Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Erwtensoep

Simpel recept voor Heerlijke Hollandse snert met knolselderij, peen, prei en rookworst
Ingredienten
400 gr spliterwten
1 prei
2 runderbouillon blokjes
150 gr knolselderij (ongeveer ¼ van een hele knolselderij)v
1 winterpeen
1 aardappel, kruimig
1 rookworst
1 laurierblaadje
Paar takjes selderij
1 ui
 
Materialen
Soeppan
 
Bereiding
Breng 1,5 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Laat dit ongeveer een uur zachtjes koken, roer af en toe door. Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in stukjes. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij fijn.
 
erwtensoep 01
erwtensoep 01
erwtensoep 01
erwtensoep 01
Na ongeveer een uur beginnen de spliterwten uit elkaar te vallen en ontstaat er een groene massa. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Voeg de gesneden groenten en aardappel toe. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze door de soep. Breng de soep op smaak met nog een beetje peper en zout. Laat de soep nog 10 minuten pruttelen. De soep is vaak de volgende dag dikker van struktuur en nog lekkerder.
Tip: De echte hollandse soep bevat vaak nog 500 gram vlees zoals schouderkarbonade, hamlappen of speklappen. Deze kook je in het begin een uur mee met de spliterwten en haal je daarna er uit, snijd je in kleine stukjes en voeg daarna samen met de groente weer toe. Ik ben geen grote vleeseter dus ik heb het bij dit recept alleen bij rookworst gehouden.

De nieuwste pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×