
Hoeveel pasta per persoon? Pasta bewaren en tips
Wie houdt er nou niet van pasta? Je kan er eindeloos mee variëren. We leren je alles over pasta – hoe je het kookt, bewaart, invriest en meer. Ook krijg je antwoord op vragen zoals hoeveel pasta heb je per persoon nodig en hoe lang moet je pasta koken?
Info
Kooktijd | Gemiddeld 7-10 minuten |
Bewaren | Droog en luchtdicht tot 2 jaar |
Invriezen | Gekookte pasta tot 3 maanden en verse pasta tot 8 maanden |
Bereiden | Koken, gratineren, verwerken in ovenschotels of salades etc. |
Inhoud
Hoeveel gram pasta per persoon?
Kook jij vanavond een heerlijk pastagerecht? Reken dan ongeveer 80 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon. Voor kleinere eters, zoals kinderen en tieners, kun je ongeveer 50 tot 75 gram ongekookte pasta rekenen. Ga bij verse pasta uit van ongeveer 120 – 150 gram per persoon.
Hoe kook je pasta?
- Breng ruim water aan de kook. Reken 1 liter per 100 gram pasta
- Voeg zout toe (10 gram per liter water) voor extra smaak.
- Voeg de pasta toe en roer even om plakken te voorkomen.
- Kook volgens de verpakking tijd (of zie kooktijd hieronder).
- Giet de pasta af en meng eventueel met saus of een scheutje olijfolie.
Hoe lang moet pasta koken?
De kooktijd verschilt per pastasoort. Op de verpakking van de pasta kun je de precieze kooktijden terugvinden. Hier vind je een aantal algemene kooktijden van verschillende pastasoorten:
- Spaghetti kook je 8-10 minuten
- Tagliatelle kook je 7-9 minuten
- Vormpjes’ pasta, zoals fusilli, farfalle en penne kook je 11-13 minuten
- Macaroni kook je 7-9 minuten
- Verse pasta hoeft vaak maar 3-4 minuten te koken
Waar is pasta lekker bij?
Omdat pasta zo veelzijdig is, past het goed bij heel veel ingrediënten. Zoals gezegd, is de keuze reuze! Ik heb al meer dan 200 recepten gemaakt met pasta. Genoeg inspiratie dus. Bekijk al mijn pastarecepten. Combineer pasta met vlees, vis of peulvruchten voor een voedzame maaltijd, of gebruik het als basis voor een heerlijke ovenschotel. Ook gaat pasta goed samen met romige sauzen zoals room of pesto en kruidige smaken zoals knoflook en chili. Voor een leuke twist kun je pasta combineren met geroosterde groenten en verse kruiden. Tip: probeer ook eens verse pasta of een pastasalade!
Hoe bewaar je pasta en hoe lang?
Ongekookte pasta
- Droge pasta (bijv. spaghetti, penne) – 1 tot 2 jaar na de tenminste houdbare datum op de verpakking, mits goed afgesloten en droog bewaard.
- Verse pasta (bijv. uit de koeling of zelfgemaakt) – 2 tot 5 dagen in de koelkast, of tot 8 maanden in de vriezer. Bij ontdooien kun je het direct in kokend water doen, zonder eerst te laten ontdooien.
Gekookte pasta
- In de koelkast – 3 tot 5 dagen, luchtdicht verpakt.
- In de vriezer – Tot 3 maanden, luchtdicht verpakt en zonder saus voor de beste structuur.
Wil je pasta invriezen met saus? Kies dan voor tomatensaus of pesto (roomsaus kan schiften bij ontdooien).
Uitgelicht recept

Spaghetti aglio e olio
Klassiek en snel basisrecept voor spaghetti aglio e olio, ofwel pasta met knoflook en olie met een pittige bite.
15 M
Is pasta gezond?
Mensen denken bij pasta vaak niet aan een gezonde maaltijd maar pasta kan een gezonde keuze zijn, afhankelijk van het type. Ik heb ze op een rijtje gezet.
- Witte pasta (de pasta die we vaak als ‘gewoon’ in de supermarkt vinden) bevat snelle koolhydraten en weinig vezels, waardoor het sneller verteert en minder snel vult. Bij deze pasta heb je minder snel een vol gevoel.
- Volkorenpasta bevat meer vezels, vitamines en mineralen, wat zorgt voor langdurige energie.
- Eiwitrijke pasta, zoals linzen- of kikkererwten pasta, bevat meer eiwitten en vezels, waardoor het beter verzadigt en vaak gebruikt wordt door mensen die vaak sporten of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Pasta zelf bevat weinig vet en biedt energie, maar de voedingswaarde verschilt per pastasoort. Volkoren- en eiwitrijke varianten zijn de beste keuze als je rekening wilt houden met je dieet.
Waarmee kan je pasta vervangen?
Houd je van pasta maar wil je kiezen voor een gezonder alternatief? Pasta kan worden vervangen door courgette-spaghetti of pompoen slierten voor een koolhydraatarme maaltijd. Bloemkoolrijst of quinoa zijn goede alternatieven als je minder granen wilt eten (deze vind je vaak ook in het diepvriesvak van de supermarkt). Ook glasnoedels of gnocchi zijn smakelijke vervangers maar hebben wel een andere textuur.
Recepten met Pasta
Tips
Bevat pasta gluten?
Ja, gewone pasta bevat gluten omdat het gemaakt is van tarwe. De tarwe zorgt voor de elasticiteit en stevigheid. Heb je last van een glutenintolerantie ? Dan kan je beter kiezen voor glutenvrije alternatieven zoals rijstpasta, maispasta, of pasta van linzen, kikkererwten of boekweit. Controleer altijd de verpakking om zeker te zijn dat de pasta glutenvrij is.
Wat is gezonder pasta of aardappelen?
Aardappelen en volkoren pasta lijken qua voedingswaarden wel een beetje op elkaar, maar verschillen in micronutriënten. Volkoren pasta bevat meer ijzer, magnesium, fosfor en B1, terwijl aardappelen meer kalium, vitamine B2, B6 en C bevatten. Beide zijn gezond (ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid), dus de beste keuze hangt af waar je naar op zoek bent: meer vezels en mineralen? Ga voor volkoren pasta. Extra vitamines en kalium? Kies dan voor de aardappelen.
Is orzo ook een pastasoort?
Ja, orzo is een pastasoort, ondanks dat het op rijst lijkt. Het is gemaakt van tarwe en wordt vaak gebruikt in soepen, salades of als vervanger voor rijst in gerechten zoals risotto. Bekijk onze top 5 orzo recepten.
Kan je iedere dag pasta eten?
Ja, je kunt elke dag pasta eten, zolang je het gevarieerd combineert met groenten, eiwitten en gezonde vetten. Let ook goed op de grootte van je porties. Wissel af met andere koolhydraatbronnen om je eetpatroon in balans te houden.