De lekkerste vegetarische recepten op een rijtje zonder vlees of vis. Perfect voor vegetariërs of voor als je een dagje geen vlees wil eten. Bijvoorbeeld pasta met groenten en geitenkaas, broodje falafel, of noedels met tofu. Bij recepten waar vlees wordt genoemd kun je deze gemakkelijk vervangen voor een gelijknamige vleesvervanger.
Hoofdgerecht
25 min + 25 min oventijd
2 pers.
Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus
Bekijk receptZin in een romige, kleurrijke en frisse pastasalade? Dan is dit recept voor jou! Het recept is helemaal plantaardig en kan glutenvrij gemaakt worden. Met de artisjokharten, yoghurtdressing en kleurrijke groenten heb je in 25 minuten een snelle en voedzame maaltijd op tafel staan!
Hoofdgerecht
15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd
4 porties
Je kunt gerust van stamppot genieten in de zomer met deze lichte en frisse variant met little gem sla, snijbonen en ricotta. Een smeuïge mix van kruimige aardappels, romige ricotta en knapperige groenten. Top het geheel af met hartige spekjes (vega) voor een heerlijke hartige touch. Voedzaam en eenvoudig om te maken.
Hoofdgerecht
25 min
2 pers.
Een vegetarisch gerecht bevat geen vlees of vis en bestaan voornamelijk uit groente, fruit, ei, peulvruchten, noten, pitten, brood, graanproducten en zuivel. Als vegetariër let je er vaak ook op dat je geen producten eet waar gelatine (gemaakt van huid of beenderen van een dier) of kalfsstremsel in zit. Met name de laatste zit vaak in kaas.
In veganistisch gerechten worden ook geen ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van een dier. Denk hierbij aan zuivel, eieren en honing. Deze worden vaak wel in vegetarische gerechten gebruikt. Op LeukeRecepten hebben we ook een groot aantal lekkere vegan recepten.
Over het algemeen is vegetarisch eten vaak gezonder omdat je automatisch meer groenten eet. Echter kun je nog steeds een vette hap eten of te veel suikers binnenkrijgen. Ook zijn vleesvervangers niet per se altijd gezond. Hier kan veel vet of zout in zitten. Ben je benieuwd hoe ik het heb ervaren om te stoppen met vlees eten? Lees dan deze blog.
Maak het jezelf niet te moeilijk om meteen ‘cold turkey’ te stoppen met vlees en vis te eten. Bouw het rustig af en ga eens lekker experimenteren. Eet je bijvoorbeeld graag stamppotten? Vervang het stukje vlees eens voor een lekkere vleesvervanger. Ook voor de ‘échte’ vleeseters is het een makkelijke stap om daar eens mee te beginnen. Laat ook vooral het idee los dat het hetzelfde moet zijn. Verder kun je met vegetarische gerechten eindeloos variëren. Van kruidige curry’s tot pasta’s en bbq-gerechten.
Helaas zijn nog niet alle kazen vegetarisch. Vaak wordt er een stremsel gebruikt wat afkomstig is van de lebmaag van een kalf. Om dit te verkrijgen moet het dier gedood worden. Officieel ben je dus geen vegetariër als je kaas met dierlijk stremsel eet. Tegenwoordig zijn steeds meer kazen gemaakt met een plantaardig stremsel. Dit wordt vernoemd op de verpakking van de kaas die je koopt. Traditionele kazen, vaak Italiaanse kazen, mogen pas een bepaalde naam krijgen als ze volgens de traditionele methode worden geproduceerd, bijvoorbeeld bij Parmezaanse kaas. Deze bevatten dus altijd dierlijk stremsel. Probeer eens een plantaardige variant op deze kazen.