Nigiri sushi

Deze makkelijke vorm van sushi bestaat uit blokjes sushirijst met een topping van plakjes zalm, tonijn of ei. Maak ze nu makkelijk zelf met dit recept!

Hoofdgerecht 15 min + 15 min

ingrediënten

voor 4 personen

sushirijst

Topping

Voor erbij

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Belangrijk is om op tijd te beginnen met het bereiden van de sushirijst. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. Was de sushirijst een paar keer met koud water.

  2. Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je even kort opwarmt (in de magnetron kan ook). Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar.

  3. Doe nu de rijst in een pan en giet het koude water hierover heen. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 10 tot 15 minuten zacht koken met deksel. De hoeveelheid water en kooktijd kan iets afwijken, check daarom de verpakking van de sushirijst. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn.

  4. Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Laat de rijst nu verder afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.

  5. Pak een schaaltje met water voor je handen. Maak je handen nat en pak een bolletje rijst. Deze rol je in je handpalmen lekker soepel totdat je er een beetje een rechthoek in kunt vormen. Dit kan je doen door je handpalmen ligt tegen elkaar te drukken. Nadat je de blokjes rijst voor de nigiri gemaakt hebt kan je hier de stukken tonijn, zalm en ei op leggen. Om ervoor te zorgen dat alles goed blijft liggen kun je een klein reepje van een nori vel afscheuren of knippen en wikkel je dit er omheen. Door het vocht in de rijst zal dit blijven plakken.

  6. Serveer de nigiri sushi met sojasaus en eventueel wat pittige wasabi

  7. Leg de nigiri sushi op een bord en serveer direct of bewaar maximaal 24 uur in de koelkast.

  8. Tip: voor een vega(n) variant leg je een stukje avocado of gemarineerde tofu er op i.p.v. vis of ei

  9. Bekijk ook deze blog met extra tips om zelf sushi te maken inclusief recepten

Heeft het gesmaakt?
9 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!