Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

De lekkerste vegetarische recepten op een rijtje zonder vlees of vis. Perfect voor vegetariërs of voor als je een dagje geen vlees wil eten. Bijvoorbeeld pasta met groenten en geitenkaas, broodje falafel, of noedels met tofu. Bij recepten waar vlees wordt genoemd kun je deze gemakkelijk vervangen voor een gelijknamige vleesvervanger.

Populair

Shakshuka

Heerlijk vegetarisch pannetje met tomatensaus en puntpaprika met licht gestolde eieren, lekker om met brood in te dippen

Hoofdgerecht

35 min

3 pers.

Risotto met champignons en truffel

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Pastaschelpen met spinazie

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Nieuw

Pastinaak stamppot met balletjes

Een heerlijk recept voor de herfst: pastinaak stamppot met boerenkool. Met lekker veel groenten en vega gehaktballetjes met jus. Je kunt deze stamppot met vlees, vegetarisch of vegan maken.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min

3 pers.

Nasi taart

Deze nasi taart is een quiche met Oosterse groenten en een creatieve twist op de klassieke nasi. Met knapperig bladerdeeg, verse wokgroenten en kruidig (vegetarisch) gehakt is dit een heerlijke avondmaaltijd.

Hoofdgerecht

30 min + 35 min minuten

4 pers.

Speculaas granola

Heerlijke speculaas granola met walnoten, speculaas kruiden, pompoenpitten en amandelschaafsel. Een voedzaam ontbijtje dat je binnen 5 minuten in de oven hebt staan. Lekker met jouw favoriete yoghurt of kwark.

Ontbijt recept

5 min + 20 min

8 pers.

Speculaas bladerdeeg staf

Deze speculaas bladerdeeg staf maak je met Speculoos en bladerdeeg, twee dingen die ik ontzettend lekker vind! Je hebt deze Speculaas bladerdeeg staven al binnen 15 minuten in de oven staan. Een leuk hapje voor Sinterklaas en ideaal voor een gezellig avondje.

Bakrecept

15 min + 20 min oventijd

8 stuks

Pepersaus maken

Maak in 10 minuten dit lekkere romige pepersausje makkelijk zelf zonder pakjes of zakjes. Met een aantal basisingrediënten maak je deze pepersaus voor 4 personen in een handomdraai. Lekker bij gegrild vlees, groenten en aardappels.

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Gevulde speculaas

Laat de geur van versgebakken speculaas je huis vullen met dit heerlijke recept voor gevulde speculaas. Met een knapperige korst, smeuïge amandelspijs en lekkere speculaaskruiden is dit een echte traktatie voor tijdens de koudere dagen.

Tussendoortjes

50 min + 30 min oventijd

10 pers.

Uitgelicht recept

Pastaschelpen met spinazie

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Bekijk recept

Vegetarische pasta's

Krokante gnocchi met dip

Maak gnocchi eens op een andere manier zoals deze krokante gnocchi uit de Airfryer of Healthfryer. Heerlijk gekruid en goudbruin gebakken, lekker als hapje of bij het avondeten. Combineer ze met een frisse salade voor een compleet hoofdgerecht.

Hoofdgerecht

5 min + 15 min oventijd

4 pers.

Pasta met gorgonzola

Een makkelijke en smaakvolle pasta met gorgonzola. Deze pasta is lekker simpel: gekookte spaghetti in een romige saus van gesmolten gorgonzola kaas, spinazie, cherrytomaatjes en walnoten. Een beetje peterselie erover en klaar!

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Pasta met gebakken feta

Deze populaire pasta met gebakken feta is een heerlijk mediterraans gerecht waar je gegarandeerd gelukkig van wordt. Met de tomaten, puntpaprika en feta uit de oven maak je een smaakvolle, romige saus.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

2 pers.

Vegetarische soepen

Tomatensoep met balletjes

Dit is voor mij heerlijk comfortfood: zelfgemaakte tomatensoep met balletjes. Lekker als lunch of avondmaal met wat verse broodjes. Of voeg wat soepgroenten toe voor een maaltijdsoep.

