Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

De lekkerste vegetarische recepten op een rijtje zonder vlees of vis. Perfect voor vegetariërs of voor als je een dagje geen vlees wil eten. Bijvoorbeeld pasta met groenten en geitenkaas, broodje falafel, of noedels met tofu. Bij recepten waar vlees wordt genoemd kun je deze gemakkelijk vervangen voor een gelijknamige vleesvervanger.

Populair

Shakshuka

Heerlijk vegetarisch pannetje met tomatensaus en puntpaprika met licht gestolde eieren, lekker om met brood in te dippen

Hoofdgerecht

35 min

3 pers.

Risotto met champignons en truffel

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Pastaschelpen met spinazie

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Nieuw

Flensjes

Maak zelf heerlijke flensjes met dit makkelijke basisrecept. Een flensje is een soort dunne pannenkoek en is lekker als dessert. Serveer met siroop, lekker vers fruit en wat poedersuiker, of met een bolletje ijs.

Nagerecht

30 min

8 stuks

Kaasstengels maken

Een eenvoudig recept om zelf heerlijk knapperige kaasstengels te maken, met maar 5 ingrediënten! Leuk om te maken en het vult je keuken met de geur van versgebakken kaasstengels. Perfect voor bij de borrel of als snack.

Hapjes en snacks

20 min + 15 min oventijd

7 stuks

Chinese kool wok met kerrie

Deze Chinese kool roerbak is het perfecte recept voor een snelle doordeweekse avondmaaltijd. Heerlijk met gebakken tempé en een portie rijst.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 pers.

Gezonde eiwit omelet met groenten

Deze omelet uit de oven met courgette, tomaat en mozzarella is heel luchtig en bevat weinig vetten en veel eiwitten waardoor je een lang vol gevoel hebt. De schuimomelet klop je op met een mixer waardoor hij extra luchtig wordt.

Lunch recept

15 min + 15 min oventijd

1 persoon

Bibimbap (Koreaans rijstgerecht)

Bibimbap is een populair Koreaans rijstgerecht met groenten en een gebakken eitje. Deze bibimbap rijst bowl maak je met komkommer, shiitake, wortel en een lekkere zelfgemaakte saus.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Banoffee toetje in een glaasje

Een overheerlijk toetje in een glaasje, gebaseerd op banoffee taart met banaan, room en karamel. Dit dessert heeft lekkere laagjes met Bastogne en wordt gemaakt met roomkaas.

Nagerecht

25 min

4 stuks

Uitgelicht recept

Pastaschelpen met spinazie

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Bekijk recept

Vegetarische pasta's

Romige artisjok pastasalade

Zin in een romige, kleurrijke en frisse pastasalade? Dan is dit recept voor jou! Het recept is helemaal plantaardig en kan glutenvrij gemaakt worden. Met de artisjokharten, yoghurtdressing en kleurrijke groenten heb je in 25 minuten een snelle en voedzame maaltijd op tafel staan!

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 porties

Pasta met aubergine

Lekkere vegetarische pasta met aubergine en cherrytomaatjes in een smaakvolle tomatensaus. Een makkelijk basisrecept met pasta en verse ingrediënten dat je in 25 min op tafel zet.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Romige pasta met tuinbonen en zongedroogde tomaat

Een romige spaghetti die 100% plantaardig is, gemaakt met peulvruchten en een heerlijke smaak heeft door de Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaat. Niet alleen heel gemakkelijk, het staat ook nog eens in 20 minuten op tafel!

Hoofdgerecht

5 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 pers.

Vegetarische soepen

Paprika courgettesoep

Zin in een heerlijke, gezonde en smaakvolle soep? Probeer dan onze paprika courgettesoep, een eenvoudig en voedzaam gerecht dat heerlijk vullend is.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Koolrabisoep

Geen idee wat je met koolrabi moet maken? Maak deze lekkere verse romige koolrabisoep, makkelijk zelf gemaakt in 20 minuutjes. Serveer met wat knoflookcroutons voor een lekkere crunch en bite.

