Is een vegetarisch voedingspatroon écht gezonder?

Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch voedingspatroon; geen vlees en vis meer op het menu. Toch zijn er veel vragen over vegetarisch eten, want wat is beter? Is een vegetarisch voedingspatroon écht gezonder? Of kun je beter vlees en vis blijven eten? Online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen gaat in dit artikel dieper in op die vragen. Lees je mee?

Wat is vegetarisch eten?

Vegetarisch eten, of het vegetarisme, is een levenswijze of voedingspatroon waarbij je geen vlees, vis en insecten eet. Je schrapt een groot gedeelte van dierlijke producten en je eet overwegend plantaardig; zuivel, ei en honing eet je wel als vegetariër. Wanneer je dit ook schrapt – je eet volledig plantaardig – dan spreken we van een veganistisch voedingspatroon. Dit artikel gaat echter specifiek over een vegetarisch voedingspatroon. Een voedingspatroon waarbij dus geen vlees en vis op het menu staat, maar zuivel, honing en ei wél.

Waarom vegetarisch?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je vegetarisch eet of wilt gaan eten. Een goed argument kan zijn om dierenleed tegen te gaan, er hoeven immers geen dieren geslacht te worden voor consumptie. Wanneer je vlees eet, eet je gemiddeld 1167 dieren in je leven en door vegetarisch te eten zijn plofkippen, doorligvarkens of ophokkoeien (logisch) niet nodig. Een andere aanleiding om vegetariër te worden is voor het milieu, geen vlees en vis eten zorgt namelijk voor een lagere uitstoot van broeikasgassen, minder gebruik van water, land, minder ontbossing en minder afname van biodiversiteit.

Vegetarisch eten is hierdoor ontegenzeggelijk beter voor het milieu en je gaat dierenleed tegen. Maar is vegetarisch eten ook beter voor onze gezondheid?

Is vegetarisch eten gezonder?

Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven en ik leg uit waarom. Vlees en vis zijn beide productgroepen die – wat je ervan ook vindt – voedingsstoffen bevatten die belangrijk zijn; ze vervullen functies in ons lichaam. Denk aan volwaardige eiwitten, ijzer, vitamine B12, B1 en omega 3-vetzuren. Maar, en dit is een belangrijk punt, deze voedingsstoffen kun je ook uit andere bronnen halen. Dat vlees en vis essentieel is om alles binnen te krijgen is dus een fabel.

Wél is het zo – en ook dit is een belangrijk punt – kan het in de praktijk best uitdagend zijn hoe je die belangrijke voedingsstoffen dan voldoende binnenkrijgt. Aan de vegetariër de oefening om goed te weten wat de juiste bronnen zijn en daar de aandacht op te leggen. Heb je dat onder de knie dan heb ik goed nieuws.

Een volwaardig vegetarisch voedingspatroon heeft een positief op je gezondheid. Het is bloeddruk verlagend, verkleint het risico op hart-en vaatziekten én kanker en dan met name dikkedarmkanker. Is volwaardig vegetarisch eten gezonder voor je? Daar kan een duidelijk ja op beantwoord worden!

Wat betreft het krijgen van kanker is er overtuigend bewijs dat het eten van bewerkt vlees en vleeswaren het risico verhoogt. Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag ten opzichte van iemand die dat niet doet vergroot het risico op darmkanker met 18%. Dit betekent dat het risico op darmkanker toeneemt van 6 op de 100 naar 7 op de 100. Maar – en ik snijd nog een belangrijk punt aan – of je kanker krijgt hangt af van allerlei factoren, zoals erfelijkheid, andere voedingsgewoonte en roken en alcoholgebruik. Het risico door op kanker door bijvoorbeeld roken is vele malen groter.

Hoe eet je als vegetariër volwaardig? Vier tips!

Als vegetariër wil je goed bezig zijn voor milieu en de dieren, maar ook je eigen gezondheid moet je niet vergeten. Deze vier tips gaan je hierbij helpen!

Tip 1: eiwitten

Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen en vlees en vis zijn goede bronnen. Maar er is zoveel meer en eiwitten zijn óók te vinden in eieren, zuivel, peulvruchten, soja, noten en zaden. Zelfs ook wat in brood en graanproducten, hoewel in mindere mate. Wees overigens niet bescheiden met deze producten, als vegetariër heb je namelijk 20% meer eiwit nodig.

Tip 2: ijzer

Het mineraal ijzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en hemoglobine en speelt een rol bij het zuurstoftransport. Waar ijzer in vlees en vis zit, kun je het ook vinden in volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en (groene) groenten. Extra tip: eet voldoende groente en fruit bij de maaltijd. Daar zit vitamine C in, en die verbetert de opname van ijzer.

Tip 3: vitamine B12

Vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten en het is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Eieren en zuivel zijn voor een vegetariër de enige bron. Neem je dit weinig, dan kan een supplement raadzaam zijn. Bij twijfel kun je je huisarts raadplegen voor een bloedonderzoek.

Tip 4: omega 3

Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en het zit niet alleen in vette vis, maar ook in lijnzaad(olie), chiazaad, koolzaadolie, walnoten, raapzaadolie, soja en groene bladgroenten, zeewier, algen én het wordt toegevoegd aan halvarine en margarine. Raadpleeg ook hierbij je huisarts als je twijfelt of je voldoende binnenkrijgt.

Conclusie

Goed nieuws! Met een vegetarisch voedingspatroon scoor je héél goed op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Je draagt een groot steentje bij aan het gezond houden van de planeet. Óók kan een vegetarisch voedingspatroon een stuk ‘gezonder’ zijn dan een voedingspatroon met vlees en vis. Echter moet je wel goed weten op welke voedingsstoffen je wat meer moet letten. Maar als je dát weet levert een vegetarisch voedingspatroon ontzettend veel voordelen op.

Wil je nou meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier.

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

jonathan
Vind je dit leuk?
18 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel