Glutenvrije recepten

Glutenvrije recepten

Heb je een glutenallergie of wil je koken en bakken zonder gluten? Dan zijn deze lekkere glutenvrije recepten ideaal voor jou! Van glutenvrije pasta en pizza tot glutenvrije wraps en pannenkoeken. Of maak een heerlijke glutenvrije appeltaart. Allemaal zonder gluten maar mét smaakvolle ingrediënten.

Populair

Glutenvrije pizza

Een heerlijke glutenvrije pizza met tomatensaus, zongedroogde tomaat, paprika, Italiaanse kruiden en kaas.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min oventijd

1 pizza

Glutenvrije wraps met kip

Lekkere glutenvrije wraps met plakjes kipfilet, roomkaas, pesto en komkommer. Voedzaam en klaar in 10 minuten.

Lunch recept

10 min

2 stuks

Glutenvrije appeltaart met kruimels

Heerlijke glutenvrije taart met een lekkere vulling met kaneel en een krokante crumble met noten, tevens vegan en lactosevrij

Bakrecept

15 min + 50 min

8 pers.

Nieuw

Speculaas granola

Heerlijke speculaas granola met walnoten, speculaas kruiden, pompoenpitten en amandelschaafsel. Een voedzaam ontbijtje dat je binnen 5 minuten in de oven hebt staan. Lekker met jouw favoriete yoghurt of kwark.

Ontbijt recept

5 min + 20 min

8 pers.

Rode pesto

Heerlijk basisrecept voor rode pesto van zongedroogde tomaten, gegrilde rode paprika, parmezaanse kaas en basilicum. Lekker bij de pasta, gegrilde groenten, sandwich of op vers gebakken (stok)brood.

5 min

1 bakje

Havermoutpap met gebakken appel

Een romige havermoutpap met gebakken appel en pecannoten… Van dit recept krijg je toch meteen een herfstgevoel? Makkelijk om te maken, glutenvrij, plantaardig en zo onwijs lekker! En dan hebben we het nog niet gehad over de geur in huis…

Ontbijt recept

15 min

2 pers.

Pindasoep

Zin in een romige, smaakvolle soep die snel op tafel staat? Maak dan eens deze verrassend lekkere pindasoep die je eenvoudig zelf maakt. Deze soep ga je zeker vaker maken!

Voorgerecht

25 min

2 pers.

Ontbijtpizza met appel

Heerlijke ontbijtpizza met appel gemaakt met havermout en banaan. De ontbijtpizza heeft een winterse touch door de speculaaskruiden, appelmoes en gebakken appeltjes met kaneel en honing.

Ontbijt recept

15 min + 15 min oventijd

4 pers.

Zalmtartaar

Lekker fris voorgerecht van een tartaar van kleine stukjes zalm met blokjes komkommer en avocado in een lekkere dressing met citroen.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Uitgelicht recept

Gevulde zoete aardappel met chili con carne

Hoofdgerecht

30 min

4 stuks

Gezonde zoete aardappel met Mexicaanse chili con carne. Lekker met guacamole, peterselie en zure room.

Bekijk recept

Glutenvrij ontbijt

Gezonde cake met frambozen

Wist je dat je heel goed kunt bakken met peulvruchten? In deze heerlijke en gezonde cake zit een heel blik bonen verstopt, maar je proeft het niet!

Ontbijt recept

10 min bereidingstijd + 55 min oventijd + 10 min rusttijd

1 cake

Vegan smoothie met blauwe bessen

Zin in een frisse smoothie als ontbijt of tussendoortje? Deze kleurrijke en plantaardige variant met blauwe bessen en banaan vult goed, is prachtig van kleur en zit bomvol vitaminen.

Ontbijt recept

5 min

1 smoothie

Chocolade overnight oats

Ben je nog op zoek naar een lekker, simpel en voedzaam ontbijt? Deze chocolate overnight oats maak je in slechts enkele minuten en kun je de volgende ochtend meenemen naar werk of school. En… het is ook nog eens 100% plantaardig en glutenvrij.

Ontbijt recept

10 min bereidingstijd

1 portie

Glutenvrije lunch

Stevige bruine bonensoep

Een stevige soep boordevol groenten en bonen. Deze soep is eenvoudig om te maken, budget friendly en ideaal om voor een groot gezelschap te maken.

Hoofdgerecht

15 min + 20 min kooktijd

4 pers.

Romige gele paprikasoep

Deze romige gele paprikasoep kan het hele jaar door gemaakt worden. Het is een eenvoudige, maar toch onwijs smaakvolle soep die je kan serveren als lunch of avondeten. Het lekkerst met een (warm) broodje ernaast en met wat plantaardige room en pitten als topping.

