Ga naar de inhoud
Pasta met cherrytomaatjes

Pasta met cherrytomaatjes

Dit is zo'n gerecht dat ik regelmatig maak als ik weinig zin heb om lang in de keuken te staan, maar toch iets lekkers wil. De cherrytomaatjes worden in de oven heerlijk zoet en combineren perfect met de romige saus. De saus is lekker simpel met wat tomatenpuree, room en ui, en alles is klaar terwijl de pasta kookt. Met wat verse basilicum en Parmezaanse kaas is dit echt comfortfood in een kwartiertje.

10 M + 20 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten: pasta met cherrytomaatjes

Voor personen

  • 150 gr spaghetti
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml room
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 1 handje basilicum ( vers )
  • 1 theelepel oregano
  • 1 snuf peper en zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: pasta met cherrytomaatjes

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de cherrytomaatjes heel in een ovenschaal. Hak de knoflook fijn en meng met de tomaatjes, olie, oregano, peper en zout. Zet 15 minuten in de oven tot ze zacht en iets geblakerd zijn. Of zet ze ca 10 min in de airfryer


  2. Kook ondertussen de spaghetti gaar volgens de verpakking in gezouten water.


  3. Snipper het uitje en fruit dit in een koekenpan met wat olie of boter op middelhoog vuur. Voeg na een paar minuten de tomatenpuree toe en bak even mee om de zurigheid eruit te halen.


  4. Voeg de room toe aan de pan en laat zachtjes pruttelen. Roer goed door zodat er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.


  5. Giet de spaghetti af en vang een beetje kookvocht op. Meng de pasta met de saus in de pan. Voeg de geroosterde cherrytomaatjes toe en schep alles goed door elkaar. Voeg optioneel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken.


  6. Serveer met Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes erover.


  7. Bewaartip: bewaar restjes maximaal 2 dagen in de koelkast en warm op met een scheutje water of room.


    Sandra’s tip: Ik maak deze pasta met cherrytomaatjes ook wel eens met volkoren spaghetti of courgetti voor een lichtere variant. Ook lekker met een frisse salade erbij zoals deze venkelsalade


Tips

Welke room is geschikt voor sauzen?

Voor warme sauzen gebruik ik meestal kookroom of slagroom omdat die goed tegen verhitting kunnen en minder snel schiften. Crème fraîche is wat frisser en voller van smaak, maar kan bij hoge temperatuur sneller schiften, dus die voeg ik vaak pas op het eind toe. Zure room is nog zuurder, ideaal voor koude sauzen of op het bord, maar minder geschikt om mee te koken. Plantaardige alternatieven zoals haver- of sojaroom werken ook prima, vooral in lichte sauzen, en schiften minder snel.

Hoe geef je meer smaak aan tomatensaus?

Zelf vind ik het heerlijk om een simpele tomatensaus nét wat meer pit en diepte te geven. Ik begin altijd met het fruiten van ui en knoflook – dat geeft meteen al zoveel smaak. Daarna voeg ik kruiden toe zoals oregano of tijm, en soms een klein beetje suiker of balsamicoazijn om de zuren van de tomaten mooi in balans te brengen. Voor een hartige boost gebruik ik wel eens een lepel tomatenpuree of een snufje Parmezaanse kaas. En als ik zin heb in wat extra pit, gaan er chilivlokken doorheen. Zo maak ik de saus precies naar mijn smaak .

Wat is het verschil tussen cherrytomaatjes en snoeptomaatjes?

Cherrytomaatjes zijn vaak iets groter en hebben een stevige bite, terwijl snoeptomaatjes kleiner, zoeter en sappiger zijn. In de meeste recepten kun je ze 1 op 1 vervangen, maar hou er rekening mee dat snoeptomaatjes wat sneller stuk gaan bij bakken of roosteren en wellicht meer geschikt zijn voor koude gerechten.