Wat is het verschil tussen bloem en meel en hoe vervang je ze?

Er zijn verschillende bloem- en meelsoorten. We delen de tips en tricks hoe jij deze kunt vervangen en daardoor bakrecepten koolhydraatarm of glutenvrij kunt maken.

Als je iets lekkers wil bakken, dan wordt er vaak bloem gebruikt in deze recepten. Soms zie je dat er andere soorten bloem of meel gebruikt worden. Maar, wat is nu precies het verschil tussen bloem en meel? En welke soorten kun je dan gebruiken? In deze blog neem ik je hierin mee om het een stuk duidelijker te maken. Voordat we beginnen met de verschillende soorten is het goed om te weten wat het verschil is tussen bloem en meel.

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Meel wordt gemaakt door een graansoort fijn te malen. Vaak wordt hier tarwe voor gebruikt. De hele korrel wordt fijngemalen, dus ook de zemel en de kiem worden hierin verwerkt. Deze delen bevatten de meeste vezels en hierdoor is meel een stuk voedzamer.

Bij bloem worden de zemel en de kiem eruit gezeefd, waardoor je alleen de bloem overhoudt. Eigenlijk kun je het ook zien als wit en volkoren. Het meel is de volkoren variant, en de bloem is de witte variant.

Welke meel- en bloemsoorten zijn er?

Nu je het verschil weet tussen meel en bloem kunnen we verder met de verschillende soorten die er zijn. Er zijn er namelijk een heleboel te krijgen. Om het overzichtelijk te houden heb ik de bloem- en meelsoorten onderverdeeld in twee soorten: de graansoorten en de niet-graan soorten.

Graansoorten

Onder de graansoorten vallen eigenlijk alle granen. De meest bekende soort is tarwe. Als je gewone bloem of meel koopt, dan is deze gemaakt van tarwe. Maar er zijn nog veel meer varianten op de markt. Denk hierbij aan haver, spelt, rogge, maïs, gierst en teff. Boekweit is officieel geen graansoort maar een pseudograan omdat het afstamt van een andere soort. Wel wordt het vaak op dezelfde manier verwerkt en bevatten ze eenzelfde soort voedingswaarde waardoor het onder de granen genoemd wordt. Niet alle graansoorten zijn glutenvrij. Wil je een recept glutenvrij maken? Ga dan voor glutenvrije haver, maïs, gierst, teff of boekweit.

Niet-graansoorten 

Dan hebben we ook nog de niet-graan soorten. Wat ik hier mee bedoel zijn eigenlijk de meelsoorten die niet gemaakt zijn van een graan, maar van iets anders zoals noten of peulvruchten. Denk hierbij aan amandelmeel, kokosmeel, sojameel, lupinemeel en kikkererwtenmeel. Deze soorten hebben een andere voedingswaarde dan de graansoorten. Ze bevatten over het algemeen minder koolhydraten en meer eiwitten, waardoor ze vaak gebruikt worden in koolhydraatarme recepten. Alleen kikkererwtenmeel bevat wat meer koolhydraten dan de andere soorten. Daarnaast zijn deze meelsoorten allemaal glutenvrij.

Kun je bloem vervangen door meel?

Niet in alle recepten zijn de meelsoorten 1-op-1 te vervangen. Wees je ervan bewust dat als je een andere meel- of bloemsoort gebruikt je ook een andere smaak zult krijgen. Elke soort heeft zijn eigen unieke smaak.

Glutenbevattende granen vervangen

Voor de glutenbevattende granen geldt dat je ze het makkelijkste kunt vervangen. De gluten zorgen ervoor dat bijvoorbeeld het brood luchtig wordt. Hierdoor kun je deze meelsoorten makkelijker vervangen, omdat ze dezelfde functie behouden. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tarwemeel door rijst-, maïs- of boekweitmeel.

Wil je een gerecht koolhydraatarm maken?

Kies dan voor een meelsoort zoals amandelmeel, kokosmeel, sojameel of lupinemeel. Deze bevatten minder koolhydraten en ook geen gluten. Let er op dat de structuur hierdoor een heel stuk anders kan worden. Vaak zijn deze meelsoorten een stuk droger. Afhankelijk van je recept zou je er bijvoorbeeld een courgette in kunnen doen om het minder droog te maken of combineer het met een bloem- of meelsoort, zodat je in ieder geval minder koolhydraten hebt.

Wat zijn glutenvrije meelsoorten?

Wil je een recept glutenvrij maken? Vervang dan de bloem of meel door een glutenvrije variant, zoals boekweit of haver. Wat hier het beste werkt is om een combinatie te maken van meerdere meelsoorten, zoals haver- en amandelmeel. Dit geeft het net een luchtigere structuur.

Aan de slag met bovenstaande tips

LeukeRecepten heeft heerlijke bakrecepten waar jij met deze tips en inspiratie mee aan de slag kunt. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke koolhydraatarme broodjes of deze glutenvrije appeltaart met kruimels. Organiseer je een high tea? Lees dan eens deze blog met glutenvrije high tea recepten. 

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel