
Boterboontjes recept met knoflook
Een bekende van ons gaf ons in de zomer een zak boterboontjes uit eigen moestuin. Ik maakte er dit simpele bijgerecht van dat sindsdien favoriet is. Deze boterboontjes met knoflook zijn snel klaar en smaken heerlijk fris en romig. Boterboontjes koken is makkelijk en lekker bij aardappeltjes, een stukje vlees of in een salade. In het seizoen van juni tot september zijn boterbonen op hun best, vers van de markt of supermarkt.
10 M + 5 M bakken
Ingrediƫnten: boterboontjes met knoflook
Voor personen
-
400 gr boterboontjes
-
2 tenen knoflook
-
1 ui
-
1 klont boter ( of margarine )
-
2 eetlepels peterselie ( vers )
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding: boterboontjes met knoflook
-
Maak de boterboontjes schoon en kook ze 8 minuten voor in een pan met ruim water en een snuf zout. Giet ze daarna af en laat ze goed uitlekken en spoel af met koud water.
-
Pel en snipper het uitje en de knoflook. Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
-
Fruit het uitje glazig in de boter en voeg dan de knoflook toe. Laat dit kort meebakken tot het begint te geuren, zonder dat de knoflook bruin wordt.
-
Voeg de uitgelekte boterboontjes toe aan de pan en bak ze 3 tot 4 minuten mee terwijl je af en toe omschept. De boterboontjes met knoflook mogen licht krokant worden aan de buitenkant.
-
Hak de verse peterselie fijn en strooi die er op het einde overheen. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
-
Bewaar de boterboontjes met knoflook maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Warm ze op in een pan of magnetron.
-
Tip:lekker met (vega) schnitzel en aardappelpuree.
Tips
Wanneer zijn boterboontjes in het seizoen?
Boterboontjes zijn het lekkerst in de zomer, ongeveer van juni tot en met september. Dan zijn ze het meest vers en hebben ze de beste smaak.
Wat is het verschil tussen boterboontjes en sperziebonen?
Boterboontjes zijn eigenlijk gele sperziebonen met een iets zachtere en romigere smaak. Ze hebben een mildere bite en worden sneller gaar dan groene sperziebonen. Qua bereiding kun je ze meestal op dezelfde manier gebruiken en serveren.
Heeft het gesmaakt?
1 stem
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 165
- vet 9 gr
- verzadigd vet 4 gr
- koolhydraten 10 gr
- w.v. suikers 3 gr
- vezels 4 gr
- eiwit 3 gr
- zout 0,4 gr
Ook lekker