Ga naar de inhoud
Croque monsieur

Croque monsieur

Een croque monsieur is een klassieke Franse tosti die net even luxer is door de romige saus en de knapperige korst. Ik maak deze vaak op een luie zondag of als makkelijke avondhap met een salade erbij. De combinatie van kaas, ham (vega) en mosterd is simpel maar onweerstaanbaar. Hij is extra lekker met wat extra kaas bovenop en dan nog even onder de grill. Met dit recept maak je eenvoudig zelf croque monsieurs zoals je ze in een Frans café zou krijgen.

10 M + 5 M grilltijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.

Ingrediënten: croque monsieur

Voor stuks

  • 4 sneden brood ( stevig, wit )
  • 10 gr bloem
  • 10 gr boter
  • 100 ml melk
  • 1 theelepel mosterd
  • 30 gr geraspte kaas ( Emmentaler )
  • 2 plakken kaas
  • 2 plakken ham
  • 1 eetlepel peterselie ( vers, fijngehakt )
  • 1 eetlepel boter ( voor het bakken )
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje zout

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: croque monsieur

  1. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en voeg de bloem toe. Roer dit goed door met een garde en laat het mengsel een minuut garen terwijl je blijft roeren. Schenk vervolgens langzaam de melk erbij en blijf kloppen tot een gladde saus ontstaat zonder klontjes.


  2. Voeg de mosterd, 1/3 van de geraspte kaas, peper en zout toe. Laat het geheel nog een paar minuten zachtjes koken tot het een dikke saus is. Zet het vuur uit en laat even staan.


  3. Besmeer twee sneden brood met de helft van de bechamelsaus. Leg op elk broodje een plak ham (vega) en een plak kaas. Bestrooi met ⅓ van de geraspte kaas. Dek af met de andere sneetjes brood.


    Croque monsieur stap 1 Croque monsieur stap 2 Croque monsieur stap 3
  4. Smeer de bovenkant van elk broodje licht in met wat boter. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak de croque monsieur aan één kant tot deze mooi goudbruin is. Draai voorzichtig om en bak ook de andere kant krokant.


  5. Smeer nog wat bechamelsaus bovenop de croque monsieur en strooi er de rest van de geraspte kaas overheen. Zet ze dan nog 3 a 5 minuten onder een voorverwarmde grill tot de bovenkant bubbelt en goudbruin is.


  6. Garneer met verse peterselie en serveer direct terwijl ze nog warm en krokant zijn.


  7. Sandra’s tip: maak deze croque monsieur ook eens met truffelkaas of gegrilde groente als vulling, superlekker! En ik gebruik vega ham, dat gaat ook prima.


    Ook heerlijk als brunchgerecht of avondmaal naast een kopje soep zoals deze romige tomatensoep of met een frisse rucola salade.


Tips

Welke kaas smelt het beste voor een tosti of croque monsieur?

Kaas als jong belegen, gruyère of emmentaler smelt heel goed en geven een mooie romige textuur aan je croque monsieur.

Wat is het verschil tussen een tosti, croque monsieur en croque madame?

Een tosti is simpelweg een geroosterd broodje met bijvoorbeeld kaas en ham. Een croque monsieur heeft daarbovenop nog een romige bechamelsaus en wordt vaak gegrild of gebakken. Voeg je een gebakken eitje bovenop toe, dan heet het een croque madame.

Wat kan ik gebruiken als vervanging voor ham in een tosti of croque monsieur?

Je kunt prima vegetarische ham (zoals ik), gegrilde aubergineplakken of zelfs zongedroogde tomaatjes gebruiken als alternatief voor ham. Of laat hem achterwege.