Franse recepten

Franse recepten

Bekijk hier alle klassieke Franse gerechten. De Franse keuken is heerlijk divers en er wordt veel gekookt met seizoensproducten die de show stelen in de Franse keuken, van groenten tot gevogelte en van knoflook tot wijn. Er zijn een groot aantal klassieke gerechten zoals ratatouille, Franse uiensoep en de Boeuf bourguignon. Bekijk ze hier allemaal.

Populair

Quiche lorraine

Quiche lorraine is een klassieke Franse hartige taart met gebakken spekblokjes en Gruyère kaas. Binnen 30 minuten zet je het in de oven.

Hoofdgerecht

30 min + 25 min oventijd

4 pers.

Salade niçoise

Makkelijk recept voor de klassieke Franse salade niçoise met haricots verts, krieltjes, ei en tonijn

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Franse uiensoep

Maak zelf in 1 uurtje deze heerlijke traditionele Franse uiensoep met stokbrood en gegratineerde kaas

Voorgerecht

1 uur

4 pers.

Nieuw

Clafoutis met kersen

Frans nagerecht van kersen in een lekker gebakken roommengsel uit de oven. Serveer de clafoutis lauwwarm met wat extra poedersuiker eroverheen.

Nagerecht

20 min + 30 min oventijd

6 pers.

Courgettesoep

Lekkere zelfgemaakte courgettesoep met een vleugje munt en room, klaar in 20 minuten

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Ratatouille ovenschotel met aardappelschijfjes

Heerlijke groenteschotel met een laag verse ratatouille groentestoof van o.a. aubergine, courgette en paprika afgedekt met een laagje aardappelschijfjes en geraspte kaas.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

3 pers.

Spiraal taart met brie

Deze hartige taart met brie is niet alleen prachtig om te zien, maar ook erg lekker en vol met groenten. In 20 minuten zet je hem in de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 35 min

4 pers.

Mini Charlotte’s met framboos

Maak deze kleine versie van de Charlotte Russe. Fruitige mousse van frambozen met lange vingers rondom. Kleine cadeautjes om te eten.

Nagerecht

1 uur + 3 uur wachttijd

4 stuks

Quiche met paddenstoelen

Lekker herfstrecept; goed gevulde quiche met paddenstoelen, champignons en Zwitserse Gruyere kaas

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

4 pers.

Uitgelicht recept

Groentegratin

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

3-4 pers.

Heerlijke gratin uit de oven met plakjes courgette, wortel, tomaat en aardappel in room en gegratineerd met kaas.

Bekijk recept

Franse hoofdgerechten

Bieten quiche

De combinatie van rode bieten met geitenkaas en noten is heerlijk in deze hartige taart

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Groentegratin

Heerlijke gratin uit de oven met plakjes courgette, wortel, tomaat en aardappel in room en gegratineerd met kaas.

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

3-4 pers.

Quiche met zalm en spinazie

Lekkere quiche van bladerdeeg met een vulling van spinazie en zalm, een heerlijke combinatie!

Hoofdgerecht

20 min + 40 min oventijd

4 pers.

Franse toetjes

Crème brûlée

Makkelijk recept met maar 5 ingredienten en handige stap voor stap foto's om zelf deze romige crème brûlée te maken met krokant suikerlaagje, hét perfecte toetje!

Nagerecht

20 min + 30 oventijd + afkoelen

6 stuks

Madeleines met chocolade

Een lekker luchtig Frans gebakje gedoopt in een laagje chocolade met walnotenkruimels

Bakrecept

25 min + 10 min oventijd + 1 uur wachten

12 stuks

Madeleines

Een eenvoudig maar super lekker recept voor madeleines, een klein luchtig Frans cakeje

Bakrecept

20 min + 10 oventijd + 1 uur wachten

12 tot 18 stuks

Franse vleesgerechten

Boeuf bourguignon

Heerlijk recept voor deze klassieke Franse stoofschotel met rundvlees, champignons en aardappels gestoofd in o.a. rode wijn.

Hoofdgerecht

40 min + 3 uur stoven

4 pers.

Franse uiensoep

Maak zelf in 1 uurtje deze heerlijke traditionele Franse uiensoep met stokbrood en gegratineerde kaas

Voorgerecht

1 uur

4 pers.

Quiche met erwtjes en geitenkaas

Een goed gevulde hartige taart van bladerdeeg met erwtjes, spek en geitenkaas.

Hoofdgerecht

25 min + 45 oventijd

3-4 pers.

Franse recepten met aardappel

Pommes duchesse aardappeltoefjes

Mooie aardappeltoefjes uit de oven, iets knapperig van buiten en lekker smeuïg van binnen met een vleugje knoflook en kaas

Bijgerecht

45 min + 25 min oventijd

30 stuks

Salade niçoise

Makkelijk recept voor de klassieke Franse salade niçoise met haricots verts, krieltjes, ei en tonijn

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Mosterdsoep - romig en licht pittig

Lekkere romige soep op basis van aardappel en prei met een licht pittige smaak van mosterd

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Wat is het bekendste gerecht uit Frankrijk?

Het zal er om hangen aan wie je het vraagt, maar het meest bekende gerecht is de Boeuf Bourguignon. Of toch de Franse uiensoep? Voor beide gerechten moet je in ieder geval veel geduld hebben, want het wordt aangeraden om ze langzaam en lang te bakken.

Wat zijn klassieke gerechten uit de Franse keuken?

De traditionele Franse keuken kent vele klassiekers. Wie kent de Franse uiensoep of mosterdsoep niet? Lekker met een stukje quiche Lorraine. Verder zijn er een aantal typische  Franse vleesgerechten zoals de eerder genoemde Boeuf Bourguignon, Coq au vin en de Entrecote bordelaise. De aardappel wordt ook veelvuldig toegepast zoals in een Gratin dauphinois (aardappelgratin) of de Pommes duchesse (aardappeltoefjes). Vergeet de bechamelsaus en de remoulade niet en er zijn ook genoeg zoete recepten. Een frisse citroentaart of de traditionele Clafoutis met kersen. De heerlijk zachte Madeleines voor bij de koffie of het Franse chocoladetaartje de Moelleux au chocolat, bij ons bekend als een lavacakeje.

Franse eetgewoontes

Typische Franse eetgewoontes zijn om de dag te beginnen met een croissant of stokbrood, twee keer per dag warm te eten en in de avond (vergeleken met Nederlanders) vrij laat te eten. Tussen 20 en 21 uur en in het weekend kan het zelfs nog later worden. Door twee keer warm te eten wordt er tussendoor minder gesnackt en gesnoept. Het (avond)eten gaat vaak samen met een glas rode wijn. Fransen eten met de seizoenen mee en ingrediënten die veel terugkomen in gerechten zijn boter, yoghurt, knoflook, peterselie, olijfolie, tomaten, rode wijn, brood en noten.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!