Bijgerechten

Bijgerechten

Vind hier de lekkerste bijgerechten voor bij je maaltijd. Bijvoorbeeld zoete aardappel friet, Aziatische komkommersalade, gevulde champignons uit de oven of haricots verts met spek. Maak je diner compleet met een heerlijk bijgerecht.

Populair

Aardappelpuree maken

Maak zelf heerlijke romige aardappelpuree met dit basisrecept inclusief handige tips voor de meest lekkere en luchtige aardappelpuree. Lekker bij bijna elk gerecht.

Bijgerecht

35 min

4 pers.

Salade met spekjes

Geniet van een smaakvolle salade met knapperige spekjes, romige geitenkaas, zoete rozijnen en knapperige walnoten. De honing mosterd dressing maakt het geheel compleet. Lekker als bijgerecht of lichte lunch.

Bijgerecht

15 min

4 pers.

Groentegratin

Heerlijke gratin uit de oven met plakjes courgette, wortel, tomaat en aardappel in room en gegratineerd met kaas.

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

3-4 pers.

Nieuw

Rode kool salade

Geniet van deze verrukkelijke rode kool salade met knapperige peen julienne, sappige appel en een romige Griekse yoghurtdressing. Met een heerlijke toevoeging van walnoten en rozijn. Een smaakvol bijgerecht met verschillende kleuren en texturen.

Bijgerecht

15 min

4 pers.

Pastinaak friet met knoflookdip

Deze gezellige pastinaakfrietjes staan in een handomdraai op tafel, zijn supergezond en ook nog eens makkelijk om te maken. Perfect voor doordeweeks of in het weekend!

Bijgerecht

10 min + 30 min oventijd

2 porties

Loempia maken in de Airfryer

Ontdek hoe je heerlijke loempia's uit de Airfryer maakt met dit recept. Deze Aziatische snacks zijn gemaakt met een mix van groenten, omelet en kruiden. In de Airfryer worden deze loempia's in no time lekker knapperig.

Bijgerecht

40 min + 10 min baktijd

15 stuks

Witlof met ham en kaas uit de oven

Lekker recept voor witlof uit de oven met ham en kaas. Een klassiek recept met romige kaassaus, perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd of als bijgerecht. Zo lust iedereen wel witlof toch?

Hoofdgerecht

30 min + 15 min oventijd

4 stuks

Wintersalade

Recept voor een smakelijke wintersalade met ingrediënten uit het seizoen. Een heerlijke combinatie van rode kool, sinaasappel, walnoten en geitenkaas. De gekarameliseerde ui en honing-citroendressing maken het helemaal af.

Bijgerecht

30 min

2 pers.

Krokante zalm vissticks

Voor een heerlijke twist op de klassieke vissticks, kun je deze gepaneerde zalm vissticks proberen. Dit recept zorgt voor extra knapperige vissticks met een zachte, sappige binnenkant. Deze zalm vissticks zijn bijvoorbeeld lekker bij groenten, salade en/of frietjes.

Bijgerecht

30 min

16 stuks

Uitgelicht recept

Groene asperges uit de oven met kaas

Bijgerecht

20 min + 5 min gratineren

3 pers.

Een heerlijk bijgerecht van gegratineerde asperges met kaas dat heerlijk smaakt bij een stukje vlees of vis of wat aardappeltjes.

Bekijk recept

Salade bijgerechten

Feestelijke Kerst salade

Vier Kerst met een vleugje kleur en frisheid met deze feestelijke Kerst salade. De combinatie van de zachte mozzarella met de knapperige noten en frisse granaatappel is echt top en perfect bij een feestelijk diner. En hij is zo gemaakt!

Voorgerecht

25 min

3 pers.

Zoetzure komkommer

Een standaard salade die overal bij past en die je altijd in je koelkast kunt hebben staan, is deze zoetzure komkommer. Met maar een paar ingrediënten maak je dit heerlijke frisse bijgerecht binnen 30 minuten.

Bijgerecht

5 min + 30 min rusttijd

6 porties

Salade met burrata en perzik

Een zomerse salade met burrata en perzik. Een heerlijke combinatie van sappige perzikpartjes, romige burrata en knapperige sla. Maak de salade af met pijnboompitten, verse basilicum en wat balsamicocrème. In slechts 10 minuten op tafel en ideaal als voorgerecht, lunch of bijgerecht.

Voorgerecht

10 min

2 pers.