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Pindasoep

Zin in een romige, smaakvolle soep die snel op tafel staat? Maak dan eens deze verrassend lekkere pindasoep die je eenvoudig zelf maakt. Deze soep ga je zeker vaker maken!

Voorgerecht

25 min

2 pers.

Stevige bruine bonensoep

Een stevige soep boordevol groenten en bonen. Deze soep is eenvoudig om te maken, budget friendly en ideaal om voor een groot gezelschap te maken.

Hoofdgerecht

15 min + 20 min kooktijd

4 pers.

Vega quiches

Spinazietaart

Geniet van een verrukkelijk hoofdgerecht met deze smaakvolle spinazietaart. Met bladerdeeg, hartige feta en walnoten is dit een hartige taart die je zeker eens moet proberen! Ook lekker als lunch.

Hoofdgerecht

30 min + 40 min oventijd

4 pers.

Courgettetaart

Proef deze smaakvolle courgettetaart: met knapperig bladerdeeg, een romige vulling met courgette en gedroogde tomaatjes. Een heerlijke hartige taart als hoofdgerecht met salade of een kom soep.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

3 pers.

Hartig ontbijttaartje

Geniet in het weekend van dit lekkere hartige taartje. Met slechts 2 plakjes deeg, spekjes, gedroogde tomaatjes, eieren, room en kruiden maak je een heerlijke start van de dag. Ook leuk voor Vaderdag!

Ontbijt recept

15 min + 20 min oventijd

2 stuks

Vegetarische stamppotjes

Zomerstamppot met ricotta

Je kunt gerust van stamppot genieten in de zomer met deze lichte en frisse variant met little gem sla, snijbonen en ricotta. Een smeuïge mix van kruimige aardappels, romige ricotta en knapperige groenten. Top het geheel af met hartige spekjes (vega) voor een heerlijke hartige touch. Voedzaam en eenvoudig om te maken.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Bloemkoolstamppot met spekjes

Lekker stamppotje van aardappels en bloemkool met een bite van walnoten en (vega) spekjes. Het kleine vleugje mosterd maakt de stamppot extra lekker.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Broccoli stamppot

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke maaltijd die boordevol smaak zit? Probeer dit recept voor broccoli stamppot eens. Alles wat je nodig hebt is o.a. broccoli, aardappelen en kruiden om de perfecte combinatie van smaken te creëren. Lekker met wat krokante walnoten. 

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarische gerechten uit de oven

Pastaschotel met geroosterde pompoen

Ontdek deze heerlijke ovenschotel met pasta en geroosterde pompoen, perfect voor een gezellige avondmaaltijd. Proef de combinatie van smeuïge mozzarella, kruidige saus en knapperige walnoten! Dit makkelijke en vegetarische herfstgerecht staat op tafel in slechts 60 minuten.

Hoofdgerecht

15 min + 45 min oventijd

4 pers.

Orzo ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel met orzo, tomaat, courgette en paprika. Lekker gekruid en met geraspte Parmezaanse kaas bovenop. Je hebt deze ovenschotel voor 4 personen al in 25 minuten in de oven staan.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

4 pers.

Pittige lasagne

Zin in een beetje pit op je bord? Maak dan deze heerlijke pittige lasagne, boordevol smaak en verschillende kruiden. Gegarandeerd een nieuwe favoriet voor liefhebbers van pikant eten.

Hoofdgerecht

30 min + 40 min oventijd

4 pers.

Smaakvolle vegetarische curry's

Kip madras

Maak zelf deze verse kip madras zonder pakjes en zakjes. Een romig en kruidig mengsel van stukjes kip, paprika en appel geserveerd met rijst en boontjes.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Kikkererwten curry

Heerlijke romige kikkererwten curry met veel groenten en peulvruchten. Lekker, vullend, gezond en bovendien vegetarisch én vegan.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Butter paneer curry

Een eiwitrijke, vegetarische curry vol met groenten zoals broccoli, doperwten en paprika en krokante blokjes gebakken paneer

Hoofdgerecht

40 min

3 pers.

