Asperges koken, de perfecte bereiding!

Wat is het toch heerlijk als het aspergeseizoen weer gestart is, maar hoe bereid je eigenlijk asperges? Lees hier alles van schillen, bereiden tot aan bewaren toe.

Een van de dingen waar we in de lente altijd naar uitkijken zijn, naast de aardbeien en rabarber, toch wel de asperges. Deze seizoenstoppers zijn heerlijk in zo veel gerechten. In deze blog leren we je hoe je ze kunt schillen, bereiden en bewaren.

1. Hoe schil je witte asperges?

Asperges schillen is even een tijdrovend klusje, maar met de juiste voorbereiding en techniek verloopt het soepel en snel. 

Stap voor stap asperges schillen 

  • Neem de snijplank en snijd alle asperges even lang door de houterige kontjes eraf te snijden. Leg een stuk of 5 asperges horizontaal boven elkaar en zorg dat de kopjes op gelijke hoogte liggen. 
  • Leg 4 van de 5 asperges in een schaal met koud water en neem 1 asperge als maatstaf. Bewaar de kontjes in koud water. Werk op deze manier verder. 
  • Neem een kleine pan en zet deze op zijn kop op je snijplank. Pak een asperge bij de kop vast en leg deze op de onderkant van de pan. De kop steekt ongeveer 1 à 2 cm uit van het pannetje. 
  • Schil nu de asperge vanaf een stukje onder de kop naar beneden toe. Je kunt de asperge nu gemakkelijk draaien, hij breekt niet en de schillen vallen op je snijplank. 
  • Overlap telkens een beetje het stuk waar je geschild hebt totdat je de hele asperge hebt gehad. Schrik niet van hoeveel schil er van een asperge afkomt. Dit kun je nog gebruiken. 
  • Leg de asperge in het koude water totdat je ze gaat bereiden zodat ze niet bruin worden. 
asperges bereiden
asperges bereiden

2. Asperges koken

Asperges zijn een veelzijdig ingrediënt in de keuken. De meest bekende en meest gebruikte kooktechniek is toch wel het koken van de asperges. Daarnaast kun je ze ook stomen en grillen in een pan of op de barbecue. Bekijk hier 10 x recepten met asperges. 

Hoe kook je asperges? 

Het meest ideale om witte asperges te koken is door een aspergepan te gebruiken. In deze pan kunnen de asperges rechtop staan en kun je de kopjes boven het water uit laten komen. Op deze manier worden de kopjes gestoomd en blijven ze knapperiger dan als onder water staan. Maar je kunt ze ook liggend in een grote pan koken.

Hoeveel asperges per persoon?

Koop minimaal 300 gram asperges per persoon. Vaak wordt gezegd 500 gram, maar samen met de andere ingrediënten zoals aardappelen en vis of vlees is het al snel te veel.

3. Hoe lang moet je asperges koken? 

  • Dunne witte asperges kook je gemiddeld 3 minuten en laat ze daarna nog 15 min nagaren
  • Middel dikke witte asperges kook je gemiddeld 5 minuten en laat je ca 20 min nagaren
  • Dikke witte asperges kook je gemiddeld 8 minuten en laat je 30 min nagaren

Tip: Voeg een scheutje melk of citroen toe aan het kookwater van de asperges. Zo behouden ze hun mooie witte kleur.  

4. Asperges grillen

Je kunt witte asperges ook grillen. Het is wel aan te raden om ze afhankelijk van de dikte 2 à 3 minuten te koken voordat je ze grilt. Grill ze dan voor ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde grillpan of grillstand in de oven met een klein beetje olijfolie. Keer ze halverwege een keer om. Voornamelijk groene asperges worden gebruikt om te grillen en deze hoef je niet per se voor te koken. Bekijk hier ook het recept voor gegrilde asperges met Parmezaanse kaas

Tip: Snijd de asperges in de lengte doormidden nadat ze gekookt zijn. Zo blijven ze beter liggen tijdens het grillen en zijn ze sneller klaar. 

