Vegetarische recepten

De lekkerste vegetarische recepten op een rijtje zonder vlees. Tevens bevatten deze recepten geen ingewikkelde ingrediënten en zijn ze makkelijk te bereiden. Perfect voor vegetariërs of voor als je een dagje geen vlees wil eten. Bijvoorbeeld pasta met groenten en geitenkaas, broodje falafel, risotto met courgette en noedels met tofu. Bij recepten waar vlees wordt genoemd, kun je deze gemakkelijk vervangen voor een gelijknamige vleesvervanger.

meer info

Nieuw

Kaneelbroodjes

Lekkere luchtige kaneelbroodjes maken? Gebruik dit basisrecept voor heerlijke broodjes met een zoete vulling van kaneel en pecannoten

Ontbijt

35 min + 25 min oventijd + 1 uur 15 min rijstijd

8 stuks

Pancakes met kruidnoten en banaan

Helemaal in de Sinterklaas stemming of heb je pepernoten over? Verwerk ze in deze heerlijke fluffy pannenkoekjes.

Ontbijt

20 min

2-3 pers.

Luxe aardappelgratin met champignons en truffel

Maak eens deze aardappelgratin 2.0 met toegevoegde champignons en truffel die het aardappelgerecht nóg lekkerder maken

Bijgerecht

20 min + 35 min oventijd

4 pers.

Speculaaskoeken met amandelspijs

Maak zelf deze heerlijk krokante koeken met speculaaskruiden gevuld met een lekker zoete en zachte vulling van amandelspijs

Bakrecept

40 min bereiden + 15 min oventijd + 1 uur rusttijd

6 stuks

Gourmet pannenkoekjes

Leuk tijdens de feestdagen voor kinderen én volwassenen: mini pannenkoekjes gebakken in een gourmetpannetje 

Bijgerecht

25 min

10 stuks

Geroosterde zoete aardappels uit de oven

Een van de lekkerste manieren om zoete aardappel te bereiden: geroosterd met kruiden uit de oven

Bijgerecht

10 min + 20 min oventijd

2-3 pers.

Vegetarische soepen

Bruine bonensoep

Een lekkere en goed gevulde vegetarische bruine bonensoep met een Mexicaanse twist geserveerd met tortilla

Hoofdgerecht

40 min

4 - 6 pers.

Komkommersoep

Een heerlijk frisse komkommersoep met basilicum en dille, die in 20 minuten op tafel staat.

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Zoete aardappelsoep

Een heerlijk romige zoete aardappelsoep op smaak gebracht met garam masala.

Lunch

50 min

6 pers.

Vega quiches

Quiche met pompoen

Een heerlijke goed gevulde herfstquiche met blokjes pompoen, spinazie en pecannoten. De geitenkaas en ricotta maken de vulling lekker romig en vol van smaak. 

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Quiche met paddenstoelen

Lekker herfstrecept; goed gevulde quiche met paddenstoelen, champignons en Zwitserse Gruyere kaas

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

4 pers.

Bieten quiche

De combinatie van rode bieten met geitenkaas en noten is heerlijk in deze hartige taart

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Vegetarische stamppotjes

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Koolhydraatarme stamppot met andijvie

Een heerlijke koolhydraatarme andijviestamppot, gemaakt met bloemkool in plaats van aardappelen. Lekker met vegetarische gehaktballetjes en champignons

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Wortelstamppot

Maak zelf deze heerlijke winterse stamppot van aardappels en wortel met een snufje kerrie.

Hoofdgerecht

25 min

2 à 3 pers.

Vegetarische gerechten uit de oven

Aardappelschotel met groenten en (vegan) shoarma

Een heerlijke lactosevrije ovenschotel met aardappel, verse groenten en (vegan) shoarma. Weinig voorbereiding en dan lekker in de oven.

Hoofdgerecht

15 min + 35 min

4 pers.

Knolselderij ovenschotel

Lekkere combinatie van knolselderij, aardappel, appel en spekjes in een romige saus gegratineerd met kaas uit de oven

Hoofdgerecht

35 min + 30 min oventijd

4 pers.

Indische pastei met kip (pastei tutup)

Een heerlijke ovenschotel met kip, wortel en erwtjes onder een laagje puree op basis van het recept van mijn schoonmoeder.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

4 pers.

