Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

DIY: zelf pasta maken

Pasta maken klinkt als erg veel werk. Maar op zich valt het wel mee. Ja, je moet er wel een uurtje voor uit trekken maar het is minder ingewikkeld dan dat ik had verwacht. En super lekker!

Neem nou bijvoorbeeld de ingrediënten. Je hebt alleen eieren en meel nodig. Wel is het essentieel dat je speciaal pastameel gebruikt en geen bloem of patentmeel anders valt je pasta uit elkaar. Pastameel herken je aan de verschillende benamingen:
- durum tarwe
- grano duro
- semolina

Dit grove meel bevat namelijk een hoog gehalte en gluten en geeft de juiste structuur aan de pasta. Ik heb al gemerkt dat vrij moeilijk verkrijgbaar is. Bij de AH kon ik het niet vinden, bij de Plus ook niet en bij een Jumbo filiaal bij mij in de buurt ook niet. Maar uiteindelijk bij een andere Jumbo toch gevonden onder het merk De Cecco. Het verschilt dus echt per filiaal. Ook is het vaak te koop bij de betere speciaalzaken of online.

Tijdens mijn foodtour door Italië heb ik ook pasta gemaakt met een lokaal Italiaans vrouwtje. Zij gaf me de tip om het meel en de eieren te mengen in een grote pan i.p.v. je aanrecht. Dit scheelt een hele hoop rotzooi. En belangrijk is het goed kneden van het deeg, dan worden de gluten geactiveerd. Het beste is met je handpalmen in het deeg te drukken en er zo lucht in de duwen. Houd de verhouding 1 ei op 100 meel aan en ongeveer 80 tot 100 gr pasta per persoon. Bekijk ook mijn filmpje hieronder voor nog meer tips en uitleg.

Recept verse pasta maken

Ingrediënten
5 eieren
500 gr pastameel durum tarwe (te koop bij sommige grote supermarkten, speciaalzaken of online)

Matrialen
Pastamachine
Grote pan of kom
Folie

Bereiding
Doe het pastameel in de grote kom of pan en maak met je vingers een kuil in het midden. Doe daar alle eieren in. Voeg vanuit de rand steeds een beetje meel toe aan de eieren. Kneed alles goed door elkaar en vorm er een bal van en wikkel deze in folie. Laat deze een half uurtje rusten in de koelkast.

Haal de pasta weer tevoorschijn en kneed hem heel goed door, zo’n 10 tot 15 minuten. Vorm er dan een worst van en snijd in ca 8 tot 10 stukken. Neem een stuk en vorm er een balletje van en rol iets uit met een deegroller of je handen. Zet de pastamachine op de grootste stand en haal het stuk deeg er door. herhaal dit en vouw hem een keer dubbel. Zet dan de stand steeds iets kleiner en haal de lap deeg er door. Haal het pastadeeg er verschillende keren door om het soepel te maken. Ik stopte bij de een na laatste stand. Gebruik eventueel een beetje pastameel of bloem om plakken tegen te gaan en leg ze onder een theedoek of folie om uitdrogen tegen te gaan.

Lasagne, ravioli of tortellini
Voor lasagne, ravioli of tortellini kun je de pastavellen direct gebruiken vullen. Gebruik hierbij een ravioli stamper/vorm of vouw er tortellini van. Bekijk hier ook mijn recept voor een lekkere vulling met champignons of met proscuito.

Spaghetti of tagliatelle
Wil je spaghetti of tagliatelle maken laat de deeglappen dan 10 min rusten op een theedoek. Haal ze daarna door de pastamachine door opening om ze te snijden. Voeg meteen een beetje bloem of pastameel toe om plakken te voorkomen of hand ze aan een pastarekje. Daarna kun je de pasta meteen koken. Kook de verse pasta in ongeveer 1 a 2 minuten gaar in een grote pan met water en een snufje zout.

Bewaren
Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord. Het is een beetje afhankelijk van de omgeving hoe lang dat de pasta houdbaar is, onthoud wel dat er verse eieren in zitten die kunnen bederven. De gedroogde pasta moet iets langer koken, tussen de 3 en 5 minuten.

Bekijk voor extra tips en uitleg mijn video:

Reacties

Laat je reactie achter

De nieuwste pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×