5. Hoe kun je asperges bewaren?

Geschilde asperges bewaar je maximaal 1 dag in de koelkast in een vochtige doek of een laagje water. Heb je de asperges geschild en gekookt? Bewaar ze dan niet langer dan 1 dag in de koelkast bij voorkeur in het afgekoelde kookvocht. Ongeschilde asperges bewaar je in een vochtige theedoek in de koelkast of als je de ruimte hebt in een laagje water. Op deze manier blijven ze een paar dagen goed.

6. Kun je asperges invriezen?

Asperges kun je invriezen, maar eerlijk gezegd is dat best wel zonde. In de vriezer vergaat er toch een deel van de smaak. Wil je ze toch invriezen? Snijd de onderkant eraf, schil ze, dep ze droog en stop ze in een diepvrieszak. Je kunt ze 4 tot 6 maanden bewaren. De aspergeschillen en kontjes kun je ook in de vriezer bewaren om er later soep of saus van te maken. De kooktijd is 1 à 2 minuten korter dan bij verse asperges. Test door er met je vork in te prikken.

7. Wat kun je doen met aspergeschillen?

Gooi de aspergeschillen niet weg, want je kunt hier nog een heerlijke soep van maken. Kook de aspergeschillen en kontjes een half uurtje, giet af en vang het kookwater op. Pureer de aspergeschillen en duw het door een zeef. Zet een andere pan op het vuur met 40 gram boter. Laat het smelten en voeg vervolgens 40 gram bloem toe. Blijf roeren totdat het een roux wordt. Voeg de gepureerde aspergeschillen toe. Vervolgens schenk je beetje bij beetje het kookvocht erbij totdat de soep voor jou de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat nootmuskaat. Lekker met stukjes asperge, gerookte zalm of een scheutje room.

8. Groene asperges bereiden

Groene en witte asperges zijn in dezelfde periode in het seizoen. Deze asperges zijn eigenlijk gewoon witte asperges, maar in plaats van onder de grond groeien deze erboven. De bereiding van groene asperges is net even wat makkelijk dan van de witte. Je hoeft ze minder te schillen, meestal alleen het onderste stuk en het houterige kontje eraf snijden. Ook hoeven deze asperges minder lang te koken. Afhankelijk van de dikte kook je ze voor 3-5 minuten totdat ze beetgaar zijn. Groene asperges zijn veelzijdig. Je kunt ze koken, grillen, wokken en stomen en ze zijn lekker in veel verschillende gerechten zoals groene asperges met aardappeltjes en ei of in een frittata.

9. Wanneer is het aspergeseizoen?

Asperges zijn het lekkerst als je ze in het aspergeseizoen eet. In Nederland is dat van april tot en met juni. Vanwege klimaatverandering schuift dit seizoen steeds meer op en zijn ze soms iets eerder verkrijgbaar. Let altijd even goed op de afkomst. Je wil ze het liefst van Nederlandse bodem eten, want dan zijn ze het lekkerst en is het de meest duurzame keuze. De witte asperges worden in Nederland ook wel het witte goud genoemd.

 

Vind je dit leuk?
49 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Rhj 30 mei 2022 om 13:25

Voor 1 euro per kilo worden ze ook geschild 🤣

Ericwaterer 30 april 2022 om 17:58

Groene asperges zijn lekkerder en heel het jaar te verkrijgen.

Tonny 14 april 2022 om 10:20

Koop Asperges gewoon alleen maar bij de teler. 's Ochtends nog op het land en bij de avondmaaltijd heerlijk vers! Hier gaan de Asperges altijd in de stoompan, alle smaak blijft behouden. Schillen: koop elk seizoen een nieuw en goed schilmesje en schil de Asperges liggend in je hand met het puntje van je nieuwe mes. Invriezen doe ik alleen in stukjes gesneden Asperges voor in een heerlijk Pasta-Aspergegerecht, om ze nog als "losse groenten" te gebruiken is de smaak niet meer optimaal. Enkele van mijn opmerkingen, kook pas 50 jaar dus misschien doe ik het nog niet goed (grapje) Maar geniet in ieder geval van de Heerlijkste ± 15 weken van het voorjaar en dan minimaal 2 x per week.

Ger weerts 23 mei 2022 om 11:56

Doen wij zeker soms wel drie keer.