Zelf sushi maken + 5 recepten
4 januari 2023
Sandra
Er zijn verschillende soorten sushi:
- Sashimi = Reepjes rauwe vis
- Maki Sushi = normale rolletjes
- Nigiri Sushi = blokje rijst met stukjes vis er op
- Temaki = hoorntje van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten
- Uramaki = binnenste buiten rol
Bereiding sushirijst
Als je zelf sushi gaat maken begin je met de rijst. Deze kan je bij veel supermarkten tegenwoordig ook al halen, let er wel op dat er sushirijst op de verpakking staat. Bij een willekeurige toko in de buurt kun je sowieso slagen. Dit heb je nodig om de sushirijst te maken:
Ingrediënten sushirijst:
5 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel witte wijnazijn
500 gr sushirijst
660 ml koud water
Snufje zout
Snufje suiker
Benodigdheden
Grote houten schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)
Grote pan om rijst in te koken
Vergiet
Bereiding
Belangrijk is om op tijd te beginnen met het bereiden van de sushirijst. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. Was de sushirijst een paar keer met koud water.
Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je even kort opwarmt (in de magnetron kan ook). Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar.
Doe nu de rijst in een pan en giet het koude water hierover heen. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 10 tot 15 minuten zacht koken met deksel. De hoeveelheid water en kooktijd kan iets afwijken, check daarom de verpakking van de sushirijst. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn.
Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Laat de rijst nu verder afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.
Vulling en ingredienten sushi
Nori vellen (zeewiervellen)
Rauwe tonijn
Verse rauwe zalm of gerookte zalm
Komkommer
Japanse pickle (ook wel Takuan genoemd)
Surimi sticks
Geroosterde sesamzaadjes
Avocado
Mango
Garnalen (gebakken of gekookte garnalen)
Omelet
Andere ingredienten naar keuze
Garnering sushi
Wasabi
Gemberslices
Sojasaus
Benodigdheden sushi
Bamboe matjeJapanse stokjes
Bakje met water (om je handen in te dopen zodat de rijst niet plakt)
Tips om vegetarische sushi te maken
- Met tofu: hiervoor snijd je de plak tofu in repen van ca 1 cm en bak je deze kort met wat sojasaus in pan en laat je daarna afkoelen. Verwerk daarna in de sushi.
- Met omelet: klop 4 eieren met 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel sojasaus en een snufje zout door elkaar. Bak 3 a 4 dunne omeletten hier van en rol/vouw deze met een spatel op en snijd in lange reepjes.
- Met groenten: gebruik bijvoorbeeld avocado, wortel, komkommer, radijsjes etc.
Praktische tips:
- Reken per persoon op ongeveer 75 -100 gr sushi rijst
- Nog sushi ingredienten over? Maak er deze sushi salade van
- In veel supermarkten vind je ook een sushi kit, hier zitten de basis ingrediënten in om zelf sushi te maken.
- Je kunt ook zoete fruit sushi maken als toetje
- Om een sushi diner compleet te maken kun je van te voren ook een miesoep of mihoensoep serveren
5 x sushi recepten
#2 Maki sushi recept
Deze traditionele sushi rol maak je makkelijk zelf met een norivel, sushirijst en diverse lekkere vullingen zoals zalm, komkommer en avocado
#3 Vegetarische sushi
Een heerlijke vegetarische sushi variant, met geroosterde zoete aardappel, romige avocado, frisse komkommer en een pittige dipsaus
#4 Sushi komkommer bootjes
Je borrelavond is pas echt gezellig met deze knapperige sushi hapjes. Lekker met zachte avocado, gerookte zalm en gerookte paprika mayo.
#5 Nigiri sushi maken
Deze makkelijke vorm van sushi bestaat uit blokjes sushirijst met een topping van plakjes zalm, tonijn of ei. Maak ze nu makkelijk zelf met dit recept!
Vind je dit leuk?
50 stemmen