Ga naar de inhoud
Zaalouk (auberginesalade)

Zaalouk (auberginesalade)

Een smaakvolle Marokkaanse dip op basis van aubergine en tomaat. Lekker als voorgerecht of als bijgerecht.

1 U

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 1 grote aubergine
  • 3 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • Paar takjes verse peterselie
  • paar takjes verse koriander
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • pitabroodjes om mee te serveren

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Was de aubergine en snijd in blokjes. Doe deze in een pan met water en een snufje zout en laat 15 minuten zachtjes koken. Giet de aubergine af en laat goed uitlekken. Snijd ondertussen de teentjes knoflook, verse peterselie en koriander fijn. Was de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaten in blokjes.


  2. Verhit de olie in een pan en bak hierin de knoflook, peterselie, koriander en tomaat. Voeg vervolgens het paprikapoeder en de komijn toe en laat dit circa 5 minuten bakken. Doe vervolgens de aubergineblokjes erbij en zet het vuur laag. Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes garen. Voeg eventueel wat water toe aan de pan als deze te droog wordt. Prak vervolgens met een vork de zaalouk fijn.


  3. Breng het geheel op smaak met peper, zout en het citroensap. Maak af met wat sesamzaad en verse peterselie. Serveer de zaalouk met de pitabroodjes (dan is het gerecht wel niet meer koolhydraatarm).