Vegetarische recepten

De lekkerste vegetarische recepten op een rijtje zonder vlees. Tevens bevatten deze recepten geen ingewikkelde ingrediënten en zijn ze makkelijk te bereiden. Perfect voor vegetariërs of voor als je een dagje geen vlees wil eten. Bijvoorbeeld pasta met groenten en geitenkaas, broodje falafel, risotto met courgette en noedels met tofu. Bij recepten waar vlees wordt genoemd, kun je deze gemakkelijk vervangen voor een gelijknamige vleesvervanger.

meer info

Nieuw

Quiche met asperges

Een heerlijke hartige taart met een vulling van groene en/of witte asperges, zachte geitenkaas en een vleugje citroen, lekker als lunch of avondmaal.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Turkse pide met gehakt

Makkelijk en snel recept voor heerlijke Turkse broodjes gevuld met een kruidig gehaktmengsel.

Hoofdgerecht

20 min

4 stuks

Portobello burger

Een gegrilde portobello met balsamico is ideaal als vegetarische vervanger op een burger, lekker vlezig van structuur en heerlijk van smaak.

Hoofdgerecht

30 min

4 stuks

Indonesische gado gado

Makkelijk recept voor vegetarische gado gado uit de Indonesische keuken met verschillende groenten, gekookt ei, rijst en een heerlijke pindasaus.

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Glutenvrije pasta met cherry tomaatjes

Glutenvrij koken hoeft niet moeilijk te zijn. Met glutenvrije fusilli zet je in 20 minuten deze heerlijke tomatenpasta op tafel.

Hoofdgerecht

20 min + 20 min

2 pers.

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Bijgerecht

25 min

4 pers.

Vegetarische soepen

Lentesoep

Een heerlijk romig soepje met verse lentegroenten zoals groene asperges, lente ui en spinazie. In slechts 25 minuten gemaakt.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Knoflooksoep met gepofte knoflook

Lekkere romige knoflooksoep, en omdat de knoflook gepoft is in de oven is krijgt hij een lekkere geroosterde en milde smaak. 

Voorgerecht

25 min + 45 min oventijd

4 pers.

Bruine bonensoep

Een lekkere en goed gevulde vegetarische bruine bonensoep met een Mexicaanse twist geserveerd met tortilla

Hoofdgerecht

40 min

4 - 6 pers.

Vega quiches

Andijvietaart met gehakt 

Probeer eens deze lekkere quiche met andijvie, gehakt, walnoten en oude kaas. Een heerlijke combi in een krokante korst. 

Hoofdgerecht

25 min + 50 min oventijd

3-4 pers.

Quiche met pompoen

Een heerlijke goed gevulde herfstquiche met blokjes pompoen, spinazie en pecannoten. De geitenkaas en ricotta maken de vulling lekker romig en vol van smaak. 

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Quiche met paddenstoelen

Lekker herfstrecept; goed gevulde quiche met paddenstoelen, champignons en Zwitserse Gruyere kaas

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

4 pers.

Vegetarische stamppotjes

Rode kool stamppot

Lekkere winterse stamppot met rode kool, appel en een snufje kaneel. Inclusief bereiding met kant en klare rode kool en verse rode kool.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min extra bij gebruik verse rode kool

4 pers.

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Koolhydraatarme stamppot met andijvie

Een heerlijke koolhydraatarme andijviestamppot, gemaakt met bloemkool in plaats van aardappelen. Lekker met vegetarische gehaktballetjes en champignons

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Vegetarische gerechten uit de oven

Vegan kapsalon

Veganize dit fastfood gerecht met vegan shoarma, laagjes ovenfriet en vegan kaas met een snelle zoetzure salade erbij.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Ovenschotel met ragout en broccoli

Een laag aardappelpuree met daaronder romige ragout met kip en roosjes broccoli. Een heerlijk combinatie in 1 ovenschaal.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

3-4 pers.

Lasagne bolognese

Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.

Hoofdgerecht

1 uur + 45 min oventijd

4 pers.

Smaakvolle vegetarische curry's

Gele curry met bloemkoolrijst

Lekkere kruidige curry met veel groenten die in 35 minuten op tafel staat, geserveerd met bloemkoolrijst en cashewnoten.

