Lente recepten

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente gerechten. Groenten en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber en aardbeien zijn in het voorjaar op z’n best dus dat is extra genieten van deze voorjaarsgerechten.

Populair

Aspergesoep

Heerlijk en makkelijk basisrecept voor een romige verse aspergesoep met een topping van reepjes ham en ei

Voorgerecht

30 min

6 pers.

Lente pasta

Een lekkere groene pasta met asperges en erwtjes in een romige pestosaus die lekker fris smaakt door de toegevoegde citroen.

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Makkelijke rabarber tiramisu

Fris en zoet tiramisu recept met laagjes lange vingers, romige kwark en gekarameliseerde rabarber

Nagerecht

20 min + 1 uur 30 min opstijven

6 pers.

Nieuw

Bruschetta met mango salsa

Deze verrassende bruschetta met mango, tomaat en limoen is zo onwijs lekker, fris en prachtig van kleur. Ideaal als fris borrelhapje voor de zomer!

Hapjes en snacks

15 min bereidingstijd + 10 min baktijd

4 pers.

Romige pasta met tuinbonen en zongedroogde tomaat

Een romige spaghetti die 100% plantaardig is, gemaakt met peulvruchten en een heerlijke smaak heeft door de Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaat. Niet alleen heel gemakkelijk, het staat ook nog eens in 20 minuten op tafel!

Hoofdgerecht

5 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 pers.

Aziatische komkommersalade

Zin in een fris bijgerecht? Dan zit je met deze Aziatische komkommersalade goed. Binnen enkele minuten staat het op tafel en je kunt het ook nog tot een paar dagen in de koelkast bewaren.

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Rabarbercake

Lekkere luchtige cake met stukjes friszoete rabarber en een vleugje sinaasappel. Een ideale cake om te maken in het voorjaar als rabarber volop verkrijgbaar is.

Nagerecht

25 min + 45 min oventijd

10 pers.

Panzanella met groene asperges

Deze broodsalade met gegrilde groene asperges en tomaatjes in een heerlijke frisse citroendressing is een lekker lentegerecht en ook ideaal om mee te nemen met een picknick.

Hoofdgerecht

30 min

3 pers.

Aspergeragout

Geniet van een heerlijke zelfgemaakte romige aspergeragout in een knapperig pasteibakje. Met verse witte asperges en erwtjes, lekker voor een speciale gelegenheid of gewoon voor een gezellig diner thuis.

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Uitgelicht recept

Asperges op klassieke wijze met ham en ei

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Asperges op traditionele wijze met ei, ham, aardappeltjes en botersaus inclusief tips om asperges te koken

Bekijk recept

Zoete lenterecepten

Makkelijke rabarber tiramisu

Fris en zoet tiramisu recept met laagjes lange vingers, romige kwark en gekarameliseerde rabarber

Nagerecht

20 min + 1 uur 30 min opstijven

6 pers.

Lactosevrije mousse

Op zoek naar een lactosevrij Kerst dessert? Maak dan deze eenvoudige aardbeien mousse met lactosevrije slagroom.

Nagerecht

20 min + 2 uur opstijftijd

2 pers.

Snelle aardbeien mousse

Maak in 10 minuten dit makkelijke toetje van luchtige en frisse aardbeienmousse zonder gelatine of eieren.

Nagerecht

10 min + 2 uur opstijftijd

4 pers.

Lente salades

Venkelsalade met sinaasappel

Deze salade met venkel en sinaasappel wordt op het eiland Sicilië veel gemaakt. Nog lekkerder met een romige burrata erbij.

Bijgerecht

15 min

2 pers.

Courgettesalade met feta

Frisse salade van gegrilde courgette met tomaatjes, feta en een lekkere citroen-knoflook dressing.

Bijgerecht

20 min

2 pers.

Gegrilde romaine sla met sinaasappel

Deze gegrilde kropjes sla barsten van de smaak met een dressing van Ras el Hanout, partjes frisse sinaasappel en een bite van amandel.

Bijgerecht

25 min

4 pers.

Lente pastagerechten

Spaghetti met krokante courgette

Een heerlijke pasta met tomatensaus en knapperige stukjes courgette in een laagje Parmezaanse kaas en geraspte mozzarella.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

2 pers.

Lente pasta

Een lekkere groene pasta met asperges en erwtjes in een romige pestosaus die lekker fris smaakt door de toegevoegde citroen.

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Pasta met raapstelen

Makkelijk lente recept voor spaghetti met knoflook en verse raapstelen geserveerd met romige mozzarella

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Lente soepen

Courgettesoep

Lekkere zelfgemaakte courgettesoep met een vleugje munt en room. Deze soep kun je in slechts 20 minuutjes eenvoudig maken.

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Lentesoep

Een heerlijk romig soepje met verse lentegroenten zoals groene asperges, lente ui en spinazie. In slechts 25 minuten gemaakt.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Aspergesoep

Heerlijk en makkelijk basisrecept voor een romige verse aspergesoep met een topping van reepjes ham en ei

Voorgerecht

30 min

6 pers.

Lente quiches

Quiche met asperges

Een heerlijke hartige taart met een vulling van groene en/of witte asperges, zachte geitenkaas en een vleugje citroen, lekker als lunch of avondmaal.

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Quiche met zalm en spinazie

Lekkere quiche van bladerdeeg met een vulling van spinazie en zalm, een heerlijke combinatie!

Hoofdgerecht

20 min + 40 min oventijd

4 pers.

Quiche met erwtjes en geitenkaas

Een goed gevulde hartige taart van bladerdeeg met erwtjes, spek en geitenkaas.

Hoofdgerecht

25 min + 45 oventijd

3-4 pers.

Gezonde lente recepten

Gevulde courgette met feta

Een lekker licht gerecht van gevulde courgettes uit de oven met o.a. amandelen, couscous en feta. In 15 minuten voorbereid om in de oven te gaan.

Hoofdgerecht

15 min + 22 min oventijd

2 pers.

Kiwi smoothie met avocado

Met deze smoothie heb je een kickstart van een ochtend, want hij zit boordevol vitamines. Extra lekker door de gele kiwi en de romige avocado.

Ontbijt recept

10 min

2 smoothies

Gegrilde asperges met Parmezaanse kaas

Een heerlijke combinatie van witte asperges van de grill geserveerd op Italiaanse wijze met Parmezaanse kaas en gedroogde tomaatjes.

Voorgerecht

25 min

2 pers.

Welke groenten kun je eten in de lente?

Van Nederlandse bodem kun je in de lente weer genieten van asperges, Chinese kool, komkommer, lamsoren, paksoi, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, tuinboon, ui, veldsla, vleestomaat, winterpeen, winterpostelein, witlof, wortelen en zeekraal.

Er zijn ook andere groenten verkrijgbaar, maar deze komen dan of uit de kas of worden geïmporteerd. Kijk voor het hele overzicht op de lente groente- en fruitkalender.

Welke fruitsoorten kun je eten in de lente?

Het hele jaar door kun je appels, bananen, citrusfruit, druiven en peren eten. In de lente zijn er ook steeds meer tropische vruchten te verkrijgen zoals ananas, kiwi, meloen en granaatappel. Steeds meer zacht fruit wat we in Nederland kweken is ook al in de lente verkrijgbaar, zoals aardbeien, maar dan komt het wel uit de kas.

Wil je meer inspiratie voor lente recepten? Download hier dan gratis mijn e-book met lente recepten.