Italiaanse recepten

Italiaanse recepten

Bijna iedereen houdt van de Italiaanse keuken. Van pasta’s zoals lasagne, spaghetti en gnocchi tot risotto, antipasti hapjes en bruschetta. Of ga voor een lekkere pizza! Hier vind je authentieke Italiaanse recepten én zelfbedachte gerechten met een Italiaanse twist. Als afsluiter mag tiramisu of panna cotta niet ontbreken.

Populair

Pasta pesto met kip

Dit lekkere en makkelijke recept met pasta en kip in een lekkere romige pestosaus moet je een keer geprobeerd hebben!

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Bruschetta met tomaten

Hét recept voor klassieke bruschetta's met tomaten en basilicum op een krokant broodje. Dit hapje valt bij iedereen in de smaak.

Voorgerecht

30 min

8 stuks

Pasta met zalm en spinazie

Snel en makkelijk een heerlijk pastagerecht op tafel met zalm en spinazie in een romige saus, echt een perfecte combinatie!

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Nieuw

Gevulde puntpaprika’s met quinoa

Gevulde puntpaprika’s uit de oven: heerlijk zoet, kruidig én met een bite van de knapperige amandelen en quinoa. Dit recept is helemaal plantaardig, voedzaam en staat binnen 40 minuten op tafel.

Hoofdgerecht

15 min + 25 min oventijd

4 pers.

Regenboog lasagne

Heerlijke kleurrijke lasagne met laagjes spinazie, tomaat, pompoen en rode biet. Leuk om te serveren en te maken, en bovendien erg lekker door de verschillende smaken.

Hoofdgerecht

40 min + 35 min oventijd

4 pers.

Vegetarische risotto met groenten

Lekkere smeuïge risotto met geroosterde courgette, wortel en paprika uit de oven. Geserveerd met Parmezaanse kaas. Een perfect vegetarisch diner!

Hoofdgerecht

20 min + 25 min oventijd

4 pers.

Tortellini met verse spinazie

Maak je volgende diner een hit met dit heerlijke tortellini en spinazie gerecht! Perfect gebakken spek en romige pestosaus. Geef je kookkunsten een boost met dit verrukkelijke Italiaans geïnspireerde gerecht: tortellini met verse spinazie. Kaasachtig, warm, vers en vol van smaak.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Makkelijke rabarber tiramisu

Fris en zoet tiramisu recept met laagjes lange vingers, romige kwark en gekarameliseerde rabarber

Nagerecht

20 min + 1 uur 30 min opstijven

6 pers.

Verse pizza margherita

Een simpele pizza kan zo lekker zijn. Zeker als je hem zelf maakt. Deze pizza margherita met tomatensaus en kaas is zo klaar en smaakt extra lekker.

Hoofdgerecht

20 min + 15 min oventijd

2 pizza's

Uitgelicht recept

Lasagne bolognese

Hoofdgerecht

1 uur + 45 min oventijd

4 pers.

Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.

Bekijk recept

Pasta

Verse tortellini soep

Goed gevulde maaltijdsoep met tortellini pasta, groenten in een romige tomatensaus met Italiaanse twist.

Hoofdgerecht

25 min

6 pers.

Pasta met gehakt en pesto

Heerlijke pasta pesto met gehakt, spinazie en tomaat. Lekker met mozzarella en pijnboompitjes. Super eenvoudig en snel te bereiden.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarische groentelasagne

Deze lasagne zonder vlees bevat heel veel groenten zoals gegrilde courgette, paprika en champignons. Zonder bechamelsaus, maar wel met heerlijke mozzarella.

Hoofdgerecht

40 min + 45 min oventijd

4 pers.

Pizza

Vegan pizza met kleurrijke groenten

Een heerlijke en makkelijke vegan pizza, die helemaal plantaardig is, met kleurrijke groenten en een zelfgemaakte tomatensaus!

Hoofdgerecht

8 min + 12 min oventijd

2 pizza's

Vegan plaattaart met groenten

De lekkerste plaattaarten maak je zelf en dat met maar een paar ingrediënten! Wat dacht je van groenten en kikkererwten? Kleurrijk én heel smaakvol!

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 30 min oventijd

1 plaattaart

Pizza calzone met tonijn

Zin in pizza calzone, maar mag het ietsje goedkoper? Dit budgetproof recept is makkelijk te maken en kost je ongeveer €3,20 per persoon.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Italiaanse voorgerechten

Italiaanse amuse lepels

Deze feestelijke appetizer met klassieke Italiaanse smaken van tomaat, mozzarella en basilicum is leuk op een feestje of vooraf aan een diner.

Voorgerecht

25 min

10 lepels

Tomatentartaar met burrata

Een feestelijk en heerlijk voorgerecht van gemarineerde tomatenblokjes met zachte burrata en krokante stukjes Parmezaan.

Voorgerecht

35 min + 30 min marineren

4 pers.

Vijgen salade met burrata

Burrata is een soort zachte bol mozzarella die perfect combineert in deze herfstsalade met vijgen en noten

Voorgerecht

15 min

2 pers.

Italiaanse hoofdgerechten

Romige pasta met prei

Aanrader: tagliatelle met gebakken prei, champignons, spekjes en Parmezaanse kaas. Een heerlijk en snel pastagerecht waar je van smult.

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Gehaktballetjes uit de oven

Zelfgemaakte gehaktballetjes in tomatensaus met een italiaanse twist van mozzarella en basilicum uit de oven, lekker bij de pasta of wat brood.

Hoofdgerecht

30 min + 25 min oventijd

3 pers.

Gnocchi bolognese ovenschotel

Probeer eens deze lekkere variant van de pasta bolognese op basis van gnocchi met mozzarella uit de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 25 min oventijd

4 pers.

Italiaanse nagerechten

Vegan panna cotta met rood fruit

Dit overheerlijke toetje maak je met maar een paar ingrediënten en kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Daarbij ziet het er ook nog eens prachtig uit.

Nagerecht

10 min bereidingstijd + 2 uur rusttijd

4 porties

Glutenvrije en lactosevrije tiramisu

Tiramisu kan ook in een glutenvrij en lactosevrij dieet. Volg dit makkelijke recept en geniet van een heerlijke zelfgemaakte glutenvrije én lactosevrije tiramisu.

Nagerecht

20 min + 2 uur opstijftijd

6 pers.

Romige koffie mousse met ricotta

Een heel eenvoudig, maar o zo heerlijk Italiaans dessert met een super romige koffie crème. Serveer het extra leuk in een glaasje met lekkere toppings.

Nagerecht

15 min + 2 uur

3-4 pers.

Wat is typisch Italiaans eten?

In Italië gebruiken ze veel verse, onbewerkte groenten en fruit, olijfolie en mager, onbewerkt vlees. Dit wordt verwerkt in een pasta, salade of soep maar ook risotto, gnocchi en niet te vergeten pizza is typisch Italiaans. Daarnaast wordt er ook veel antipasti (aperitiefhapjes), bruschetta en frittata gegeten. Wist je trouwens dat broccoli Italiaanse bloemkool is?

Is Italiaans eten gezond?

In Nederland denken wij bij Italiaans eten al gauw aan pasta en pizza. De echte Italiaanse keuken, zoals deze in Italië wordt bereid, is gezonder dan de Italiaanse gerechten die je in Nederland veelal vindt. Door verse, onbewerkte ingrediënten, veel groente, knoflook, olijfolie etc. past dit binnen een gezond eetpatroon. Daarnaast wordt er vis en veelal mager, onbewerkt vlees gegeten.