Zelf sushi maken + 5 recepten
- 04-09-2021
- 16 reacties
- Sandra
In deze blog vind je alles wat je moet weten voor het maken van sushi. Het recept voor sushirijst, verschillende varianten sushi en handige tips om zelf sushi te maken
Er zijn verschillende soorten sushi:
- Sashimi = Reepjes rauwe vis
- Maki Sushi = normale rolletjes
- Nigiri Sushi = blokje rijst met stukjes vis er op
- Temaki = hoorntje van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten
- Uramaki = binnenste buiten rol
Bereiding sushirijst
Als je zelf sushi gaat maken begin je met de rijst. Deze kan je bij veel supermarkten tegenwoordig ook al halen, let er wel op dat er sushirijst op de verpakking staat. Bij een willekeurige toko in de buurt kun je sowieso slagen. Dit heb je nodig om de sushirijst te maken:
Ingrediënten sushirijst:
- 5 eetl Rijstazijn
- 1 eetl witte wijnazijn
- 500 gr sushirijst
- 1 liter water
- Snufje zout
- Snufje suiker
Benodigdheden
- Grote houten schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)
- Grote pan om rijst in te koken
- Vergiet

Voorbereiding sushi
Ingrediënten sushi
1 pak nori vellen a 10 stuks (zeewiervellen)
200 gr verse rauwe tonijn
200 gr verse rauwe zalm
1 komkommer
Japanse pickle (ook wel Takuan genoemd en te koop bij de toko)
100 gr surimi sticks
Geroosterde sesamzaadjes
1 avocado
Mango
Garnalen, gebakken of gekookte
Andere ingredienten naar keuze
Voor garnering:
Wasabi
Gemberslices
Sojasaus
Bamboe-matje
Japanse stokjes
- Avocado/mango: snijd hem doormidden en draai om de pit heen. Dan krijg je twee mooie helften waar je de schil vanaf haalt. Snijd het vruchtvlees in reepjes van 1 cm.
- Komkommer: naar voorkeur schil je de komkommer wel of niet. Snijd hem in vieren en verwijder de zaadlijsten. Ook de komkommer snijd je daarna in plakken van 1 cm.
- Japanse pickle; seze is ook lang gerekt en zorg je dat je dunne repen hebt van max 1 cm
- Tonijn: sls je de tonijn gebruikt voor de nigiri variant moet hij iets langer en dikker zijn, ongeveer 4 cm (l) bij 1,5 cm(b). De tonijn die je in de normale sushirolls gaat gebruiken is ongeveer 1 cm dik.
- Zalm: Voor de zalm geldt hetzelfde als voor de tonijn.
- Surimi sticks: ook voor de surimi kan je dezelfde afmetingen aanhouden als voor de tonijn.



1. Maki sushi maken (standaard rolletjes)
- Tonijn en komkommer
- Zalm en avocado
- Ei, komkommer, avocado, japanse pickle
2. Vegetarische sushi maken
Bekijk hier het complete recept voor vegetarische sushi
3. Nigiri sushi maken (blokjes rijst met vis)
4. Uramaki sushi maken (binnenstebuiten rol)
5. Temaki sushi (hoorntjes)
Bekijk hier het complete recept voor temaki
Tips om vegetarische sushi te maken
Praktische tips:
- Reken per persoon op ongeveer 75 gr sushi rijst
- In veel supermarkten vind je ook een sushi kit, hier zitten de basis ingrediënten in om zelf sushi te maken.
- Je kunt ook zoete fruit sushi maken als toetje
- Om een sushi diner compleet te maken kun je van te voren ook een miesoep of mihoensoep serveren
Geweldig recept. Gedetailleerde informatie. Dank je!
Waardoor kan ik de nori vellen vervangen?
Dat is bij sushi lastig te vervangen, maar je hebt ook sushi zonder nori vellen zoals sashimi of nigiri
Ik ben gek op geflambeerde zalm maar hoe maak ik dit zelf
Beetje angstig voor de rauwe vis
je zou het ook met gebakken vis kunnen maken
Goede tips!
Morgen aan de slag met de sushi! Nu al zin in. Ik kies er wel voor om diepgevroren vis te gebruiken, vind deze persoonlijk erg goed van smaak en scheelt behoorlijk in de prijs. Dat maakt het nog leuk betaalbaar.
sushi moet nooit met zalm o tonijn uit blik . please
Ja kan ik begrijpen, verse vis is erg duur. Je kunt ook vegetarische sushi maken trouwens of met bijvoorbeeld tonijn of zalm uit blik.
In de viswinkel
Waar kan je de dikkere verse rauwe zalm kopen?
Bij een visboer
Als je de rijst (het belangrijkste ingrediënt van de sushi) echt lekker wil maken hou je beter de traditionele methode aan. Eerst meerdere keren goed wassen tot het spoelwater helder is, 10 minuten laten rusten, koken volgens schema 2m hoog, 5m middel, 8m laag vuur, vuur uit en theedoek en deksel er weer op en 15 minuten laten staan, dan storten en met azijn/suiker/zout en een beetje mirin mengen in een grote schaal. Met een waaier afkoelen tot 39 graden en dan gebruiken. Handen natmaken dan kleeft het niet zo.
jammie, ik ben gek op sushi. Wij zijn alleen heel erg slecht in het maken dus wij gaan meestal handig naar een restaurant. Handig op een tablet zelf alles regelen en wanneer de sushi komt vallen ze niet uit elkaar bij het aanraken. Ik ga dit wel een keer proberen te maken, ziet er heerlijk uit.
Hoi Vera, dank je. Dit was ook een van mijn eerste pogingen en toch vrij goed gelukt. en oefening baart kunst :)