Ga naar de inhoud
Zelf sushi maken + 5 recepten

Zelf sushi maken + 5 recepten

In deze blog vind je alles wat je moet weten voor het maken van sushi. Het recept voor sushirijst, verschillende varianten sushi en handige tips om zelf sushi te maken

4 januari 2023

Sandra

Verse sushi zelf maken is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens leuk om te doen. Om zelf lekkere sushi te maken is het belangrijk dat je een aantal goede ingrediënten in huis hebt. De vis moet bijvoorbeeld heel vers zijn, dan is de sushi veruit het lekkerst. Naast verse vis is goede sushirijst ook heel belangrijk. Hij moet niet te droog zijn, lekker plakkerig en op de juiste manier worden bereid.

Er zijn verschillende soorten sushi:

  • Sashimi = Reepjes rauwe vis
  • Maki Sushi = normale rolletjes
  • Nigiri Sushi = blokje rijst met stukjes vis er op
  • Temaki = hoorntje van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten
  • Uramaki = binnenste buiten rol

Bereiding sushirijst

Als je zelf sushi gaat maken begin je met de rijst. Deze kan je bij veel supermarkten tegenwoordig ook al halen, let er wel op dat er sushirijst op de verpakking staat. Bij een willekeurige toko in de buurt kun je sowieso slagen. Dit heb je nodig om de sushirijst te maken:

Ingrediënten sushirijst:
5 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel witte wijnazijn
500 gr sushirijst
660 ml koud water
Snufje zout
Snufje suiker

Benodigdheden
Grote houten schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)
Grote pan om rijst in te koken
Vergiet

Bereiding
Belangrijk is om op tijd te beginnen met het bereiden van de sushirijst. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. Was de sushirijst een paar keer met koud water.

Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je even kort opwarmt (in de magnetron kan ook). Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar.

Doe nu de rijst in een pan en giet het koude water hierover heen. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 10 tot 15 minuten zacht koken met deksel. De hoeveelheid water en kooktijd kan iets afwijken, check daarom de verpakking van de sushirijst. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn.

Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Laat de rijst nu verder afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.

Vulling en ingredienten sushi

Nori vellen (zeewiervellen)
Rauwe tonijn
Verse rauwe zalm of gerookte zalm
Komkommer
Japanse pickle (ook wel Takuan genoemd)
Surimi sticks
Geroosterde sesamzaadjes
Avocado
Mango
Garnalen (gebakken of gekookte garnalen)
Omelet
Andere ingredienten naar keuze

Garnering sushi

Wasabi
Gemberslices
Sojasaus

Benodigdheden sushi

Bamboe matje
Japanse stokjes
Bakje met water (om je handen in te dopen zodat de rijst niet plakt)

Tips om vegetarische sushi te maken

  • Met tofu: hiervoor snijd je de plak tofu in repen van ca 1 cm en bak je deze kort met wat sojasaus in pan en laat je daarna afkoelen. Verwerk daarna in de sushi.
  • Met omelet: klop 4 eieren met 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel sojasaus en een snufje zout door elkaar. Bak 3 a 4 dunne omeletten hier van en rol/vouw deze met een spatel op en snijd in lange reepjes.
  • Met groenten: gebruik bijvoorbeeld avocado, wortel, komkommer, radijsjes etc.

Praktische tips:

  • Reken per persoon op ongeveer 75 -100 gr sushi rijst
  • Nog sushi ingredienten over? Maak er deze sushi salade van
  • In veel supermarkten vind je ook een sushi kit, hier zitten de basis ingrediënten in om zelf sushi te maken.
  • Je kunt ook zoete fruit sushi maken als toetje
  • Om een sushi diner compleet te maken kun je van te voren ook een miesoep of mihoensoep serveren

5 x sushi recepten