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Verse kerriesoep

Maak zelf een pan met heerlijke romige kerriesoep op basis van aardappel, prei en kerrie geserveerd met blokjes zoete appel. Dus maak je klaar voor wat gezellig comfort food met dit hartige soep recept! Binnen 25 minuten vers op tafel.

Voorgerecht

25 min

6 pers.

Vega quiches

Spinazietaart

Geniet van een verrukkelijk hoofdgerecht met deze smaakvolle spinazietaart. Met bladerdeeg, hartige feta en walnoten is dit een hartige taart die je zeker eens moet proberen! Ook lekker als lunch.

Hoofdgerecht

30 min + 40 min oventijd

4 pers.

Courgettetaart

Proef deze smaakvolle courgettetaart: met knapperig bladerdeeg, een romige vulling met courgette en gedroogde tomaatjes. Een heerlijke hartige taart als hoofdgerecht met salade of een kom soep.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

3 pers.

Hartig ontbijttaartje

Geniet in het weekend van dit lekkere hartige taartje. Met slechts 2 plakjes deeg, spekjes, gedroogde tomaatjes, eieren, room en kruiden maak je een heerlijke start van de dag. Ook leuk voor Vaderdag!

Ontbijt recept

15 min + 20 min oventijd

2 stuks

Vegetarische stamppotjes

Zomerstamppot met ricotta

Je kunt gerust van stamppot genieten in de zomer met deze lichte en frisse variant met little gem sla, snijbonen en ricotta. Een smeuïge mix van kruimige aardappels, romige ricotta en knapperige groenten. Top het geheel af met hartige spekjes (vega) voor een heerlijke hartige touch. Voedzaam en eenvoudig om te maken.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Bloemkoolstamppot met spekjes

Lekker stamppotje van aardappels en bloemkool met een bite van walnoten en (vega) spekjes. Het kleine vleugje mosterd maakt de stamppot extra lekker.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Broccoli stamppot

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke maaltijd die boordevol smaak zit? Probeer dit recept voor broccoli stamppot eens. Alles wat je nodig hebt is o.a. broccoli, aardappelen en kruiden om de perfecte combinatie van smaken te creëren. Lekker met wat krokante walnoten. 

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarische gerechten uit de oven

Pittige lasagne

Zin in een beetje pit op je bord? Maak dan deze heerlijke pittige lasagne, boordevol smaak en verschillende kruiden. Gegarandeerd een nieuwe favoriet voor liefhebbers van pikant eten.

Hoofdgerecht

30 min + 40 min oventijd

4 pers.

Courgette ovenschotel

Lichte en vegetarische ovenschotel met plakjes courgette en aardappel in een romige pestosaus en pijnboompitjes uit de oven. Courgette is een lekkere lichte groente die bijna bij iedereen in de smaak valt en ook in een ovenschotel heerlijk is.

Hoofdgerecht

25 min + 30 min oventijd

3 pers.

Gnocchi met spinazie uit de oven

Geniet van een heerlijke vegetarische ovenschotel met gnocchi, verse spinazie en romige ricotta met citroen. Dit eenvoudige recept combineert de smaken van frisse citroen, hartige Parmezaanse kaas en krokante pijnboompitten.

Hoofdgerecht

25 min + 20 min oventijd

3 pers.

Smaakvolle vegetarische curry's

Kip madras

Maak zelf deze verse kip madras zonder pakjes en zakjes. Een romig en kruidig mengsel van stukjes kip, paprika en appel geserveerd met rijst en boontjes.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Kikkererwten curry

Heerlijke romige kikkererwten curry met veel groenten en peulvruchten. Lekker, vullend, gezond en bovendien vegetarisch én vegan.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Butter paneer curry

Een eiwitrijke, vegetarische curry vol met groenten zoals broccoli, doperwten en paprika en krokante blokjes gebakken paneer

Hoofdgerecht

40 min

3 pers.

