Maki sushi

Deze traditionele sushi rol maak je makkelijk zelf met een norivel, sushirijst en diverse lekkere vullingen zoals zalm, komkommer en avocado

Hoofdgerecht 25 min + 15 min

ingrediënten

voor 4 personen

Vulling maki sushi

Voor er bij

Benodigdheden

Bereiding

  1. Belangrijk is om op tijd te beginnen met het bereiden van de sushirijst. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. Was de sushirijst een paar keer met koud water.

  2. Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je even kort opwarmt (in de magnetron kan ook). Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar.

  3. Doe nu de rijst in een pan en giet het koude water hierover heen. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 10 tot 15 minuten zacht koken met deksel. De hoeveelheid water en kooktijd kan iets afwijken, check daarom de verpakking van de sushirijst. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn.

  4. Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Laat de rijst nu verder afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.

  5. Leg de bamboe sushimat klaar voor gebruik. Leg het nori vel met de gladde kant naar de onderkant op de mat en zorg dat je het vel met de sushirijst goed bedekt. Let op dat je wel een ruimte van ongeveer 1 cm vrijlaat aan de randen, deze heb je nodig om de rol weer dicht te maken. Vorm van de gesneden vis, groenten en andere ingrediënten vooraan op de plak rijst een lange horizontale rij en begin voorzichtig op te rollen.

  6. Je gebruikt de bamboe mat om te rollen zodat je hem strak vast kan houden en stevig aan kan duwen tijdens het rollen. Door het vocht in de rijst blijft de nori goed aan elkaar plakken en gaat de rol niet meer open. Snijd daarna met een scherp mes de rollen in plakken.

  7. Serveer de maki sushi met sojasaus en eventueel wat pittige wasabi en ingelegde gember.

  8. Leg de maki sushi op een bord en serveer direct of bewaar maximaal 24 uur in de koelkast.

  9. Tip: maak ook eens uramaki sushi (binnenstebuiten rol). Je begint hetzelfde en bedekt je nori vel met rijst. Deze strooi je helemaal vol met gebrande sesamzaadje. Leg een stuk huishoudfolie erop en draai dan alles om zodat de folie en de rijst op het bamboematje komen te liggen. Je legt dan je gewenste ingrediënten op het nori vel en rolt de sushirol precies zo dicht zoals je het net ook bij de normale rol hebt gedaan.

  10. Lees ook eens de blog Zelf sushi maken inclusief andere lekkere sushi recepten

Heeft het gesmaakt?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!