Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Erwtensoep

Simpel recept voor Heerlijke Hollandse snert met knolselderij, peen, prei en rookworst
Ingredienten
400 gr spliterwten
1 prei
2 runderbouillon blokjes
150 gr knolselderij (ongeveer ¼ van een hele knolselderij)v
1 winterpeen
1 aardappel, kruimig
1 rookworst
1 laurierblaadje
Paar takjes selderij
1 ui
 
Materialen
Soeppan
 
Bereiding
Breng 1,5 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Laat dit ongeveer een uur zachtjes koken, roer af en toe door. Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in stukjes. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij fijn.
 
erwtensoep 01
erwtensoep 01
erwtensoep 01
erwtensoep 01
Na ongeveer een uur beginnen de spliterwten uit elkaar te vallen en ontstaat er een groene massa. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Voeg de gesneden groenten en aardappel toe. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze door de soep. Breng de soep op smaak met nog een beetje peper en zout. Laat de soep nog 10 minuten pruttelen. De soep is vaak de volgende dag dikker van struktuur en nog lekkerder.
Tip: De echte hollandse soep bevat vaak nog 500 gram vlees zoals schouderkarbonade, hamlappen of speklappen. Deze kook je in het begin een uur mee met de spliterwten en haal je daarna er uit, snijd je in kleine stukjes en voeg daarna samen met de groente weer toe. Ik ben geen grote vleeseter dus ik heb het bij dit recept alleen bij rookworst gehouden.

De nieuwste BBQ recepten

Maak met deze recepten een feest van je barbecue! Bereid heerlijke gemarineerde spiesen met vlees, vis, garnalen of groente geserveerd met een lekkere salade en gepofte aardappelen. Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

×