10 x tips: goedkoop boodschappen doen

Hoge energierekeningen en benzineprijzen, inflatie, eten wat steeds duurder wordt. Hoe kun je goedkoop boodschappen doen, maar toch lekker en gevarieerd eten? Wij helpen je.

De 10 beste tips om goedkoper boodschappen te doen

Soms kan een eenvoudige tip helpen om flink wat euro's te besparen. Vooral in deze tijd is geld besparen op boodschappen wel fijn. Minder geld uitgeven aan eten betekent niet automatisch dat je minder lekker gaat eten. Met deze tips eet je gevarieerd en nog steeds heerlijk.

1. Ga voor seizoengroenten

Het is natuurlijk heel leuk dat we tegenwoordig groenten en fruit van over de hele wereld hier kunnen krijgen, maar goedkoper is het niet. Er zijn heel veel soorten die we ook in Nederland groeien. Bijvoorbeeld blauwe bessen. Zonde om deze van ver weg te halen, terwijl ze hier in de zomer volop verkrijgbaar zijn en ook nog eens betaalbaar. Geniet er dan in de zomer met volle teugen van. Zo heb je ieder seizoen iets om naar uit te kijken.

2. Diepvriesfruit- en groenten.

Wil je toch graag af en toe wat zomerfruit kunnen eten om even uit je winterblues te komen? Begrijpelijk. Kies dan voor diepvriesfruit. Groenten en fruit uit de diepvries zijn op hun allerverst ingevroren. Ideaal voor warme bereidingen. Bijvoorbeeld erwtjes uit de diepvries in deze vegetarische tortellini ovenschotel.

3. Neem hele groenten en fruit

Heel handig dat veel groenten en fruit al voorgesneden verkrijgbaar is, maar goedkoop is het niet. Bovendien blijven ze in hun geheel langer goed dan als ze al gesneden zijn. We laten even een prijsvergelijking zien. Voor 150 gram gesneden uien betaal je €1,29 terwijl een zak uien van 1 kilo maar €0,89 kost. You do the math. Ook producten zoals bloemkoolrijst en courgette spaghetti kun je gemakkelijk zelf maken. Investeer bijvoorbeeld in een spirelli of een kleine keukenmachine en bespaar geld. Dan zet je goedkoop en vers deze gele curry met bloemkoolrijst op tafel.

4. Koop groter in

Groter inkopen scheelt geld én verpakkingen. Er zijn genoeg producten die je in grotere hoeveelheden kunt inkopen. We gooien er weer even een prijsvergelijking in. Een pak zilvervliesrijst van 400 gram kost €0,89, maar een zak van 1kg zilvervliesrijst kost €1,53. Dus stel dat je al twee keer een pak van 400 gram hebt gekocht, dan ben je al duurder uit voor 800 gram (€1,78) als dat je voor 1kg zou zijn. Het zijn kleine beetjes, maar dan kan op maand- of jaarbasis zeker wat schelen.

5. Ga voor een b-versie

Van een aantal producten is de naam beschermd. Dat betekent dat het product alleen maar die naam mag dragen als het volgens een specifieke bereidingswijze en met specifieke ingrediënten gemaakt is. Zo ook bij fetakaas. Feta mag alleen feta heten als het product in Griekenland is gemaakt met minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk. Witte kaas is een vergelijkbaar product qua smaak, maar is vaak gemaakt van koemelk. Nothing beats the real thing, maar als je even iets zuiniger aan moet doen, dan is dit het proberen waard. 200 gram witte kaas kost namelijk €0,99 en 200 gram feta kost €1,99. De witte kaas smaakt meer dan prima in deze frittata met zoete aardappel.

6. Eet meer peulvruchten 

Peulvruchten zijn niet duur, gezond, een bron van eiwitten en ijzer en vullen erg goed. Daarnaast zijn ze veelzijdig te gebruiken in verschillende gerechten. Linzen door je pasta, zwarte bonen door zelfgemaakte vegan burgers, bonenschotels en een mix door je salade. Ze zijn ook een goede vervanger van vlees en dat kan je ook kosten besparen. In deze Mexicaanse bonenschotel met ei zitten heerlijke kidneybonen.

 7. Maak een eetplanning én boodschappenlijstje 

Door een eetplanning te maken, koop je alleen dat wat je precies nodig hebt voor wat je gaat koken. Schrijf of typ de ingrediënten op een boodschappenlijstje. Op die manier is de kans kleiner dat je dingen gaat kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Bij LeukeRecepten kun je je ook aanmelden voor het persoonlijke weekmenu. Zo krijg je iedere week inspiratie die je gemakkelijk op je boodschappenlijstje kan zetten door de AH & Jumbo bestelknop. Maak een account aan en/of log in en meld je aan voor het persoonlijke weekmenu. 

 8. Kook wat extra

Kook wat grotere porties en vries het in. Veel verschillende ingrediënten voor gerechten moeten kopen is namelijk wel duurder. Op deze manier kun je ook makkelijker gebruik maken van aanbiedingen en blijf je niet ineens met bijvoorbeeld te veel courgettes zitten na een 2e gratis aanbieding. Ook hoef je zo af en toe een dagje minder te koken. 

 9. Maak gebruik van aanbiedingen 

Eigenlijk noemden we het net al bij punt 9, maar hierbij nogmaals; houd aanbiedingen in de gaten. Zijn bepaalde groenten in de aanbieding. Baseer daar dan ook meteen je eetplanning op. Geen idee wat je ermee moet maken? In de uitgebreide zoekfunctie van LeukeRecepten worden er veel suggesties gedaan. 

 10. Budgeteer tips 

  • Pin iedere week contant geld en doe alleen daarmee boodschappen. Zo word je je ook bewuster van wat je uitgeeft. Sommige bankierapps kunnen dit ook automatisch voor je berekenen. 
  • Ga zo veel mogelijk op de fiets boodschappen doen en 1 keer in de 2 weken of maand met de auto voor grote boodschappen. Dat scheelt meteen weer benzine. 
  • Kijk onderin de schappen in de supermarkten. Vaak liggen daar de goedkopere varianten verstopt. 
Vind je dit leuk?
6 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Diana 19 mei 2022 om 05:48

Dat ziet er heel kleurrijk uit, en gezond, en heel erg fijn dat het betaald is. Top !