Bijgerechten

Bijgerechten

Vind hier de lekkerste bijgerechten voor bij je maaltijd. Bijvoorbeeld zoete aardappel friet, Aziatische komkommersalade, gevulde champignons uit de oven of haricots verts met spek. Maak je diner compleet met een heerlijk bijgerecht.

Populair

Aardappelpuree maken

Maak zelf heerlijke romige aardappelpuree met dit basisrecept inclusief handige tips voor de meest lekkere en luchtige aardappelpuree. Lekker bij bijna elk gerecht.

Bijgerecht

35 min

4 pers.

Salade met spekjes

Geniet van een smaakvolle salade met knapperige spekjes, romige geitenkaas, zoete rozijnen en knapperige walnoten. De honing mosterd dressing maakt het geheel compleet. Lekker als bijgerecht of lichte lunch.

Bijgerecht

15 min

4 pers.

Groentegratin

Heerlijke gratin uit de oven met plakjes courgette, wortel, tomaat en aardappel in room en gegratineerd met kaas.

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

3-4 pers.

Nieuw

Zoetzure komkommer

Een standaard salade die overal bij past en die je altijd in je koelkast kunt hebben staan, is deze zoetzure komkommer. Met maar een paar ingrediënten maak je dit heerlijke frisse bijgerecht binnen 30 minuten.

Bijgerecht

5 min + 30 min rusttijd

6 porties

Groenten uit de oven met feta

Een simpel maar heerlijk bijgerecht dat je in no-time in de oven hebt staan: groenten uit de oven met feta. Een kleurrijk en smaakvol gerecht met aardappeltjes, verse groenten en kruiden, afgemaakt met wat feta.

Bijgerecht

20 min + 20 min oventijd

3 pers.

Romige artisjok pastasalade

Zin in een romige, kleurrijke en frisse pastasalade? Dan is dit recept voor jou! Het recept is helemaal plantaardig en kan glutenvrij gemaakt worden. Met de artisjokharten, yoghurtdressing en kleurrijke groenten heb je in 25 minuten een snelle en voedzame maaltijd op tafel staan!

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 porties

Geroosterde tomaten uit de oven

Een eenvoudig en heerlijk bijgerecht van geroosterde tomaten met panko en Parmezaanse kaas uit de oven. Dit zorgt voor een mooi krokant korstje. Lekker bij een pasta of aardappeltjes. In slechts 10 minuutjes heb je dit in de oven staan!

Bijgerecht

10 min + 25 min oventijd

6 stuks

Lemon curd maken

Zelf je eigen lemon curd maken? Maak deze heerlijke lemon curd in slechts een kwartiertje met maar 5 ingrediënten. Lekker in een lemon meringue pie, een trifle of op een scone bijvoorbeeld.

Bijgerecht

15 min

1 potje

Portobello pizza's

Heerlijke portobello pizza's die je in 10 minuutjes in de oven of op de BBQ hebt staan. Portobello's gevuld met pizzasaus, tomaatjes, mozzarella en afgemaakt met basilicum. Een heerlijk gerecht dat perfect samengaat met een frisse salade!

Hoofdgerecht

10 min + 10 min oventijd

2 stuks

Uitgelicht recept

Groene asperges uit de oven met kaas

Bijgerecht

20 min + 5 min gratineren

3 pers.

Een heerlijk bijgerecht van gegratineerde asperges met kaas dat heerlijk smaakt bij een stukje vlees of vis of wat aardappeltjes.

Bekijk recept

Salade bijgerechten

Salade met burrata en perzik

Een zomerse salade met burrata en perzik. Een heerlijke combinatie van sappige perzikpartjes, romige burrata en knapperige sla. Maak de salade af met pijnboompitten, verse basilicum en wat balsamicocrème. In slechts 10 minuten op tafel en ideaal als voorgerecht, lunch of bijgerecht.

Voorgerecht

10 min

2 pers.

Roedjak manis (Indische fruitsalade)

Deze heerlijke fruitsalade met Indische smaken zoals ketjap, sambal en palmsuiker is dus niet alleen zoet, maar een heerlijke combinatie van zoet, zout en zuur. Lekker bij een rijsttafel of als verfrissend tussendoortje.

Bijgerecht

30 min

4 pers.

Griekse pastasalade

Maak deze heerlijke Griekse pastasalade: een combinatie van feta, olijven, gegrilde paprika en een verfrissende dressing zorgt voor een mix van mediterrane smaken. Perfect als lunch of bijgerecht bij een BBQ.

