Ga naar de inhoud
Aspergesoep vers maken: makkelijk basis recept

Aspergesoep vers maken: makkelijk basis recept

Ik ben dol op asperges, vooral als het seizoen weer begint in april en ze volop verkrijgbaar zijn. Dit is het lekkerste en makkelijkste basisrecept voor een gebonden aspergesoep. Door ze zelf te schillen en de schillen mee te koken, maak je een soep die echt vers gemaakt is. Ideaal als basisrecept, lekker met een topping van ham (vega) en ei.

30 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediƫnten: Aspergesoep

Voor personen

  • 2 sjalotjes
  • 700 gr witte asperges ( geschild )
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1500 ml water
  • 200 ml kookroom of slagroom
  • 80 gr bloem ( of maizena )
  • 70 gr boter

Optioneel

  • 2 eieren
  • 150 gr reepjes beenham
  • Verse peterselie om te garneren

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: Aspergesoep

  1. Snijd de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze zorgvuldig.


  2. Snijd de asperges in stukjes. Kook ze 5 minuten in ongeveer 1,5 liter water en laat daarna nog 10 minuten nagaren in het water. Tip: kook de aspergeschillen mee in het water en verwijder daarna de stukjes asperges en houd apart. Giet het kookvocht in een zeef en gooi de schillen weg. Zo krijgt het kookvocht nog meer een asperge smaak.


  3. Hak de sjalotjes fijn. Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes hierin aan. Voeg dan de bloem toe en roer met een garde tot een roux en laat deze 5 minuten zachtjes bakken en garen.


  4. Los de bouillonblokjes op in het het kookvocht van de asperges. Giet dit beetje bij beetje bij de roux en blijf met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan.


  5. Als alle bouillon is toegevoegd roer je de kookroom er door en voeg je de gekookte asperges als laatste toe. Proef of de aspergesoep goed op smaak is en voeg eventueel een snufje peper en/of zout toe.


  6. Schep de verse aspergesoep in borden en garneer eventueel met stukjes ei, hamreepjes en wat fijngehakte peterselie.


  7. Tip: voor een glutenvrije aspergesoep vervang je de bloem door maizena. Ook dien je dan glutenvrije (kippen)bouillon te gebruiken.


  8. Tip: lees hier over het bereiden en koken van asperges inclusief handige tips.


Tips

Hoe kook je de lekkerste asperges?

Witte asperges schil je eerst goed en kook je vervolgens ca 4 a 5 minuten in een pan met water en laat ze daarna nog nagaren in het water. Hoe je ze perfect gaar krijgt en de lekkerste smaak geeft lees je op deze pagina met tips om witte asperges te koken

Kun je asperges invriezen?

Ja, je kunt asperges prima invriezen, zowel rauw als kort voorgekookt. Schil ze eerst en snijd het houtachtige uiteinde eraf voordat je ze invriest, zo zijn ze na ontdooien direct te gebruiken. Bewaar ze luchtdicht verpakt en gebruik ze het liefst binnen 3 maanden voor de beste smaak en structuur.

Kun je gebonden soep invriezen?

Ja, gebonden soep kun je invriezen, maar het is handig om dit zonder room te doen en die pas na het ontdooien toe te voegen. Zo voorkom je dat de soep schift of een korrelige structuur krijgt. Laat de soep eerst volledig afkoelen en vries hem dan luchtdicht verpakt in.