Aardappel bijgerechten

Groenten uit de oven met feta

Een simpel maar heerlijk bijgerecht dat je in no-time in de oven hebt staan: groenten uit de oven met feta. Een kleurrijk en smaakvol gerecht met aardappeltjes, verse groenten en kruiden, afgemaakt met wat feta.

Bijgerecht

20 min + 20 min oventijd

3 pers.

Tajine met groenten

De Marokkaanse keuken heeft ontzettend veel bekende gerechten, waaronder de tajine. Deze variant met wortel, kikkererwten en aardappel maak je makkelijk zelf in je eigen keuken en is ook nog helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min kooktijd

5 porties

Smashed potatoes met knoflook

Dé manier om je aardappelen lekker krokant te maken is door ze eerst te koken en daarna te ‘smashen’. Het is ideaal als bijgerecht en ze zijn het allerlekkerst met knoflook(poeder) en een sausje.

Bijgerecht

15 min kooktijd + 30 min oventijd

4 pers.

Italiaanse bijgerechten

Mini melanzane parmigiana

Ontdek de Italiaanse keuken met dit eenvoudige mini melanzane parmigiana recept. Perfect voor een gezellige avond thuis, deze smaakvolle aubergine torentjes zijn een gegarandeerde hit.

Voorgerecht

35 min + 20 min oventijd

6 stuks

Rode pesto

Heerlijk basisrecept voor rode pesto van zongedroogde tomaten, gegrilde rode paprika, parmezaanse kaas en basilicum. Lekker bij de pasta, gegrilde groenten, sandwich of op vers gebakken (stok)brood.

Bijgerecht

5 min

1 bakje

Romige artisjok pastasalade

Zin in een romige, kleurrijke en frisse pastasalade? Dan is dit recept voor jou! Het recept is helemaal plantaardig en kan glutenvrij gemaakt worden. Met de artisjokharten, yoghurtdressing en kleurrijke groenten heb je in 25 minuten een snelle en voedzame maaltijd op tafel staan!

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 porties

Kerst bijgerechten

Pepersaus maken

Maak in 10 minuten dit lekkere romige pepersausje makkelijk zelf zonder pakjes of zakjes. Met een aantal basisingrediënten maak je deze pepersaus voor 4 personen in een handomdraai. Lekker bij gegrild vlees, groenten en aardappels.

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

Hoofdgerecht

20 min bereidingstijd + 35 min oventijd

6 pers.

Aubergine waaier

Hoe mooi zien deze gevulde aubergines met pesto, tomaten en mozzarella in een waaiervorm eruit? Lucky you: ze zijn ook erg lekker.

Hoofdgerecht

25 min + 45 min oventijd

2 stuks

Wat is een bijgerecht?

Een bijgerecht is een gerecht dat naast het hoofdgerecht geserveerd wordt tijdens een diner. Het wordt vaak gebruikt om de maaltijd aan te vullen en wordt meestal geserveerd in een kleinere portie dan het hoofdgerecht. Voorbeelden van bijgerechten zijn:

– Salades zoals groene salade, aardappelsalade, pastasalade of coleslaw.
– Groenten zoals haricots verts met spek, ratatouille of geroosterde tomaten uit de oven
– Aardappels in verschillende vormen en bereidingswijzen
– Brood, zoals stokbrood of naanbrood om mee te dippen in een lekkere curry
– Sauzen en dips
– Frituurhapjes zoals aardappelkroketjes met amandelkorst of gefrituurde aubergine met honing

Wat zijn lekkere bijgerechten voor kerst?

Met kerst wil je graag iets bijzonders op tafel zetten. Dat een gerecht er mooi uitziet hoeft niet te betekenen dat het ook moeilijk moet zijn. Vooral met kerst is het wel fijn om het jezelf een beetje makkelijk te maken. Lekkere bijgerechten voor kerst zijn:

– Haricots verts met spek
– Aardappelgratin
– Zelfgemaakte rode kool met appel
– Gevulde champignons of tomaten uit de oven
– Cranberry compote
– Zelfgemaakte tapenade
– Geroosterde groenten uit de oven, zoals geroosterde bloemkool, geroosterde zoete aardappel, geroosterde tomaatjes of pastinaak en wortel uit de oven
– Zelfgemaakte stoofpeertjes

Wat is een lekker bijgerecht bij soep?

Wat (geroosterd) brood bij de soep kan altijd, maar er zijn een hoop andere leuke en lekkere ideeën om bij de soep te eten. Denk aan knoflookbrood, bruschetta’s of een Turkse pide. Kijk voor meer inspiratie in mijn blog met 10 x lekker voor bij de soep.