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Zoete aardappelcurry

Een heerlijk romige zoete aardappelcurry met onder andere kikkererwten, paprika en spinazie

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Groene curry met peultjes

Makkelijk curry recept met (vega)kip, peultjes en paprika in een licht pittige groene curry saus geserveerd met rijst

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarische pasta's

Open lasagne met spinazie

Steel de show aan tafel en serveer deze mooie open lasagne met tomatensaus, ricotta en verse spinazie.

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Romige vegan pasta carbonara

Een échte Italiaanse klassieker, maar dan 100% plantaardig. Spaghetti met een romige saus en kokos bacon.

Hoofdgerecht

25 min + 3 uur rusttijd

4 pers.

Lente pasta

Een lekkere groene pasta met asperges en erwtjes in een romige pestosaus die lekker fris smaakt door de toegevoegde citroen.

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Lekker vega bbq-en

Gegrilde asperges met Parmezaanse kaas

Een heerlijke combinatie van witte asperges van de grill geserveerd op Italiaanse wijze met Parmezaanse kaas en gedroogde tomaatjes.

Voorgerecht

25 min

2 pers.

Tempeh spiesen met ananas

Lekkere vegetarische spiesjes voor op de BBQ van gemarineerde tempeh, ananas en paprika

Bijgerecht

20 min

6 stuks

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Wat is vegetarisch eten?

Een vegetarisch gerecht bevat geen vlees of vis en bestaan voornamelijk uit groente, fruit, ei, peulvruchten, noten, pitten, brood, graanproducten en zuivel. Als vegetariër let je er vaak ook op dat je geen producten eet waar gelatine (gemaakt van huid of beenderen van een dier) of kalfsstremsel in zit. Met name de laatste zit vaak in kaas.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten?

In veganistisch gerechten worden ook geen ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van een dier. Denk hierbij aan zuivel, eieren en honing. Deze worden vaak wel in vegetarische gerechten gebruikt. Op LeukeRecepten hebben we ook een groot aantal lekkere vegan recepten. 

Is vegetarisch eten gezonder?

Over het algemeen is vegetarisch eten vaak gezonder omdat je automatisch meer groenten eet. Echter kun je nog steeds een vette hap eten of te veel suikers binnenkrijgen. Ook zijn vleesvervangers niet per se altijd gezond. Hier kan veel vet of zout in zitten. Ben je benieuwd hoe ik het heb ervaren om te stoppen met vlees eten? Lees dan deze blog. 

“Ik wil wat vaker vegetarisch eten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Hoe stap je makkelijk over naar vegetarisch eten?”

Maak het jezelf niet te moeilijk om meteen ‘cold turkey’ te stoppen met vlees en vis te eten. Bouw het rustig af en ga eens lekker experimenteren. Eet je bijvoorbeeld graag stamppotten? Vervang het stukje vlees eens voor een lekkere vleesvervanger. Ook voor de ‘échte’ vleeseters is het een makkelijke stap om daar eens mee te beginnen. Laat ook vooral het idee los dat het hetzelfde moet zijn. Verder kun je met vegetarische gerechten eindeloos variëren. Van kruidige curry’s tot pasta’s en bbq-gerechten. 

Wanneer is kaas vegetarisch?

Helaas zijn nog niet alle kazen vegetarisch. Vaak wordt er een stremsel gebruikt wat afkomstig is van de lebmaag van een kalf. Om dit te verkrijgen moet het dier gedood worden. Officieel ben je dus geen vegetariër als je kaas met dierlijk stremsel eet. Tegenwoordig zijn steeds meer kazen gemaakt met een plantaardig stremsel. Dit wordt vernoemd op de verpakking van de kaas die je koopt. Traditionele kazen, vaak Italiaanse kazen, mogen pas een bepaalde naam krijgen als ze volgens de traditionele methode worden geproduceerd, bijvoorbeeld bij Parmezaanse kaas. Deze bevatten dus altijd dierlijk stremsel. Probeer eens een plantaardige variant op deze kazen.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!