van jou?

Wiuter 27 september 2019 om 19:10

Laatst er achter gekomen dat een wit ei een iets langere kooktijd nodig heeft dan een bruin ei

Marion 20 april 2019 om 17:20

Ik heb nog een andere manier ontdekt om een ei te koken: neem een ei van 63 gram. Gebruik een pannetje met een dichte deksel. Kook hierin 1 cm Ik heb nog een andere manier om een ei te koken. Het eiwit is dan stevig en het geel is vloeibaar. Breng in een pannetje met dichte deksel 1 cm water aan de kook. Prik een gaatje onderin een ei van 63 gram(tijden aanpassen bij ander gewicht). Het ei moet op kamertemperatuur zijn. Kook het ei met de deksel op de pan 5 minuten en 35 seconden. Spoel het ei nu direct onder koud stromend water gedurende 22 seconden. Geniet nu van een heerlijk eitje!

annie van es 11 april 2019 om 11:52

ik doe mijn eieren in de waterkoker in koud water. Als het water kookt zet je de tijd op 8 minuten en je hebt perfecte eieren.

Bernhard 29 juli 2020 om 07:35

werkt perfect! Goede tip

Sandra 11 april 2019 om 12:27

Wat grappig! en makkelijk :)