Zijn smoothies gezond?

Smoothies bevatten veel fruit en groenten, maar hoe gezond is dat eigenlijk? En wat gebeurt er met de voedingstoffen als deze geblenderd worden? Lees het in deze blog.

Smoothies kun je maken in allerlei verschillende soorten en maten. Vrijwel alles kan de blender in en kan zo gebruikt worden voor in een smoothie. De meeste smoothies bestaan voor het grootste deel uit fruit. Dit kan aangevuld worden met groenten en vaak een vloeistof zoals sap, melk of yoghurt. Voor ontbijtsmoothies wordt vaak nog een graan gebruikt, zoals havermout om het meer vullend te maken. Een smoothie wordt vaak gezien als een snelle en makkelijke manier om fruit en eventueel groenten binnen te krijgen. Maar hoe zit dat precies?

groene smoothie
Smoothie_bowl

Suikers in een smoothie

Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van gezonde producten, zoals fruit, groenten en eventueel zuivel, bevat een smoothie al snel veel suikers. Dit komt doordat je meer fruit nodig hebt om een glas smoothie te krijgen, dan als je het fruit apart zou eten. Fruit bestaat voor een groot deel uit suikers, waardoor je snel veel suikers binnenkrijgt met een smoothie.

In de supermarkt zijn ook veel verschillende kant-en-klare smoothies te vinden. Deze bevatten vaak extra toegevoegd suiker, waardoor je nog meer suikers binnen krijgt. Als je een smoothie neemt, maak hem dan het liefste zelf, ga bijvoorbeeld aan de slag met deze lekkere groene smoothie.

Naast dat je meer ingrediënten nodig hebt om een smoothie te krijgen, is een smoothie minder verzadigend en vult dus minder goed dan als je de producten die je in de smoothie verwerkt los zou eten. Hierdoor heb je mogelijk sneller weer een hongergevoel, waardoor je meer calorieën binnen krijgt. Een tip die ervoor zorgt dat je langer verzadigd bent is de smoothie met een lepel eten.

Vezels in een smoothie

Bij het blenden van fruit en groenten gaat de structuur kapot. Met het kapotmaken van de structuur van de producten, gaat ook de structuur van de vezels kapot. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel. Er wordt gesteld dat de vezels die kapotgaan bij het blenden niet hetzelfde effect hebben als de vezels in intacte vorm, of deze gezondheidsvoordelen verloren gaan is nog niet zeker. Daarnaast gaat er door het kapot maken van de structuur ook een deel van de vitamines verloren.

Dus samengevat: een smoothie bevat vaak meer suiker, minder intacte vezels, minder vitamines en zorgt voor een minder verzadigend gevoel. Klinkt niet heel positief. Betekent dit dat je dan geen smoothies meer ‘mag’ of ‘kunt’ eten? Nee, absoluut niet.

Ja het is beter om je groenten en fruit binnen te krijgen door het te eten, en een smoothie zou geen vervanger moeten zijn van je dagelijkse portie groenten en fruit, maar het kan geen kwaad om op zijn tijd een smoothie te drinken. Ondanks dat er vitaminen verloren gaan, zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in.

Mocht je een smoothie nemen als maaltijd, zorg er dan voor dat deze volwaardig is. Een smoothie met alleen fruit (en groenten) is geen volwaardige maaltijd. Zorg er dan voor dat je een goede bron van eiwitten toevoegt, zoals melk of yoghurt en een goede bron van vetten, zoals avocado, noten(pasta) of zaden. Om hem nog vullender te maken kun je ervoor kiezen om wat extra havermout toe te voegen aan de smoothie. Probeer deze smoothie dan ook met een lepel te nemen.

Smoothie bowl

Nog een lekkere tip: maak eens een smoothiebowl. Een smoothiebowl heeft als basis een smoothie, welke je afmaakt met toppings, zoals granola, extra fruit, noten of zaden. Dit maakt een smoothie meteen volwaardiger en vullender, en zorgt ervoor dat je hem met een lepel eet waardoor je meer een verzadigd gevoel krijgt. Probeer ook eens dit recept voor een tropische smoothiebowl.

Ik ben geen voorstander van iets ‘gezond’ of ‘ongezond’ noemen. Uiteindelijk gaat het om het hele plaatje, niet om die (in dit geval) ene smoothie die je wel of niet zou nemen. Als jouw voedingspatroon goed is en je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is er geen probleem. Wees je vooral bewust van dat er dus meer suikers in zitten en dat het minder goed verzadigd dan het los eten van deze producten.

Vind je dit leuk?
6 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Lucienne 11 maart 2020 om 13:03

Als je een biologische banaan neemt, kan je de schil ook mee pureren, extra vezels!

Sandra 12 maart 2020 om 13:31

Oh dat wist ik nog niet, goede tip!

Anitabooy 10 maart 2020 om 15:26

Lijkt me lekker