Bijna iedereen houdt van de Italiaanse keuken. Van pasta’s zoals lasagne, spaghetti en gnocchi tot risotto, antipasti hapjes en bruschetta. Of ga voor een lekkere pizza! Hier vind je authentieke Italiaanse recepten én zelfbedachte gerechten met een Italiaanse twist. Als afsluiter mag tiramisu of panna cotta niet ontbreken.
Vandaag maken we een klassieke Pasta Alfredo, een gerecht dat zijn eenvoud heeft bewezen door de jaren heen. Het combineert romige smaken met de heerlijke textuur van fettuccine. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je iets speciaals wil, maar niet te lang in de keuken wil staan.
Hoofdgerecht
20 min
4 pers.
Hoofdgerecht
1 uur + 45 min oventijd
4 pers.
Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.
Bekijk receptDeze variant op de tiramisu met citroen en limoncello is een heerlijke afsluiter van je diner. Hij is lekker fris van smaak waardoor hij wat lichter is en minder zwaar dan traditionele tiramisu. De basis zijn uiteraard lange vingers, mascarpone en slagroom aangevuld met Limoncello en citroenen. Dit recept is ook leuk om in glaasjes te serveren als feestelijke afsluiter van het kerstdiner.
Nagerecht
30 min + 4 uur opstijven
6 pers.
Probeer mijn tiramisutaart met een krokante bodem, romige mascarponevulling en een laag van koffie-doordrenkte lange vingers. Dit eenvoudige, maar smaakvolle dessert is ideaal als afsluiter voor ieder etentje. Maar ook op een feestje lekker bij een kop koffie of thee.
Nagerecht
25 min + 30 min oventijd
10 pers.
In Italië gebruiken ze veel verse, onbewerkte groenten en fruit, olijfolie en mager, onbewerkt vlees. Dit wordt verwerkt in een pasta, salade of soep maar ook risotto, gnocchi en niet te vergeten pizza is typisch Italiaans. Daarnaast wordt er ook veel antipasti (aperitiefhapjes), bruschetta en frittata gegeten. Wist je trouwens dat broccoli Italiaanse bloemkool is?
Een aantal typische Italiaanse gerechten zijn bijvoorbeeld:
– Voorgerecht: vitello tonnato
– Hoofdgerecht: spaghetti bolognese
– Nagerecht: een klassieke tiramisu
In Nederland denken wij bij Italiaans eten al gauw aan pasta en pizza. De echte Italiaanse keuken, zoals deze in Italië wordt bereid, is gezonder dan de Italiaanse gerechten die je in Nederland veelal vindt. Door verse, onbewerkte ingrediënten, veel groente, knoflook, olijfolie etc. past dit binnen een gezond eetpatroon. Daarnaast wordt er vis en veelal mager, onbewerkt vlees gegeten.