Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

De lekkerste vegetarische recepten op een rijtje zonder vlees of vis. Perfect voor vegetariërs of voor als je een dagje geen vlees wil eten. Bijvoorbeeld pasta met groenten en geitenkaas, broodje falafel, of noedels met tofu. Bij recepten waar vlees wordt genoemd kun je deze gemakkelijk vervangen voor een gelijknamige vleesvervanger.

Populair

Shakshuka

Heerlijk vegetarisch pannetje met tomatensaus en puntpaprika met licht gestolde eieren, lekker om met brood in te dippen

Hoofdgerecht

35 min

3 pers.

Risotto met champignons en truffel

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Pastaschelpen met spinazie

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Nieuw

Vegan Hollandse pannenkoeken met appel

De typische Hollandse pannenkoeken met appel en rozijnen voor het hele gezin. 100% plantaardig en binnen een mum van tijd op tafel.

Ontbijt

20 min bereidingstijd

4 pers.

Pompoen ovenschotel

Heerlijke herfstige ovenschotel van een kruidig gehaktmengsel onder een laagje smeuïge pompoenpuree met knapperige pompoenpitten.

Hoofdgerecht

35 min + 25 min oventijd

4 pers.

Mexicaanse lasagne met tortilla wraps

Eens een keer iets anders proberen? Maak deze heerlijke ovenschotel met laagjes tortillawraps en een lekkere kruidige saus van gehakt en groenten.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

4 pers.

Camembert uit de oven

Warme, romige camembert die zacht is geworden in de oven en waar de smaken van knoflook, honing en rozemarijn helemaal ingetrokken zijn. Overheerlijk om met een broodje in te dippen.

Hapjes en snacks

10 min + 20 min oventijd

4 pers.

Salade met druiven en noten

Perfecte combi van sla met zoete druiven, krokante pecannoten en zachte kaas. Lekker als simpele lunch salade of als bijgerecht.

Bijgerecht

15 min

2 pers.

Orzo risotto met ratatouille

Lekkere romige orzo met geroosterde groenten uit de oven, makkelijk gemaakt en bovendien geheel vegan.

Hoofdgerecht

15 min + 30 min

4 pers.

Uitgelicht recept

Pastaschelpen met spinazie

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Bekijk recept

Vegetarische pasta's

Gnocchi in truffelsaus

Perfecte combinatie van zachte pasta kussentjes in een romige truffelsaus met champignons en Parmezaanse kaas.

Hoofdgerecht

15 min

3 pers.

Pasta alla norma

Heerlijk pastagerecht uit Sicilië met een verse tomatensaus met plakjes gebakken aubergine geserveerd met basilicum en kaas. 

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Snelle ravioli salade

Supersnelle pastasalade met gevulde deegkussentjes, gegrilde paprika en rode pesto. Lekker als lunch of lichte avondmaaltijd.

Hoofdgerecht

15 min

2 pers.

Vegetarische soepen

Maïssoep

Een smaakvolle soep op basis van maïs die lekker romig is gemaakt met kokosmelk. Extra lekker met een snufje chili.

Voorgerecht

20 min

3 pers.

Doperwtensoep

Heerlijke vers gemaakte soep van doperwtjes met een frisse smaak van munt. Simpel en snel gemaakt in 20 minuten.

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Courgettesoep

Lekkere zelfgemaakte courgettesoep met een vleugje munt en room, klaar in 20 minuten

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Vega quiches

Spiraal taart met brie

Deze hartige taart met brie is niet alleen prachtig om te zien, maar ook erg lekker en vol met groenten. In 20 minuten zet je hem in de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 35 min

4 pers.

Quiche met asperges

Een heerlijke hartige taart met een vulling van groene en/of witte asperges, zachte geitenkaas en een vleugje citroen, lekker als lunch of avondmaal.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Andijvietaart met gehakt 

Probeer eens deze lekkere quiche met andijvie, gehakt, walnoten en oude kaas. Een heerlijke combi in een krokante korst. 

Hoofdgerecht

25 min + 50 min oventijd

3-4 pers.

Vegetarische stamppotjes

Rode kool stamppot

Lekkere winterse stamppot met rode kool, appel en een snufje kaneel. Inclusief bereiding met kant en klare rode kool en verse rode kool.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min extra bij gebruik verse rode kool

4 pers.

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Koolhydraatarme stamppot met andijvie

Een heerlijke koolhydraatarme andijviestamppot, gemaakt met bloemkool in plaats van aardappelen. Lekker met vegetarische gehaktballetjes en champignons

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Vegetarische gerechten uit de oven

Bloemkool met kerrie uit de oven

Heerlijke ovenschotel met gehakt, aardappel en bloemkool in een kerriesaus gegratineerd uit de oven.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

4 pers.

