Glutenvrije recepten

Glutenvrije recepten

Heb je een glutenallergie of wil je koken en bakken zonder gluten? Dan zijn deze lekkere glutenvrije recepten ideaal voor jou! Van glutenvrije pasta en pizza tot glutenvrije wraps en pannenkoeken. Of maak een heerlijke glutenvrije appeltaart. Allemaal zonder gluten maar mét smaakvolle ingrediënten.

Populair

Glutenvrije pizza

Een heerlijke glutenvrije pizza met tomatensaus, zongedroogde tomaat, paprika, Italiaanse kruiden en kaas.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min oventijd

1 pizza

Glutenvrije wraps met kip

Lekkere glutenvrije wraps met plakjes kipfilet, roomkaas, pesto en komkommer. Voedzaam en klaar in 10 minuten.

Lunch

10 min

2 stuks

Glutenvrije appeltaart met kruimels

Heerlijke glutenvrije taart met een lekkere vulling met kaneel en een krokante crumble met noten, tevens vegan en lactosevrij

Bakrecept

15 min + 50 min

8 pers.

Nieuw

Kip madras

Maak zelf deze verse kip madras zonder pakjes en zakjes. Een romig en kruidig mengsel van stukjes kip, paprika en appel geserveerd met rijst en boontjes.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Tofu gehakt

Wist je dat tofu ontzettend veelzijdig is? Je kunt er zelfs plantaardig ‘gehakt’ mee maken. Met maar een paar ingrediënten heb je zo een heerlijke vleesvervanger op tafel staan.

Bijgerecht

10 min voorbereidingstijd + 30 min oventijd + 10 min rusttijd

4 porties

Zoete aardappel nacho’s

Deze gezondere versie van nacho’s gemaakt van krokant gebakken zoete aardappel uit de oven met een topping van maïs, guacamole en rode ui is lekker als hapje maar ook als lunch.

Lunch

20 min + 15 min oventijd

4 pers.

Gevulde puntpaprika’s met quinoa

Gevulde puntpaprika’s uit de oven: heerlijk zoet, kruidig én met een bite van de knapperige amandelen en quinoa. Dit recept is helemaal plantaardig, voedzaam en staat binnen 40 minuten op tafel.

Hoofdgerecht

15 min + 25 min oventijd

4 pers.

Bloemkoolstamppot met spekjes

Lekker stamppotje van aardappels en bloemkool met een bite van walnoten en (vega) spekjes. Het kleine vleugje mosterd maakt de stamppot extra lekker.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Fudge maken

Deze fudge is zacht, romig en smelt in je mond. Geniet van heerlijke zelfgemaakte fudge met dit eenvoudige recept met maar 2 basisingrediënten: gecondenseerde melk en chocolade. Lekker als zoete traktatie of bij de koffie of thee.

Bakrecept

15 min + 2 uur opstijven

15 stuks

Uitgelicht recept

Gevulde zoete aardappel met chili con carne

Hoofdgerecht

30 min

4 stuks

Gezonde zoete aardappel met Mexicaanse chili con carne. Lekker met guacamole, peterselie en zure room.

Bekijk recept

Glutenvrij ontbijt

Chocolade overnight oats

Ben je nog op zoek naar een lekker, simpel en voedzaam ontbijt? Deze chocolate overnight oats maak je in slechts enkele minuten en kun je de volgende ochtend meenemen naar werk of school. En… het is ook nog eens 100% plantaardig en glutenvrij.

Ontbijt

10 min bereidingstijd

1 portie

Rijstepap met kaneel

Heerlijke romige rijstepap met kaneel en vanille. Lekker als oud Hollands dessert en bovendien lactosevrij en vegan.

Ontbijt

5 min + 25 min

2 pers.

Rode bieten pannenkoekjes

Deze glutenvrije én vegan pannenkoekjes gemaakt van rode bieten zijn niet alleen makkelijk om te maken en erg lekker. Ze zijn ook prachtig voor het oog.

Ontbijt

10 min bereidingstijd + 10 min baktijd

10 pannenkoekjes

Glutenvrije lunch

Verse kerriesoep

Maak zelf een pan met heerlijke romige kerriesoep op basis van aardappel, prei en kerrie geserveerd met blokjes zoete appel. Dus maak je klaar voor wat gezellig comfort food met dit hartige soep recept! Binnen 25 minuten vers op tafel.

Voorgerecht

25 min

6 pers.

Bietensalade

Snelle en makkelijke salade met rode bieten, appel, walnoten en feta. Lekker als lunch of bijgerecht.

Voorgerecht

10 min

4 pers.

