Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Zelf sushi maken

Regelmatig zie of hoor ik om me heen dat mensen sushi maken of besteld hebben, het lijkt wel alsof iedereen er dol op is. Maar om eerlijk te zijn ben ik zelf geen grote sushi fan, ik houd namelijk niet zo van rauwe vis. Maar sushi maken en rollen leek me dan wel weer erg leuk om te doen. Voordat ik zelf aan de slag ging met zeewiervellen en een bamboematje had Caroline een tijdje terug ook zelf sushi gemaakt. Het waren allemaal kunstwerkjes en voor mij een goed streven hoe sushi er uit moet zien en moet smaken. Hieronder lees je hoe zij aan de slag ging:
 
Verse sushi zelf maken is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens leuk om te doen. Om zelf lekkere sushi te maken is het belangrijk dat je een aantal goede ingrediënten in huis hebt. De vis moet bijvoorbeeld heel vers zijn, dan is de sushi veruit het lekkerst. Naast verse vis is goede sushirijst ook heel belangrijk. Hij moet niet te droog zijn, lekker plakkerig en op de juiste manier worden bereid.
 
Er zijn verschillende soorten sushi, dit zijn de bekendste:
Sashimi = Reepjes rauwe vis
Maki Sushi = normale rolletjes
Nigiri Sushi = blokje rijst met stukjes vis er op
Temaki = hoorntje van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten
Uramaki = binnenste buiten rol
 
Als je zelf sushi gaat maken begin je met de rijst. Deze kan je bij veel supermarkten tegenwoordig ook al halen, let er wel op dat er sushirijst op de verpakking staat. Bij een willekeurige toko in de buurt kun je sowieso slagen. Dit heb je nodig om de sushirijst te maken:
 

Bereiding sushirijst

Ingrediënten sushirijst:
– 5 eetl Rijstazijn
– 1 eetl witte wijnazijn
– 500 gr sushirijst
– 1 liter water
– Snufje zout
– Snufje suiker

– Grote houten schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)
– Grote pan om rijst in te koken
– Vergiet
 
Belangrijk is om op tijd te beginnen. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. De rijst wordt het lekkerst als je het op een natuurlijke manier laat afkoelen. Idealiter kook je de rijst in de ochtend, dan kan je hem aan het einde van de middag gebruiken om sushi van te maken.
 
Als eerste beginnen we met het wassen van de rijst. Je kan daarbij een vergiet gebruiken. Was de rijst net zolang totdat het water helder is wat van de rijst afkomt. Laat het goed uitlekken. Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je in de magnetron even kort opwarmt. Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar.
 
Doe nu de rijst in een pan en giet het water hierover heen. Over het algemeen geld bij sushi rijst de volgende regel: voor elk kopje rijst doe je 1,5 kopje water erbij. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 15 minuten zacht koken. Liefst met een deksel erop. Houd de rijst in de gaten en proef tussendoor even of hij of hij al goed is. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn. Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Dit is de algemene bereiding maar dit kan per verpakking natuurlijk verschillen. Laat de rijst nu afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.
 
sushi 01

Bereiding sushi

Ingrediënten sushi:
1 pak nori vellen a 10 stuks (zeewiervellen)
200 gr verse rauwe tonijn
200 gr verse rauwe zalm
1 komkommer
Japanse pickle (ook wel Takuan genoemd en te koop bij de toko)
5 eieren
100 gr surimi sticks
Gebrande sesamzaadjes
1 avocado

Ook lekker: mango, tofu en garnalen
 
Voor garnering:
Wasabi
Gemberslices
Soy-saus
 
Materialen
Bamboe-matje
Japanse stokjes
 
sushi blog 01
sushi blog 01
sushi blog 01

 

Allereerst begin je met alles op maat te snijden:

  1. Avocado/mango: snijd hem doormidden en draai om de pit heen. Dan krijg je twee mooie helften waar je de schil vanaf haalt. Snijd het vruchtvlees in reepjes van 1 cm.
  2. Komkommer: naar voorkeur schil je de komkommer wel of niet. Snijd hem in vieren en verwijder de zaadlijsten. Ook de komkommer snijd je daarna in plakken van 1 cm.
  3. Japanse pickle; seze is ook lang gerekt en zorg je dat je dunne repen hebt van max 1 cm
  4. Eieren: Kluts de eieren en roer deze door elkaar. We willen er eigenlijk een lange reep van maken zodat we ook deze in mooie lange stukken kunnen snijden. Gebruik een koekenpan en doe een klein laagje geklutst ei hierin. Bak hem licht aan en rol hem daarna op. Laat het ei wel in de pan liggen, deze keer doe je weer een laagje in de pan. Laat dit hechten aan het ei wat je net gebakken hebt en rol het opnieuw op. Doe dit totdat je geen ei meer hebt. Op deze manier maak je een lange reep ei die perfect is om in de sushirolls te gebruiken.
  5. Tonijn: sls je de tonijn gebruikt voor de nigiri variant moet hij iets langer en dikker zijn, ongeveer 4 cm (l) bij 1,5 cm(b). De tonijn die je in de normale sushirolls gaat gebruiken is ongeveer 1 cm dik.
  6. Zalm: Voor de zalm geldt hetzelfde als voor de tonijn.
  7. Surimi sticks: ook voor de surimi kan je dezelfde afmetingen aanhouden als voor de tonijn.
 