Gnocchi traybake met pesto

Super makkelijke bakplaat met gnocchi, groenten en pesto uit de oven. In 10 minuten voorbereid en heerlijk met de romige ricotta erbij.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

4 pers.

Ratatouille ovenschotel met aardappelschijfjes

Heerlijke groenteschotel met een laag verse ratatouille groentestoof van o.a. aubergine, courgette en paprika afgedekt met een laagje aardappelschijfjes en geraspte kaas.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

3 pers.

Smaakvolle vegetarische curry's

Romige vegan curry met zoete aardappel

Een heerlijke romige zoete aardappel curry gemaakt met nog meer kleurrijke groenten en pindasmaak. Serveer het met rijst of naanbrood.

Hoofdgerecht

20 min + 35 min

4 pers.

Gele curry met bloemkoolrijst

Lekkere kruidige curry met veel groenten die in 35 minuten op tafel staat, geserveerd met bloemkoolrijst en cashewnoten.

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Zoete aardappelcurry

Een heerlijk romige zoete aardappelcurry met onder andere kikkererwten, paprika en spinazie

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Lekker vega bbq-en

Gepofte zoete aardappels met zure room

Lekker van de BBQ of uit de oven: gepofte zoete aardappels met een Mexicaanse twist en een lekkere vulling van zure room met limoen.

Bijgerecht

20 min + 45 min poftijd

4 stuks

Tempeh saté spiesjes

Knapperige tempeh saté in een heerlijke marinade. Lekker van de bbq of gewoon uit de grillpan. Serveer ze met gebakken uitjes.

Bijgerecht

25 min + 1 uur marineren

8 stuks

Bloemkool steaks

Smaakvolle bloemkool steaks uit de oven met een kruidig sausje erbij. Een heerlijke vegan variant op de klassieke steak. Klaar in slechts 25 minuten.

Bijgerecht

10 min + 15 min

4 stuks

Wat is vegetarisch eten?

Een vegetarisch gerecht bevat geen vlees of vis en bestaan voornamelijk uit groente, fruit, ei, peulvruchten, noten, pitten, brood, graanproducten en zuivel. Als vegetariër let je er vaak ook op dat je geen producten eet waar gelatine (gemaakt van huid of beenderen van een dier) of kalfsstremsel in zit. Met name de laatste zit vaak in kaas.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten?

In veganistisch gerechten worden ook geen ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van een dier. Denk hierbij aan zuivel, eieren en honing. Deze worden vaak wel in vegetarische gerechten gebruikt. Op LeukeRecepten hebben we ook een groot aantal lekkere vegan recepten. 

Is vegetarisch eten gezonder?

Over het algemeen is vegetarisch eten vaak gezonder omdat je automatisch meer groenten eet. Echter kun je nog steeds een vette hap eten of te veel suikers binnenkrijgen. Ook zijn vleesvervangers niet per se altijd gezond. Hier kan veel vet of zout in zitten. Ben je benieuwd hoe ik het heb ervaren om te stoppen met vlees eten? Lees dan deze blog. 

“Ik wil wat vaker vegetarisch eten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Hoe stap je makkelijk over naar vegetarisch eten?”

Maak het jezelf niet te moeilijk om meteen ‘cold turkey’ te stoppen met vlees en vis te eten. Bouw het rustig af en ga eens lekker experimenteren. Eet je bijvoorbeeld graag stamppotten? Vervang het stukje vlees eens voor een lekkere vleesvervanger. Ook voor de ‘échte’ vleeseters is het een makkelijke stap om daar eens mee te beginnen. Laat ook vooral het idee los dat het hetzelfde moet zijn. Verder kun je met vegetarische gerechten eindeloos variëren. Van kruidige curry’s tot pasta’s en bbq-gerechten. 

Wanneer is kaas vegetarisch?

Helaas zijn nog niet alle kazen vegetarisch. Vaak wordt er een stremsel gebruikt wat afkomstig is van de lebmaag van een kalf. Om dit te verkrijgen moet het dier gedood worden. Officieel ben je dus geen vegetariër als je kaas met dierlijk stremsel eet. Tegenwoordig zijn steeds meer kazen gemaakt met een plantaardig stremsel. Dit wordt vernoemd op de verpakking van de kaas die je koopt. Traditionele kazen, vaak Italiaanse kazen, mogen pas een bepaalde naam krijgen als ze volgens de traditionele methode worden geproduceerd, bijvoorbeeld bij Parmezaanse kaas. Deze bevatten dus altijd dierlijk stremsel. Probeer eens een plantaardige variant op deze kazen.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!