Bijgerecht

25 min

4 pers.

Aardappel bijgerechten

Tajine met groenten

De Marokkaanse keuken heeft ontzettend veel bekende gerechten, waaronder de tajine. Deze variant met wortel, kikkererwten en aardappel maak je makkelijk zelf in je eigen keuken en is ook nog helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min kooktijd

5 porties

Smashed potatoes met knoflook

Dé manier om je aardappelen lekker krokant te maken is door ze eerst te koken en daarna te ‘smashen’. Het is ideaal als bijgerecht en ze zijn het allerlekkerst met knoflook(poeder) en een sausje.

Bijgerecht

15 min kooktijd + 30 min oventijd

4 pers.

Aardappelpuree maken

Maak zelf heerlijke romige aardappelpuree met dit basisrecept inclusief handige tips voor de meest lekkere en luchtige aardappelpuree. Lekker bij bijna elk gerecht.

Bijgerecht

35 min

4 pers.

Italiaanse bijgerechten

Stokbrood van de BBQ

Een lekker gegratineerd sneetje stokbrood met kruidenroomkaas en gesmolten kaas van de BBQ. De perfecte starter van een gezellige barbecue en makkelijk te maken met maar 3 basis ingrediënten.

Bijgerecht

20 min

1 stokbrood

Gevulde puntpaprika’s met quinoa

Gevulde puntpaprika’s uit de oven: heerlijk zoet, kruidig én met een bite van de knapperige amandelen en quinoa. Dit recept is helemaal plantaardig, voedzaam en staat binnen 40 minuten op tafel.

Hoofdgerecht

15 min + 25 min oventijd

4 pers.

Snelle bolognesesaus

Maak zelf je verse bolognesesaus van gehakt in een kruidige tomatensaus. Lekker met pasta en geraspte kaas.

Bijgerecht

1 uur

4 pers.

Kerst bijgerechten

Aubergine waaier

Hoe mooi zien deze gevulde aubergines met pesto, tomaten en mozzarella in een waaiervorm eruit? Lucky you: ze zijn ook erg lekker.

Hoofdgerecht

25 min + 45 min oventijd

2 stuks

Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

Hoofdgerecht

20 min bereidingstijd + 35 min oventijd

6 pers.

Groentestrudel met spinazie

Knapperig bladerdeeg met een heerlijke vulling van o.a. spinazie, ricotta en walnoten. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen of een ander dinertje.

Voorgerecht

30 min + 35 min oventijd

1 strudel

Wat is een bijgerecht?

Een bijgerecht is een gerecht dat naast het hoofdgerecht geserveerd wordt tijdens een diner. Het wordt vaak gebruikt om de maaltijd aan te vullen en wordt meestal geserveerd in een kleinere portie dan het hoofdgerecht. Voorbeelden van bijgerechten zijn:

– Salades zoals groene salade, aardappelsalade, pastasalade of coleslaw.
– Groenten zoals haricots verts met spek, ratatouille of geroosterde tomaten uit de oven
– Aardappels in verschillende vormen en bereidingswijzen
– Brood, zoals stokbrood of naanbrood om mee te dippen in een lekkere curry
– Sauzen en dips
– Frituurhapjes zoals aardappelkroketjes met amandelkorst of gefrituurde aubergine met honing

Wat zijn lekkere bijgerechten voor kerst?

Met kerst wil je graag iets bijzonders op tafel zetten. Dat een gerecht er mooi uitziet hoeft niet te betekenen dat het ook moeilijk moet zijn. Vooral met kerst is het wel fijn om het jezelf een beetje makkelijk te maken. Lekkere bijgerechten voor kerst zijn:

– Haricots verts met spek
– Aardappelgratin
– Zelfgemaakte rode kool met appel
– Gevulde champignons of tomaten uit de oven
– Cranberry compote
– Zelfgemaakte tapenade
– Geroosterde groenten uit de oven, zoals geroosterde bloemkool, geroosterde zoete aardappel, geroosterde tomaatjes of pastinaak en wortel uit de oven
– Zelfgemaakte stoofpeertjes

Wat is een lekker bijgerecht bij soep?

Wat (geroosterd) brood bij de soep kan altijd, maar er zijn een hoop andere leuke en lekkere ideeën om bij de soep te eten. Denk aan knoflookbrood, bruschetta’s of een Turkse pide. Kijk voor meer inspiratie in mijn blog met 10 x lekker voor bij de soep.