Ga naar de inhoud
Marokkaanse recepten

Marokkaanse recepten

Ontdek de rijke en gevarieerde Marokkaanse keuken met deze Marokkaanse recepten. Van een smaakvolle tajine en couscous tot heerlijke harira soep, zaalouk en pastilla. Of je nou wat feestelijks op tafel wil zetten of gewoon zin hebt in iets lekkers, er is voor elke gelegenheid wel een lekker Marokkaans gerecht te vinden.

Uitgelicht recept

Tajine met groenten

De Marokkaanse keuken heeft ontzettend veel bekende gerechten, waaronder de tajine. Deze variant met wortel, kikkererwten en aardappel maak je makkelijk zelf in je eigen keuken en is ook nog helemaal plantaardig.

20 M + 30 M kooktijd

Vegan recept Vegetarisch recept Glutenvrij recept Lactose arm recept
Bekijk recept

Wat is typisch Marokkaans eten?

De Marokkaanse keuken is zeer divers en biedt een brede keuze aan smaken en gerechten om van te genieten. Dit zijn een paar voorbeelden van populaire Marokkaanse gerechten:


– Couscous: dit is een gerecht van gestoomde griesmeel dat vaak wordt geserveerd met groenten en vlees (bijvoorbeeld lamsvlees of kip).

– Tajine: een gerecht dat vaak wordt bereid in een aardewerken stoofpot. Het bestaat uit vlees, groenten en kruiden, en kan worden geserveerd met brood of couscous.

– Harira: een dikke soep gemaakt van tomaten, linzen, kikkererwten, vlees en kruiden, die vaak wordt gegeten tijdens de vastenmaand Ramadan.

– Pastilla: een hartig gebak gevuld met kip (traditioneel ook met duif), amandelen, kruiden en eieren, bestrooid met poedersuiker en kaneel.

– Kefta: gehaktballetjes gemaakt van lamsvlees of rundvlees, vaak gekruid met koriander, komijn en paprika, en geserveerd met brood of rijst.

– Mechoui: een geroosterd lam, dat wordt bereid boven een open vuur en vaak wordt gegeten tijdens feestelijke gelegenheden.


Wat zijn traditionele Marokkaanse desserts?

Marokkaanse zoete lekkernijen, ik vind ze heerlijk! Dit zijn enkele traditionele Marokkaanse desserts die je eens zou kunnen proberen:


– Baklava: dit is een zoet gebakje dat bestaat uit laagjes filodeeg, gevuld met gemalen noten (zoals amandelen, pistachenoten of walnoten) en doordrenkt met een siroop van suiker en honing.

– Chebakia: dit zijn gefrituurde koekjes die gevormd zijn als een bloem. Ze worden vaak gegeten tijdens de vastenmaand Ramadan en zijn gemaakt van bloem, sesamzaad, honing en oranjebloesemwater.

– M’hanncha: dit is een gebak van amandelvulling die is gerold in filodeeg en gevormd is als een slang. Het wordt vaak bestrooid met poedersuiker en kaneel.

– Sellou: dit is een droge, zoete snack gemaakt van geroosterde sesamzaadjes, geroosterde amandelen, bloem en specerijen. Het wordt vaak gegeten tijdens feestelijke gelegenheden.

– Makroud: dit zijn gefrituurde koekjes die gemaakt zijn van dadels en griesmeel, en zijn vaak gevormd als een ruit. Ze worden vaak bestrooid met poedersuiker en kaneel.

– Sfenj: dit zijn Marokkaanse donuts die worden gefrituurd en bestrooid met suiker.


Wat zijn enkele typische kruiden en specerijen die gebruikt worden in de Marokkaanse keuken?

De Marokkaanse keuken maakt gebruik van verschillende kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan gerechten. Dit zijn enkele van de meest voorkomende kruiden en specerijen die in Marokkaanse gerechten worden gebruikt:


– Komijn

– Paprika

– Kaneel

– Gember

– Saffraan

– Ras el hanout: het kan variëren, maar dit bevat meestal een mix van: kaneel, komijn, gember, kurkuma en zwarte peper.

– Harissa: dit is een pittige kruidenpasta gemaakt van rode pepers, knoflook, komijn en koriander. Het wordt vaak gebruikt als een smaakmaker voor tajines, couscousgerechten en soepen.


Er zijn nog veel meer heerlijke kruiden en specerijen te vinden in de Marokkaanse keuken, afhankelijk van het gerecht en de regio waar het vandaan komt.