Omelet met avocado

Deze lunch van omelet met avocado, pesto en tomaatjes is niet alleen gezond, maar ook erg smakelijk. Extra lekker met feta erbij.

Lunch

15 min

1 persoon

Glutenvrije hoofdgerechten

Vegan kip kerrie met rijst en sperziebonen

Zin in een snelle curry? Deze vegan kip kerrie maak je binnen een halfuur, is enorm smaakvol en is makkelijk om in te vriezen. Daarnaast is dit recept ook helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min kooktijd

2 pers.

Gevulde paprika’s met rijst

Makkelijk recept voor gevulde paprika met een kruidig mengsel van o.a. rijst, gehakt en maïs met een Mexicaanse twist. Afgemaakt met blokjes feta on top!

Hoofdgerecht

20 min + 35 min oventijd

4 pers.

Vegetarische risotto met groenten

Lekkere smeuïge risotto met geroosterde courgette, wortel en paprika uit de oven. Geserveerd met Parmezaanse kaas. Een perfect vegetarisch diner!

Hoofdgerecht

20 min + 25 min oventijd

4 pers.

Glutenvrije snacks

Snicker bliss balls

Zoek je een gezonde snack die je makkelijk kunt maken? Probeer deze Snicker Bliss Balls gemaakt met dadels, pinda's en cacao. Perfect als tussendoortje of bij het dessert!

Tussendoortjes

10 min

8 stuks

Nigiri sushi

Deze makkelijke vorm van sushi bestaat uit blokjes sushirijst met een topping van plakjes zalm, tonijn of ei. Maak ze nu makkelijk zelf met dit recept!

Hoofdgerecht

15 min + 15 min

4 pers.

Gorgonzoladip

Dip groenten of toastjes in deze heerlijke gorgonzoladip. Samen met citroen, honing en bieslook brengt het de blauwe kaassmaak mooi in balans. Zeker het proberen waard.

Hapjes en snacks

10 min

1 schaaltje

Glutenvrije bakrecepten

Chocolade bananenbrood muffins

Super lekkere gezonde chocolade bananenbrood muffins, lekker smeuig met een crunch van hazelnoten. Een ideaal tussendoortje!

Bakrecept

10 min + 25 min

8 stuks

Glutenvrije basiscake

Een heerlijke glutenvrije basiscake met vanille. Bak hem nu makkelijk zelf met dit recept.

Bakrecept

15 min + 55 min

10 plakjes

Vegan carrot cake met romige frosting

Een vegan variant van het populaire taartje: carrot cake. Deze vegan carrot cake is niet alleen wat gemakkelijker, maar ook een stuk voedzamer. Bakken maar!

Bakrecept

15 min + 35 min oventijd + 15 min afkoelen

9 stuks

Wat is glutenvrij?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten en graanproducten. Er zitten gluten in onder andere gewone tarwe, maar ook in spelt, rogge, gerst en durum. Hierdoor zitten er gluten in meel en in bloem. Bij een glutenvrij dieet vervang je dus alle producten met gluten door producten die van nature glutenvrij zijn, of door glutenvrije varianten.

Wat kun je eten als je geen gluten mag?

Gluten vind je in een heleboel producten, zoals brood, crackers, gebak en pasta. Gelukkig zijn er veel producten ook van nature glutenvrij. Voorbeelden zijn:

– Fruit
– Groente
– Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten. Maar let op! In sommige bonen in blik zitten wel gluten, als er bijvoorbeeld saus bij zit. Kijk dus goed op de verpakking.
– Noten, pinda’s, zaden en pitten
– Rijst
– Producten gemaakt van maïsmeel, boekweit, cassave en quinoa
– Aardappelen en zoete aardappelen
– Vlees, kip, vis en schaal- en schelpdieren (onbewerkt)
– Tofu en tempeh
– Eieren
– Melk, yoghurt en kwark (naturel)
– Nederlandse kaas van koe, geit en schaap
– Roomboter en olie

Maar er zijn tegenwoordig ook glutenvrije alternatieven op de markt zoals glutenvrij brood, glutenvrije crackers, glutenvrij meel en glutenvrije pasta. Je kunt een heleboel leuke, lekkere gerechten maken die glutenvrij zijn. Vink in de zoekbalk bij dieet ‘glutenvrij’ aan en vind een lekker recept!

Is glutenvrij gezonder?

Als je geen glutenintolerantie of glutengevoeligheid hebt, is het niet gezonder om glutenvrij te eten. Producten waar gluten in zitten, zoals tarwe, horen in een gevarieerd eetpatroon en zijn goed voor je. Als je dit niet meer gaat eten, mis je een hoop vezels en belangrijke vitamines en krijg je een eenzijdig eetpatroon.