Lekker vega bbq-en

Broodje pulled oesterzwam met BBQ-saus

Met paddenstoelen kun je alle kanten op. Dit heerlijke broodje met pulled oesterzwammen in BBQ-saus zal je versteld doen staan van de smaak, maar is ook erg gemakkelijk om te maken.

Hoofdgerecht

10 min + 10 min kooktijd

2 broodjes

Portobello pizza's

Heerlijke portobello pizza's die je in 10 minuutjes in de oven of op de BBQ hebt staan. Portobello's gevuld met pizzasaus, tomaatjes, mozzarella en afgemaakt met basilicum. Een heerlijk gerecht dat perfect samengaat met een frisse salade!

Hoofdgerecht

10 min + 10 min oventijd

2 stuks

Courgette spies met marinade

Deze heerlijke en kleurrijke courgettespiesjes zijn makkelijk om te maken, perfect als plantaardige optie bij de BBQ en ook lekker voedzaam. Zo verras je zelfs de vleeseters met groenten!

Bijgerecht

10 min bereidingstijd + 15 min baktijd

10 spiesen

Wat is vegetarisch eten?

Een vegetarisch gerecht bevat geen vlees of vis en bestaan voornamelijk uit groente, fruit, ei, peulvruchten, noten, pitten, brood, graanproducten en zuivel. Als vegetariër let je er vaak ook op dat je geen producten eet waar gelatine (gemaakt van huid of beenderen van een dier) of kalfsstremsel in zit. Met name de laatste zit vaak in kaas.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten?

In veganistisch gerechten worden ook geen ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van een dier. Denk hierbij aan zuivel, eieren en honing. Deze worden vaak wel in vegetarische gerechten gebruikt. Op LeukeRecepten hebben we ook een groot aantal lekkere vegan recepten. 

Is vegetarisch eten gezonder?

Over het algemeen is vegetarisch eten vaak gezonder omdat je automatisch meer groenten eet. Echter kun je nog steeds een vette hap eten of te veel suikers binnenkrijgen. Ook zijn vleesvervangers niet per se altijd gezond. Hier kan veel vet of zout in zitten. Ben je benieuwd hoe ik het heb ervaren om te stoppen met vlees eten? Lees dan deze blog. 

“Ik wil wat vaker vegetarisch eten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Hoe stap je makkelijk over naar vegetarisch eten?”

Maak het jezelf niet te moeilijk om meteen ‘cold turkey’ te stoppen met vlees en vis te eten. Bouw het rustig af en ga eens lekker experimenteren. Eet je bijvoorbeeld graag stamppotten? Vervang het stukje vlees eens voor een lekkere vleesvervanger. Ook voor de ‘échte’ vleeseters is het een makkelijke stap om daar eens mee te beginnen. Laat ook vooral het idee los dat het hetzelfde moet zijn. Verder kun je met vegetarische gerechten eindeloos variëren. Van kruidige curry’s tot pasta’s en bbq-gerechten. 

Wanneer is kaas vegetarisch?

Helaas zijn nog niet alle kazen vegetarisch. Vaak wordt er een stremsel gebruikt wat afkomstig is van de lebmaag van een kalf. Om dit te verkrijgen moet het dier gedood worden. Officieel ben je dus geen vegetariër als je kaas met dierlijk stremsel eet. Tegenwoordig zijn steeds meer kazen gemaakt met een plantaardig stremsel. Dit wordt vernoemd op de verpakking van de kaas die je koopt. Traditionele kazen, vaak Italiaanse kazen, mogen pas een bepaalde naam krijgen als ze volgens de traditionele methode worden geproduceerd, bijvoorbeeld bij Parmezaanse kaas. Deze bevatten dus altijd dierlijk stremsel. Probeer eens een plantaardige variant op deze kazen.