Lekker vega bbq-en

Portobello pizza's

Heerlijke portobello pizza's die je in 10 minuutjes in de oven of op de BBQ hebt staan. Portobello's gevuld met pizzasaus, tomaatjes, mozzarella en afgemaakt met basilicum. Een heerlijk gerecht dat perfect samengaat met een frisse salade!

Hoofdgerecht

10 min + 10 min oventijd

2 stuks

Courgette spies met marinade

Deze heerlijke en kleurrijke courgettespiesjes zijn makkelijk om te maken, perfect als plantaardige optie bij de BBQ en ook lekker voedzaam. Zo verras je zelfs de vleeseters met groenten!

Bijgerecht

10 min bereidingstijd + 15 min baktijd

10 spiesen

Stokbrood van de BBQ

Een lekker gegratineerd sneetje stokbrood met kruidenroomkaas en gesmolten kaas van de BBQ. De perfecte starter van een gezellige barbecue en makkelijk te maken met maar 3 basis ingrediënten.

Bijgerecht

20 min

1 stokbrood

Wat is vegetarisch eten?

Een vegetarisch gerecht bevat geen vlees of vis en bestaan voornamelijk uit groente, fruit, ei, peulvruchten, noten, pitten, brood, graanproducten en zuivel. Als vegetariër let je er vaak ook op dat je geen producten eet waar gelatine (gemaakt van huid of beenderen van een dier) of kalfsstremsel in zit. Met name de laatste zit vaak in kaas.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten?

In veganistisch gerechten worden ook geen ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van een dier. Denk hierbij aan zuivel, eieren en honing. Deze worden vaak wel in vegetarische gerechten gebruikt. Op LeukeRecepten hebben we ook een groot aantal lekkere vegan recepten. 

Is vegetarisch eten gezonder?

Over het algemeen is vegetarisch eten vaak gezonder omdat je automatisch meer groenten eet. Echter kun je nog steeds een vette hap eten of te veel suikers binnenkrijgen. Ook zijn vleesvervangers niet per se altijd gezond. Hier kan veel vet of zout in zitten. Ben je benieuwd hoe ik het heb ervaren om te stoppen met vlees eten? Lees dan deze blog. 

“Ik wil wat vaker vegetarisch eten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Hoe stap je makkelijk over naar vegetarisch eten?”

Maak het jezelf niet te moeilijk om meteen ‘cold turkey’ te stoppen met vlees en vis te eten. Bouw het rustig af en ga eens lekker experimenteren. Eet je bijvoorbeeld graag stamppotten? Vervang het stukje vlees eens voor een lekkere vleesvervanger. Ook voor de ‘échte’ vleeseters is het een makkelijke stap om daar eens mee te beginnen. Laat ook vooral het idee los dat het hetzelfde moet zijn. Verder kun je met vegetarische gerechten eindeloos variëren. Van kruidige curry’s tot pasta’s en bbq-gerechten. 

Wanneer is kaas vegetarisch?

Helaas zijn nog niet alle kazen vegetarisch. Vaak wordt er een stremsel gebruikt wat afkomstig is van de lebmaag van een kalf. Om dit te verkrijgen moet het dier gedood worden. Officieel ben je dus geen vegetariër als je kaas met dierlijk stremsel eet. Tegenwoordig zijn steeds meer kazen gemaakt met een plantaardig stremsel. Dit wordt vernoemd op de verpakking van de kaas die je koopt. Traditionele kazen, vaak Italiaanse kazen, mogen pas een bepaalde naam krijgen als ze volgens de traditionele methode worden geproduceerd, bijvoorbeeld bij Parmezaanse kaas. Deze bevatten dus altijd dierlijk stremsel. Probeer eens een plantaardige variant op deze kazen.