Voorgerecht

15 min + 20 min kooktijd

4 porties

Paprika courgettesoep

Zin in een heerlijke, gezonde en smaakvolle soep? Probeer dan onze paprika courgettesoep, een eenvoudig en voedzaam gerecht dat heerlijk vullend is.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Glutenvrije hoofdgerechten

Aubergine waaier

Hoe mooi zien deze gevulde aubergines met pesto, tomaten en mozzarella in een waaiervorm eruit? Lucky you: ze zijn ook erg lekker.

Hoofdgerecht

25 min + 45 min oventijd

2 stuks

Saffraan risotto

Deze romige saffraan risotto is een echte Italiaanse klassieker. Door de combinatie saffraan, rozijnen en knoflook krijgt dit gerecht een mooie 'golden touch'.

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Chinese kool wok met kerrie

Deze Chinese kool roerbak is het perfecte recept voor een snelle doordeweekse avondmaaltijd. Heerlijk met gebakken tempé en een portie rijst.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 pers.

Glutenvrije snacks

Halloween chocolade bark

Deze Halloween chocolade bark ziet er niet alleen (angstaanjagend) lekker uit! Deze griezelige snack is zo gemaakt en ideaal om uit te delen tijdens trick or treat.

Hapjes en snacks

10 min + 15 min uitharden

8 porties

Gamba’s van de BBQ

Geniet van heerlijke gamba's van de BBQ, gemarineerd in een mix van kokosmelk, honing en limoensap. Met de zoete ananas en een vleugje koriander is dit een smaakvol gerecht van de barbecue.

Bijgerecht

30 min + 30 min marineren

7 spiesen

Zoete aardappel nacho’s

Deze gezondere versie van nacho’s gemaakt van krokant gebakken zoete aardappel uit de oven met een topping van maïs, guacamole en rode ui is lekker als hapje maar ook als lunch.

Lunch recept

20 min + 15 min oventijd

4 pers.

Glutenvrije bakrecepten

Torta caprese (chocolade amandeltaart)

Heerlijke Italiaanse chocoladetaart op basis van amandelmeel en pure chocolade. Een klassiek Italiaans recept dat tevens glutenvrij is.

Nagerecht

10 min + 50 min

8 pers.

Bananenbrood met aardbeien

Geniet van een smeuïg bananenbrood met een verrassende twist: heerlijke stukjes aardbei. Dit lekkere en gezonde bananenbrood is perfect bij het ontbijt of als tussendoortje. Bak zelf deze variant op bananenbrood!

Tussendoortjes

20 min + 50 min oventijd

10 plakjes

Glutenvrije brownies

Heerlijke smeuïge glutenvrije brownies met pure chocolade

Bakrecept

10 min + 30 min

12 stuks

Wat is glutenvrij?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten en graanproducten. Er zitten gluten in onder andere gewone tarwe, maar ook in spelt, rogge, gerst en durum. Hierdoor zitten er gluten in meel en in bloem. Bij een glutenvrij dieet vervang je dus alle producten met gluten door producten die van nature glutenvrij zijn, of door glutenvrije varianten.

Wat kun je eten als je geen gluten mag?

Gluten vind je in een heleboel producten, zoals brood, crackers, gebak en pasta. Gelukkig zijn er veel producten ook van nature glutenvrij. Voorbeelden zijn:

– Fruit
– Groente
– Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten. Maar let op! In sommige bonen in blik zitten wel gluten, als er bijvoorbeeld saus bij zit. Kijk dus goed op de verpakking.
– Noten, pinda’s, zaden en pitten
– Rijst
– Producten gemaakt van maïsmeel, boekweit, cassave en quinoa
– Aardappelen en zoete aardappelen
– Vlees, kip, vis en schaal- en schelpdieren (onbewerkt)
– Tofu en tempeh
– Eieren
– Melk, yoghurt en kwark (naturel)
– Nederlandse kaas van koe, geit en schaap
– Roomboter en olie

Maar er zijn tegenwoordig ook glutenvrije alternatieven op de markt zoals glutenvrij brood, glutenvrije crackers, glutenvrij meel en glutenvrije pasta. Je kunt een heleboel leuke, lekkere gerechten maken die glutenvrij zijn. Vink in de zoekbalk bij dieet ‘glutenvrij’ aan en vind een lekker recept!

Is glutenvrij gezonder?

Als je geen glutenintolerantie of glutengevoeligheid hebt, is het niet gezonder om glutenvrij te eten. Producten waar gluten in zitten, zoals tarwe, horen in een gevarieerd eetpatroon en zijn goed voor je. Als je dit niet meer gaat eten, mis je een hoop vezels en belangrijke vitamines en krijg je een eenzijdig eetpatroon.