
Aardbeien tiramisu: zomers en licht recept
Deze aardbeientiramisu is een frisse en makkelijke variant op de klassieke Italiaanse tiramisu. In plaats van ei en slagroom gebruik je een mix van mascarpone en Griekse yoghurt, wat zorgt voor een lichter dessert. Ideaal als je op zoek bent naar een zomerse aardbeien tiramisu met of zonder alcohol. Met verse aardbeien en een vleugje witte chocolade is dit toetje echt een aanrader.
20 M
Ingrediënten
Voor personen
-
24 lange vingers
-
250 gr aardbeien
-
170 gr Griekse yoghurt ( of slagroom )
-
250 gr mascarpone
-
50 gr poedersuiker
-
100 ml zoete witte wijn ( of appelsap )
-
1 eetlepel aardbeienjam
-
50 gr witte chocolade
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Meng de mascarpone met de Griekse yoghurt met een garde of mixer tot een glad mengsel zonder klontjes. Voeg daarna de jam en poedersuiker toe en mix kort door. Zet het mengsel even in de koelkast om op te stijven.
-
Giet de witte wijn in een diep bord. Doop de lange vingers één voor één kort in de wijn (of appelsap voor een alcoholvrije variant) en leg er vier naast elkaar op een dessertbordje (of in een schaal).
-
Snijd de helft van de aardbeien in plakjes en leg deze over de lange vingers. Schep een royale lepel van het mascarpone-yoghurtmengsel over de aardbeien.
-
Leg hierop nog 2 in wijn gedrenkte lange vingers en dek weer af met een laag mascarponemengsel. Houd de lange vingers stevig vast tijdens het opbouwen zodat ze niet wegschuiven.
-
Snijd de rest van de aardbeien in kleine blokjes en strooi deze over de bovenkant van de tiramisu.
-
Rasp tot slot wat witte chocolade eroverheen met een rasp of kaasschaaf. Serveer de aardbeien tiramisu direct of laat even opstijven in de koelkast, maximaal 1 dag.
-
Sandra’s tip: Je kunt de aardbeientiramisu ook in een grote schaal maken en in laagjes opbouwen. Handig als je het van tevoren wilt maken, want de volgende dag schep of snijd je er makkelijk stukken uit.
Ik maak deze tiramisu ook wel eens met frambozen of perzik, afhankelijk van wat ik nog heb liggen – werkt net zo goed en zorgt voor variatie.
Bewaartip: Bewaar deze aardbeien tiramisu maximaal 1 dag in de koelkast, afgedekt met folie.
Tips
Kan ik tiramisu ook invriezen?
Ja, tiramisu kun je invriezen, maximaal 2 maanden, liefst zonder verse toppings zoals fruit of chocolade. Laat hem langzaam ontdooien in de koelkast en eet binnen een dag na ontdooien op voor de beste smaak en structuur.
Waarmee kan ik aardbeien vervangen als ze bijvoorbeeld niet in het seizoen zijn?
Je kunt prima ander zacht fruit gebruiken zoals blauwe bessen, frambozen, bramen. In de winter zijn stukjes appel of peer ook een fijne vervanger, eventueel met een snufje kaneel erbij, afhankelijk van het recept. Diepvriesfruit is ook een handige optie: het is het hele jaar door beschikbaar, vaak voordeliger en je hoeft het alleen even te laten ontdooien.
Kan ik mascarpone vervangen door iets anders?
Voor zoete recepten: Ja, je kunt mascarpone vervangen door volle roomkaas, Griekse yoghurt of een plantaardig alternatief zoals kokosyoghurt als je het dessert lichter of lactosevrij wilt maken.
Voor hartige recepten: In hartige gerechten kun je mascarpone vervangen door crème fraîche, ricotta of een plantaardige spread. Let er wel op dat niet alle vervangers geschikt zijn om te verhitten, kies bij warme gerechten voor een product dat goed bestand is tegen hitte.
Heeft het gesmaakt?
2 stemmen
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 420
- vet 24 gr
- verzadigd vet 14 gr
- koolhydraten 38 gr
- w.v. suikers 24 gr
- vezels 2 gr
- eiwit 6 gr
- zout 0,2 gr
Ook lekker