Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente gerechten. Groenten en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, radijsjes, raapstelen en aardbeien zijn deze periode op zijn best dus dat is extra genieten van deze voorjaarsgerechten.

meer info

Nieuw

Gevulde courgette met feta

Een lekker licht gerecht van gevulde courgettes uit de oven met o.a. amandelen, couscous en feta. In 15 minuten voorbereid om in de oven te gaan.

Hoofdgerecht

15 min + 22 min oventijd

2 pers.

Snelle aardbeien mousse

Maak in 10 minuten dit makkelijke toetje van luchtige en frisse aardbeienmousse zonder gelatine of eieren.

Nagerecht

10 min + 2 uur opstijftijd

4 pers.

Chiapudding met mango

Wil jij een feestje maken van je ontbijt? Met deze chia pudding parfait van plantaardige yoghurt en mango zit je altijd goed. Makkelijk, lekker en helemaal plantaardig.

Ontbijt

10 min + 4 uur rusttijd

2 pers.

Vegan plaattaart met groenten

De lekkerste plaattaarten maak je zelf en dat met maar een paar ingrediënten! Wat dacht je van groenten en kikkererwten? Kleurrijk én heel smaakvol!

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 30 min oventijd

1 plaattaart

Courgettesoep

Lekkere zelfgemaakte courgettesoep met een vleugje munt en room, klaar in 20 minuten

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Cobbler met rood fruit

Lekker Amerikaans toetje van warm fruit zoals appel, frambozen en bramen onder een laagje licht krokant deeg. Lekker met ijs of een dot slagroom.

Nagerecht

25 min + 40 min oventijd

4 pers.

Zoete lenterecepten

Rabarber aardbeien toetje

Fris zoet zomers toetje met laagjes yoghurt, zelfgemaakte rabarber compote en aardbeien

Nagerecht

30 min + 30 min afkoelen

4 pers.

Aardbeien yoghurt cake

Heerlijke zachte cake met verse aardbeien en een vleugje vanille. In 15 minuten zet je het gerecht in de oven. Lekker met slagroom.

Bakrecept

15 min + 40 min oventijd

9 pers.

Aardbeientaartjes

Prachtige en lekkere aardbeien tartelettes met een krokante bodem, een frisse citroen roomvulling en een topping van verse aardbeien.

Nagerecht

40 min + 20 min oventijd

10 stuks

Lente salades

Venkelsalade met sinaasappel

Deze salade met venkel en sinaasappel wordt op het eiland Sicilië veel gemaakt. Nog lekkerder met een romige burrata erbij.

Bijgerecht

15 min

2 pers.

Courgettesalade met feta

Frisse salade van gegrilde courgette met tomaatjes, feta en een lekkere citroen-knoflook dressing.

Bijgerecht

20 min

2 pers.

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Bijgerecht

25 min

4 pers.

Lente pastagerechten

Spaghetti met krokante courgette

Een heerlijke pasta met tomatensaus en knapperige stukjes courgette in een laagje Parmezaanse kaas en geraspte mozzarella.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

2 pers.

Lente pasta

Een lekkere groene pasta met asperges en erwtjes in een romige pestosaus die lekker fris smaakt door de toegevoegde citroen.

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Pasta met raapstelen

Makkelijk lente recept voor spaghetti met knoflook en verse raapstelen geserveerd met romige mozzarella

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Lente soepen

Lentesoep

Een heerlijk romig soepje met verse lentegroenten zoals groene asperges, lente ui en spinazie. In slechts 25 minuten gemaakt.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Aspergesoep

Heerlijk en makkelijk basisrecept voor een romige verse aspergesoep met een topping van reepjes ham en ei

Voorgerecht

30 min

6 pers.

Spinaziesoep

Maak in 20 minuten een heerlijke groene soep van spinazie met een vleugje room

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Lente quiches

Quiche met asperges

Een heerlijke hartige taart met een vulling van groene en/of witte asperges, zachte geitenkaas en een vleugje citroen, lekker als lunch of avondmaal.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Quiche met zalm en spinazie

Lekkere quiche van bladerdeeg met een vulling van spinazie en zalm, een heerlijke combinatie!

Hoofdgerecht

20 min + 40 min oventijd

4 pers.

Quiche met erwtjes en geitenkaas

Een goed gevulde hartige taart van bladerdeeg met erwtjes, spek en geitenkaas.

Hoofdgerecht

25 min + 45 oventijd

3-4 pers.

Gezonde lente recepten

Kiwi smoothie met avocado

Met deze smoothie heb je een kickstart van een ochtend, want hij zit boordevol vitamines. Extra lekker door de gele kiwi en de romige avocado.

Ontbijt

10 min

2 smoothies

Gegrilde asperges met Parmezaanse kaas

Een heerlijke combinatie van witte asperges van de grill geserveerd op Italiaanse wijze met Parmezaanse kaas en gedroogde tomaatjes.

Voorgerecht

25 min

2 pers.

Mango friet

Lekkere en gezonde snack van in repen gesneden mango geserveerd met yoghurt en aardbeienpuree. Lekker voor kinderen, maar ook volwassenen.

Tussendoortjes

15 min

2 bakjes

Welke groenten kun je eten in de lente?

Van Nederlandse bodem kun je in de lente weer genieten van asperges, Chinese kool, komkommer, lamsoren, paksoi, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, tuinboon, ui, veldsla, vleestomaat, winterpeen, winterpostelein, witlof, wortelen en zeekraal.

Er zijn ook andere groenten verkrijgbaar, maar deze komen dan of uit de kas of worden geïmporteerd. Kijk voor het hele overzicht op de lente groente- en fruitkalender.

Welke fruitsoorten kun je eten in de lente?

Het hele jaar door kun je appels, bananen, citrusfruit, druiven en peren eten. In de lente zijn er ook steeds meer tropische vruchten te verkrijgen zoals ananas, kiwi, meloen en granaatappel. Steeds meer zacht fruit wat we in Nederland kweken is ook al in de lente verkrijgbaar, zoals aardbeien, maar dan komt het wel uit de kas.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!