Cranberry cheesecake

Een van mijn favoriete cheesecakes. De frisse cranberry topping combineert namelijk perfect bij de romige cheesecake en het recept is ook ideaal om een restje cranberry compote mee op te maken. 

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Cranberry topping
Benodigdheden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 140° graden op de heteluchtfunctie. Zet een bak of ovenschaal met water onder in de oven. Dit zorgt ervoor dat de lucht vochtig blijft en er minder snel scheuren in de cheesecake komen.

Doe de cranberries met het sinaasappelsap, kaneel en basterdsuiker in een pannetje en laat ca. 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door. Het is mooi en lekker als er nog wat cranberries heel blijven.

Knip uit een vel bakpapier een cirkel in het formaat van de bodem van de springvorm. Vet de springvorm in en leg het bakpapier op de bodem.

Doe de koekjes in een keukenmachine en mix totdat er fijne koekkruimels overblijven.

Smelt de boter in een pannetje en meng samen met een snufje kaneel met de fijngemalen koekjes.

Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel. Er moet een stevige koekjesbodem ontstaan. Zet de bodem zolang in de koelkast.

Doe de roomkaas, suiker, vanillesuiker en eieren in een kom en mix door elkaar.

Voeg de crème fraiche en de maïzena erbij en klop nogmaals kort door.

Giet het roomkaasmengsel in de springvorm op de koekjesbodem.

Schep ongeveer de helft van het cranberrymengsel in kleine hoopjes op het de cheesecake vulling. Trek met een mes of lepeltje strepen en figuren erdoor.

Zet de cheesecake ca. 45 tot 50 minuten in het midden van de oven. Hij mag nog een beetje wiebelen als je hem uit de oven haalt maar moet wel stevig aanvoelen. Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna minimaal 4 uur in de koelkast.

Schep voor het serveren de rest van de cranberry compote erop en garneer met verse rozemarijn.

Tip: bewaar de cheesecake maximaal 3 dagen in de koelkast. Je kunt hem ook in stukken snijden en in plastic zakjes of folie doen en invriezen tot maximaal 1 maand.

Zijn er geen verse cranberries? Kijk dan eens in het vriesvak in de supermarkt. Of gebruik een blik met cranberrysaus.

1 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.