Italiaanse recepten

Italiaanse recepten

Bijna iedereen houdt van de Italiaanse keuken. Van pasta’s zoals lasagne, spaghetti en gnocchi tot risotto, antipasti hapjes en bruschetta. Of ga voor een lekkere pizza! Hier vind je authentieke Italiaanse recepten én zelfbedachte gerechten met een Italiaanse twist. Als afsluiter mag tiramisu of panna cotta niet ontbreken.

Populair

Pasta pesto met kip

Dit lekkere en makkelijke recept met pasta en kip in een lekkere romige pestosaus moet je een keer geprobeerd hebben!

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Bruschetta met tomaten

Hét recept voor klassieke bruschetta's met tomaten en basilicum op een krokant broodje. Dit hapje valt bij iedereen in de smaak.

Voorgerecht

30 min

8 stuks

Pasta met zalm en spinazie

Snel en makkelijk een heerlijk pastagerecht op tafel met zalm en spinazie in een romige saus, echt een perfecte combinatie!

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Nieuw

Romige pasta met prei

Aanrader: tagliatelle met gebakken prei, champignons, spekjes en Parmezaanse kaas. Een heerlijk en snel pastagerecht waar je van smult.

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Italiaanse amuse lepels

Deze feestelijke appetizer met klassieke Italiaanse smaken van tomaat, mozzarella en basilicum is leuk op een feestje of vooraf aan een diner.

Voorgerecht

25 min

10 lepels

Tomatentartaar met burrata

Een feestelijk en heerlijk voorgerecht van gemarineerde tomatenblokjes met zachte burrata en krokante stukjes Parmezaan.

Voorgerecht

35 min + 30 min marineren

4 pers.

Vegan panna cotta met rood fruit

Dit overheerlijke toetje maak je met maar een paar ingrediënten en kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Daarbij ziet het er ook nog eens prachtig uit.

Nagerecht

10 min bereidingstijd + 2 uur rusttijd

4 porties

Gnocchi bolognese ovenschotel

Probeer eens deze lekkere variant van de pasta bolognese op basis van gnocchi met mozzarella uit de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 25 min oventijd

4 pers.

Paddenstoelen ovenschotel met pasta

Heerlijke herfstige ovenschotel met pasta, paddenstoelen en spinazie in een romige kaassaus. Lekker met stukjes walnoot en gedroogde tomaatjes. 

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

3-4 pers.

Uitgelicht recept

Lasagne bolognese

Hoofdgerecht

1 uur + 45 min oventijd

4 pers.

Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.

Bekijk recept

Pasta

Pasta met geroosterde pompoen 

Een heerlijk bordje pasta met blokjes geroosterde pompoen in een romige pompoensaus met walnoten en salie.

Hoofdgerecht

20 min + 20 min oventijd

4 pers.

Gnocchi in truffelsaus

Perfecte combinatie van zachte pasta kussentjes in een romige truffelsaus met champignons en Parmezaanse kaas.

Hoofdgerecht

15 min

3 pers.

Cannelloni met spinazie en zalm

Deze opgerolde pastarolletjes gevuld met verse zalm en romige ricotta en verse spinazie maken samen een heerlijke ovenschotel. Extra lekker door de pijnboompitjes.

Hoofdgerecht

50 min + 30 min oventijd

3 à 4 pers.

Pizza

Vegan pizza met kleurrijke groenten

Een heerlijke en makkelijke vegan pizza, die helemaal plantaardig is, met kleurrijke groenten en een zelfgemaakte tomatensaus!

Hoofdgerecht

8 min + 12 min oventijd

2 pizza's

Vegan plaattaart met groenten

De lekkerste plaattaarten maak je zelf en dat met maar een paar ingrediënten! Wat dacht je van groenten en kikkererwten? Kleurrijk én heel smaakvol!

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 30 min oventijd

1 plaattaart

Pizza calzone met tonijn

Zin in pizza calzone, maar mag het ietsje goedkoper? Dit budgetproof recept is makkelijk te maken en kost je ongeveer €3,20 per persoon.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Italiaanse voorgerechten

Vijgen salade met burrata

Burrata is een soort zachte bol mozzarella die perfect combineert in deze herfstsalade met vijgen en noten

Voorgerecht

15 min

2 pers.

Tomatensalade met burrata

Serveer deze mooie Italiaanse salade van verschillende soorten tomaat met een bol zachte burrata en je bent in heaven!

Voorgerecht

20 min

2 borden

Bruschetta’s met asperges

Krokante bruschetta's met gegrilde groene asperges op een laagje roomkaas met pesto. Extra lekker met wat extra Parmezaanse kaas en verse basilicum.

Voorgerecht

25 min

10 stuks

Italiaanse hoofdgerechten

Polenta met mediterrane groenten

Een overheerlijk gerecht uit het noorden van Italië met de zomerse smaken van een zoete tomatensaus met aubergine, courgette en paprika en natuurlijk Parmezaanse kaas.

Hoofdgerecht

15 min + 10 min oventijd

4 pers.

Pasta alla norma

Heerlijk pastagerecht uit Sicilië met een verse tomatensaus met plakjes gebakken aubergine geserveerd met basilicum en kaas. 

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Snelle ravioli salade

Supersnelle pastasalade met gevulde deegkussentjes, gegrilde paprika en rode pesto. Lekker als lunch of lichte avondmaaltijd.

Hoofdgerecht

15 min

2 pers.

Italiaanse nagerechten

Glutenvrije en lactosevrije tiramisu

Tiramisu kan ook in een glutenvrij en lactosevrij dieet. Volg dit makkelijke recept en geniet van een heerlijke zelfgemaakte glutenvrije én lactosevrije tiramisu.

Nagerecht

20 min + 2 uur opstijftijd

6 pers.

Romige koffie mousse met ricotta

Een heel eenvoudig, maar o zo heerlijk Italiaans dessert met een super romige koffie crème. Serveer het extra leuk in een glaasje met lekkere toppings.

Nagerecht

15 min + 2 uur

3-4 pers.

Affogato

De kracht van de Italiaanse keuken zit hem in de simpliciteit. Twee fantastische ingrediënten die samen nóg lekkerder zijn in dit heerlijke dessert.

Nagerecht

5 min

1 persoon

Wat is typisch Italiaans eten?

In Italië gebruiken ze veel verse, onbewerkte groenten en fruit, olijfolie en mager, onbewerkt vlees. Dit wordt verwerkt in een pasta, salade of soep maar ook risotto, gnocchi en niet te vergeten pizza is typisch Italiaans. Daarnaast wordt er ook veel antipasti (aperitiefhapjes), bruschetta en frittata gegeten. Wist je trouwens dat broccoli Italiaanse bloemkool is?

Is Italiaans eten gezond?

In Nederland denken wij bij Italiaans eten al gauw aan pasta en pizza. De echte Italiaanse keuken, zoals deze in Italië wordt bereid, is gezonder dan de Italiaanse gerechten die je in Nederland veelal vindt. Door verse, onbewerkte ingrediënten, veel groente, knoflook, olijfolie etc. past dit binnen een gezond eetpatroon. Daarnaast wordt er vis en veelal mager, onbewerkt vlees gegeten.