Nigiri sushi maken
Nu je alles voorbereid hebt kan het ‘echte wek’ gaan beginnen. Pak een schaaltje met water voor je handen, het is ten slotte plakrijst, en zet een bord klaar waar je de rijst voor de nigiri op kunt leggen. Maak je handen nat en pak een bolletje rijst. Deze rol je in je handpalmen lekker soepel totdat je er een beetje een rechthoek in kunt vormen. Dit kan je doen door je handpalmen ligt tegen elkaar te drukken. Nadat je de blokjes rijst voor de nigiri gemaakt hebt kan je hier de stukken tonijn, zalm en ei op leggen. De stukjes tonijn en zalm vallen er soepel overheen, het ei niet. Om ervoor te zorgen dat alles goed blijft liggen scheur of knip je een klein stukje nori vel af en wikkel je dit er omheen. Door het vocht in de rijst zal dit blijven plakken, zoals je ziet op de foto.
 
sushi blog 04
sushi blog 04
sushi blog 04

Sushi rolls maken (Maki Sushi)
De rollen zijn iets anders. Leg de bamboe mat klaar voor gebruik. Leg het nori vel met de gladde kant naar de onderkant en zorg dat je het vel met de sushirijst goed bedekt. Let op dat je wel een ruimte van ongeveer 1 cm vrij laat, deze heb je nodig om de rol weer dicht te maken. Vorm van de gesneden vis en andere ingrediënten vooraan op de plak rijst een lange horizontale rij en begin voorzichtig op te rollen. Je kunt eigenlijk alles wat je lekker vind in een rol combineren. Je gebruikt de bamboe mat om te rollen zodat je hem strak vast kan houden en stevig aan kan duwen tijdens het rollen. Door het vocht in de rijst blijft de nori goed aan elkaar plakken en gaat de rol niet meer open. Snijd daarna met een scherp mes de rollen in plakken.
Mijn favorieten die ik gemaakt hebt zijn:
– Tonijn en komkommer
– Zalm en avocado
– Ei, komkommer, avocado, japanse pickle
 
sushi blog 04
sushi blog 04
sushi blog 04

Sushi binnenstebuiten rol maken
Wat ook een lekkere variant is, zijn de binnenstebuiten sushirollen (uramaki). Je begint hetzelfde en bedekt je nori vel met rijst. Deze strooi je helemaal vol met gebrande sesamzaadje. Leg een stuk huishoudfolie er op en draai dan alles om zodat de folie en de rijst op het bamboematje komen te liggen. Je legt dan je gewenste ingrediënten op het nori vel en rolt de sushirol precies zo dicht zoals je het net ook bij de normale rol hebt gedaan. De rol die ik gemaakt hebt op de foto is met surimi en komkommer. Je kan hier natuurlijk veel variaties op maken.
Als je alles gemaakt hebt kan je het gaan opdienen. Wat je natuurlijk nooit mag vergeten is de wasabi, sojasaus en gember. Deze zet je in leuke schaaltjes op tafel, het liefst bij elk bordje 1 zodat iedereen zijn eigen schaaltje heeft. Iedereen kan dan zijn eigen sojasaus op sterkte maken met wasabi.
 
Nou hebben japanners in hun taal niet echt een woord wat precies eet smakelijk betekent zoals wij het bedoelen. Maar toch, itadakimasu (spreekt het uit als: ieta-dakkie-mas)
 

Zelf aan de slag

Nu ik van Caroline wist hoe ik de sushi moest maken ben ik afgelopen weekend samen met Ruud, Laura en Eric aan de slag gegaan. Ik heb ook een vegetarische sushi rol gemaakt met tofu. Hierbij snijd je de plak tofu in repen van ca 1 cm en bak je deze kort met wat sojasaus in pan en laat je daarna afkoelen. Naast zalm, surimi sticks, wortel en avocado hadden we ook mango gebruikt, deze zorgde voor een frisse bite.
 
Laura had ook nog een lekker receptje voor een zoete omelet die je in je sushi rolls kan gebruiken: klop 4 eieren met 1 eetl suiker, 1 eetl sojasaus en een snufje zout door elkaar. Bak 3 a 4 dunne omeletten hier van en rol/vouw deze met een spatel op en snijd in lange reepjes.
 
Het sushi maken ging vrij goed en ook het rollen was makkelijker dan gedacht. De binnenste buiten rol was iets minder mooi geworden maar deze was misschien ook iets te ambitieus voor de eerste keer. Ik vond het heel leuk om te doen en we hebben heerlijk gegeten.
 
sushi groep

Tips:

– Reken per persoon op ongeveer 150 gr sushi rijst
– In veel supermarkten vind je ook een sushi kit, hier zitten de basis ingrediënten in om zelf sushi te maken.
– Je kunt ook zoete fruit sushi maken als toetje
– Om een sushi diner compleet te maken kun je van te voren ook een miesoep of mihoensoep serveren

– Ben je nog op zoek naar sushi spullen en/of ingrediënten, kijk dan eens op www.sushifan.nl
 
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)
vera - Reageren 22-08-2017 om 14:17 uur

jammie, ik ben gek op sushi. Wij zijn alleen heel erg slecht in het maken dus wij gaan meestal handig naar een restaurant. Handig op een tablet zelf alles regelen en wanneer de sushi komt vallen ze niet uit elkaar bij het aanraken. Ik ga dit wel een keer proberen te maken, ziet er heerlijk uit.

Sandra - Reageren 29-08-2017 om 16:36 uur

Hoi Vera, dank je. Dit was ook een van mijn eerste pogingen en toch vrij goed gelukt. en oefening baart kunst :)

Ovenschotels

Bekijk hier lekkere ovenschotels met rijst, pasta of aardappelen zoals een recept voor makkelijke pastaschotel, een gezonde groenteschotel of romige kip met rijst uit de oven.

Ovenschotel met bacon en ui
Quinoa ovenschotel met kip en cashewnoten
Traditionele aardappelgratin
Nacho ovenschotel met pulled chicken
Ovenschotel aardappel chili