Smaakvolle vegetarische curry's

Zoete aardappelcurry

Een heerlijk romige zoete aardappelcurry met onder andere kikkererwten, paprika en spinazie

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Groene curry met peultjes

Makkelijk curry recept met (vega)kip, peultjes en paprika in een licht pittige groene curry saus geserveerd met rijst

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Makkelijke groentecurry

Milde vegetarische curry met lekker veel groenten zoals broccoli, zoete aardappel en paprika

Hoofdgerecht

40 min

3-4 pers.

Veggy pasta's

Griekse pasticcio

Heerlijke kruidige pastaschotel uit Griekenland, ook wel pastistio genoemd, met laagjes van pasta, gehaktmengsel met oregano en kaneel en een zelfgemaakte bechamelsaus.

Hoofdgerecht

45 min + 45 min oventijd

4 pers.

Romige lactosevrije pasta met champignons

Een heerlijke lactosevrije pasta met room, champignons, lente ui en spekjes.

Hoofdgerecht

15 min

2 pers.

Gnocchi met pesto en courgette

Super snel pastagerecht van gnocchi met pesto, ideaal als je snel iets lekker op tafel wil hebben!

Hoofdgerecht

15 min

2 pers.

Lekker vega bbq-en

Tempeh spiesen met ananas

Lekkere vegetarische spiesjes voor op de BBQ van gemarineerde tempeh, ananas en paprika

Bijgerecht

20 min

6 stuks

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Vegetarische barbecue burgers

Heerlijke zelfgemaakte vegetarische burgers van kikkererwten en barbecuesaus met een simpele komkommersalade

Hoofdgerecht

45 min

2 stuks

Wat is vegetarisch eten?

Een vegetarisch gerecht bevat geen vlees of vis en bestaan voornamelijk uit groente, fruit, ei, peulvruchten, noten, pitten, brood, graanproducten en zuivel. Als vegetariër let je er vaak ook op dat je geen producten eet waar gelatine (gemaakt van huid of beenderen van een dier) of kalfsstremsel in zit. Met name de laatste zit vaak in kaas.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten?

In veganistisch gerechten worden ook geen ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van een dier. Denk hierbij aan zuivel, eieren en honing. Deze worden vaak wel in vegetarische gerechten gebruikt. Op LeukeRecepten hebben we ook een groot aantal lekkere vegan recepten. 

Is vegetarisch eten gezonder?

Over het algemeen is vegetarisch eten vaak gezonder omdat je automatisch meer groenten eet. Echter kun je nog steeds een vette hap eten of te veel suikers binnenkrijgen. Ook zijn vleesvervangers niet per se altijd gezond. Hier kan veel vet of zout in zitten. Ben je benieuwd hoe ik het heb ervaren om te stoppen met vlees eten? Lees dan deze blog. 

“Ik wil wat vaker vegetarisch eten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Hoe stap je makkelijk over naar vegetarisch eten?”

Maak het jezelf niet te moeilijk om meteen ‘cold turkey’ te stoppen met vlees en vis te eten. Bouw het rustig af en ga eens lekker experimenteren. Eet je bijvoorbeeld graag stamppotten? Vervang het stukje vlees eens voor een lekkere vleesvervanger. Ook voor de ‘échte’ vleeseters is het een makkelijke stap om daar eens mee te beginnen. Laat ook vooral het idee los dat het hetzelfde moet zijn. Verder kun je met vegetarische gerechten eindeloos variëren. Van kruidige curry’s tot pasta’s en bbq-gerechten. 

Wanneer is kaas vegetarisch?

Helaas zijn nog niet alle kazen vegetarisch. Vaak wordt er een stremsel gebruikt wat afkomstig is van de lebmaag van een kalf. Om dit te verkrijgen moet het dier gedood worden. Officieel ben je dus geen vegetariër als je kaas met dierlijk stremsel eet. Tegenwoordig zijn steeds meer kazen gemaakt met een plantaardig stremsel. Dit wordt vernoemd op de verpakking van de kaas die je koopt. Traditionele kazen, vaak Italiaanse kazen, mogen pas een bepaalde naam krijgen als ze volgens de traditionele methode worden geproduceerd, bijvoorbeeld bij Parmezaanse kaas. Deze bevatten dus altijd dierlijk stremsel. Probeer eens een plantaardige variant op deze kazen.

Maak een gratis LeukeRecepten account

• Bewaar je favoriete recepten

• Elke week een persoonlijk   

   weekmenu in je mail

• Voeg eigen notities toe

• Maak een eigen eetplanning